Ezek voltak 2022 legolvasottabb cikkei

Nem lehet következmények nélkül pénzt önteni a gazdaságba, gondoltuk sokszor az elmúlt években. Ahogy azt is, hogy nem lehet korlátlanul eladósodni, hogy nem lehet következmények nélkül felélni a jövőt, piacokat torzítani, elhanyagolni alapvető infrastruktúrákat, szem elől téveszteni az ellátásbiztonságot, hagyni ennyire felerősödni a társadalmi egyenlőtlenségeket, a sor hosszan folytatható.

picture

Éveken keresztül tűnt mégis úgy, hogy lehet. Hogy mindent lehet, nem történik semmi rossz. Akadékoskodhatnak a közgazdászok, hivatkozhatnak tankönyvekre, riogathatnak inflációval, energiaválsággal, buborékokkal, elméleteik a gyakorlatban már rég nem működnek.

2022 a szembesülés éve volt. Egyszerre jött el a böjtje a politika számos korábbi óvatlan rövidlátó húzásának, egy nem gyorsan múló másnaposság az elmúlt évek féktelen bulija után. Kiderült, hogy a közgazdasági tankönyveket mégsem érdemes kidobni. És fájdalmas volt a szembesülés azzal is, hogy a háborúk korának nincs vége, a mélyben húzódó mozgatórugók változatlanok. Az ébredés még csak most kezdődött, a fejfájás pedig még egy darabig biztosan velünk marad.

Hogy merre tart a világ, pontosan nem látjuk mi sem, a bizonytalanság még nagyobb, mint a korábbi éveben. A kockázatok kezelésének képessége, a stratégiai gondolkodás és a szakértelem azonban biztosan felértékelődött ebben az időszakban. Itt a blogon továbbra is ezt kínáljuk: igyekszünk elemző módon a hírek mögé nézni, kitartóan jelentkezünk a szerintünk fontos témákkal a hét minden munkanapján. Tartsanak velünk jövőre is!

A Concordeblog főszerkesztője

Legolvasottabb cikkeink 2022-ben:

1. Te tényleg olyan ostoba vagy?

picture

Te tényleg olyan ostoba vagy?

Egy évvel ezelőtt ugyan azt nem mertem megjósolni, hogy a kriptománia meddig tart, de abban biztos voltam, hogy ennek egyszer a végén nagyon sokan, nagyon sokat fognak bukni.

2. A Rezsi fiú esete Mari nénivel

picture

Jaksity György: A Rezsi fiú esete Mari nénivel

Egyesek szerint a gyenge forint nem tükrözi „az árfolyamánál jobb fundamentumokat”, és persze vannak, akik szerint még ez a „gyenge” árfolyam sem tükrözi eléggé a magyar fizetőeszköz problémáit. Az igazság, mint oly sokszor, a két szélsőség között található, vagyis nagyjából ott, ahol a piac árazza ezt a terméket.

3. Párnaciha-infláció: milliókat bukhat, aki nem lép

picture

Párnaciha-infláció: milliókat bukhat, aki nem lép

A jelenlegi inflációs környezet mindenkit érint, azonban akik megtakarítással vagy reáleszközzel rendelkeznek, azok a következő egy-két évet könnyebben vészelhetik át. Ehhez azonban foglalkozni is kell a megtakarított pénzzel, mert a lusták éves szinten milliókat bukhatnak.

4. A nagy német hátraarc

picture

A nagy német hátraarc

Akárhogy, akármilyen oldalról nézzük, Németországnak valójában két választása van: beismerni a kudarcot és visszatérni a nukleáris energiához, vagy tovább pénzelni az orosz rezsimet és totálisan függővé válni tőle.

5. Innen szép nyerni!

picture

Innen szép nyerni!

Az orosz energetikai függés tekintetében Magyarország biztosan dobogós, ízlés kérdése, hogy melyik energiaforrást hogyan rangsoroljuk, de akár az első helyet is megszerezhetjük.

6. Ismét letolt nadrággal a csalánosban

picture

Ismét letolt nadrággal a csalánosban

A befektetők eleve félnek a régiónktól, a háború közelsége elretteni őket, és akik a régióban fektetnek be, azok is inkább a kevésbé sebezhető országokat kedvelik. Magyarországon rengeteg beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy a fenti sebezhetőségünk érdemben csökkenjen.

7. Kik gyártják a fegyvereket, amelyeket Ukrajna nyugatról kap?

picture

Kik gyártják a fegyvereket, amelyeket Ukrajna nyugatról kapott?

Az orosz-ukrán háború miatt a hírek hirtelen tele lettek rakétákkal, robotrepülőgépekkel, gránátkilövőkkel. A fegyverszállítmányok főszereplői zömében amerikai, európai cégek, amelyek értéke jócskán növekedett idén.

8. Megérkeztek a kilövési engedélyek, ez már egy életveszélyes piac

picture

Megérkeztek a kilövési engedélyek, ez már egy életveszélyes piac

Adobe, Netflix, PayPal és Facebook – mind a négy technológiai vállalat a vártnál rosszabb növekedési kilátásokról számolt be, a monetáris szigorítás világában pedig ezt már nem nézik jó szemmel a befektetők. Az elmúlt hetekben meg is érkeztek rájuk a kilövési engedélyek.

9. Ezekkel a módszerekkel a gázfogyasztásunk harmadát megspórolhatjuk

picture

Ezekkel a módszerekkel a gázfogyasztásunk harmadát megspórolhatjuk

Az európai háztartások a gázkereslet harminc százalékát teszik ki. Néhány egyszerű módszerrel azonban a fogyasztás közel a kétharmadára is visszavágható az előző évek szintjeihez képest, amennyiben a háztartások megváltoztatják szokásaikat.

10. A fejlett világ agyonhallgatott megaválsága a nyugdíjmegtakarítóké

picture

A fejlett világ agyonhallgatott megaválsága a nyugdíj-megtakarítóké

A tőkepiac kapcsán sokféle válságról esett szó az elmúlt években. Van azonban egy méltatlanul agyonhallgatott krízis, amely a demográfiai folyamatok következménye.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Ezek voltak 2021 legolvasottabb cikkei

Olvasási idő: < 1 p
Hogy pontosan merre tart a világ, azt nem látjuk mi sem, de az biztos, hogy mindig igyekszünk kitalálni, és elemző módon a hírek mögé nézni, a blogon pedig jövőre is a legforróbb témákkal várjuk majd az Olvasókat.
picture

Mit tanított 2020?

Olvasási idő: 4 p
Azt a kérdést tettem fel többedmagamnak, ami visszatekintve az idei évre a legjobban foglalkoztatott: Mit tanított 2020? A megkérdezettek között szerepelnek a blog szerzői, Concorde-os munkatársak és nem a befektetési szakmában dolgozó barátok, akik a szakmájukból adódóan az átlagemberekhez képest is jobban érintettek voltak a járványhelyzetben.
picture

Ezek voltak 2020 legnépszerűbb cikkei a Concordeblogon

Olvasási idő: < 1 p
Elszegényedő németek, piszkos elektromos autók, kínai időzített bomba, koronavírus-járvány: összeszedtük az idei év 10 legolvasottabb cikkét a Concordeblogon.