Mit tanított 2020?

picture

2020-as év tanulságai

Azt a kérdést tettem fel a kollégáknak és a barátoknak, ami visszatekintve az idei évre – így decemberben – a legjobban foglalkoztatott: Mit tanított 2020? Mindenkitől annyit kértem, hogy röviden, legfeljebb 3-4 mondatban válaszoljon erre a kérdésre.

A megkérdezettek között szerepelnek a blog szerzői, Concorde-os munkatársak és nem a befektetési szakmában dolgozó barátaim, akik a szakmájukból adódóan az átlagemberekhez képest is jobban érintettek voltak a járványhelyzetben és akiknek emiatt különösen kíváncsi voltam a gondolataira. A sok érdekes válaszból remélem, minél többet át tudok adni az olvasóknak és elindít másoknál is hasonló beszélgetéseket.

Szóval akkor: Mit tanított 2020?

Móró Tamás, vezető stratéga, Concorde: Eszembe jutott Nelson Mandela mondata: „Mindig lehetetlennek tűnik, amíg meg nem csináljuk”. Továbbá, hogy a világban a folyamatok nem determináltak, egyéni és közösségi szinten is nagyon komoly ráhatásunk van arra, hogy mi és hogyan történik. És végül, hogy sajnos előfordulhat, hogy valami ma még volt és holnap már nincs. Nem egy picit csökken, hanem eltűnik. Teljesen. Mindig kell biztonsági háló: „Mindig legyen B terved!”

Gyurcsik Attila, befektetési igazgató, Accorde: Van értelme újra gondolkodni. 2020 előtt a drága drágább lett, az olcsó olcsóbb. Ez mintha megváltozni látszana.

Nagy Bertalan, privátbanki üzletfejlesztési vezető, Concorde: 2020 azt tanította nekem, hogy a kockázattól nem félni kell, hanem kezelni azt. Amikor mindenki pánikol, akkor kell stabilnak és határozottnak maradni fejben és megtenni a téteket. Idén is a több lábon állás és a jól megválasztott pozíció méret volt a kulcs.

Samu János, vezérigazgató-helyettes, Concorde: 2020 az élet számtalan területén megtorpanást hozott. Legnyilvánvalóbb a koronavírus befektetésekre gyakorolt hatása volt. Garry Kaszparov mondta egyszer, hogy a hibás lépés után egy új játék kezdődik. Nekem ez az év is azt bizonyította (és nem csak a befektetésekben), hogy a céljainkhoz vezető utat nem a visszapillantó tükörben kell keresni.

Gehér József, befektetési tanácsadó, Concorde: Aki tőkeáttétellel kereskedett, valószínűleg bukott a heves esés miatt. Aki pánikolós, mindent eladott egy-két hét után, és jókora veszteséget realizált, de nem ment tönkre. Aki nyugodt maradt, komoly izgalmakon ment át, de végül is pénzénél van. Aki nem fektetett be mindent, így tudott az újranyitás környékén újabb pénzt mozgósítani, nyerőben zárja az évet. Látható, ahogy az élet minden területén, a tőkepiacokon is a két szélsőség a legrosszabb: a túlzott önbizalom és a reménytelenség.

Kovács Krisztián, üzletfejlesztési igazgató, Concorde: Nem tudunk felkészültnek lenni mindenre. A tervezés és a felkészültség állapota egy illúzió, úgyhogy nem is erre kell törekedni. A soron következő feladatra kell összpontosítani. Csináld a bizniszed, a következő problémát oldd meg és haladj!

Katona Norbert, portfóliómenedzser, Accorde: Az idei év után számomra végleg egyértelművé vált, hogy nem számítanak a fundamentumok. Amíg a jegybankok ilyen mértékben öntik a pénzt a piacokra, addig senkit nem érdekelnek a gazdasági realitások. Csak a szentiment és a chart számít. Tradernek kell lenni, nem pedig Excel mögül okoskodni.

Péntek Gábor, elemző, Concorde: 2020 azt tanította, hogy előre nézzek, és ne hagyjam, hogy olyan dolgok befolyásoljanak, amit nem irányíthatok. Na meg persze, hogy nem minden a P/E mutató.

Gajdics Attila, portfóliómenedzser, Accorde: David Attenborough azt mondja, a 20. század egyik meghatározó pillanata volt számára, amikor az űrből készített felvételeken először láthattuk mennyire kicsike is az a golyóbis, amelyre mindannyian össze vagyunk zárva. 2020 ennek a felismerésnek a totális bizonyosságát mutatta meg mindannyiunknak. A koronavírus nevű Alien csápjaival körülfonta a Földet, 8 milliárd ember pedig élő egyenesben együtt figyelte a fejleményeket, és együtt kereste-keresi a megoldásokat is.

Bukta Gábor, elemző, Concorde: Ez az év azt tanította meg nekem, hogy ha valamiről nem vagyok maximálisan meggyőződve – ha valami büdös – azt ne csináljam. Ne legyek mohó, elégedjek meg azzal, ami van. Feleslegesen ne vállaljak kockázatot. Bízzak magamban és ne hagyjam magamat túlzottan befolyásolni.

Jónap Richárd, portfóliómenedzser, Accorde: Meg kell tanulni online tanulni. A fejlett világban nincs többé kockázatmentes hozam, pláne nincs kockázatmentes reálhozam. „Az ez így nem mehet tovább” mantra nagyon káros kereskedési alapgondolat.

Mezei Magdolna, vezérigazgató-helyettes, Concorde: Ez az év legfőképp azt tanította meg, hogy megtanultam/megtanultuk értékelni mindazt, ami már van. Szólt az elengedésről, a dolgok átértékeléséről, és végtelen sok türelemről.

Jobbágy Sándor, szenior makrogazdasági elemző, Concorde: Azt tanította 2020, hogy az általam befolyásolható dolgokra koncentráljak – egészségben és járványveszélyben, családban és munkában, sőt, az életszemléletem alakításában is – minden mást el kell engedni. Jó fordulatok sokszor váratlanul jönnek, de nem véletlenül: a jó munka gyümölcse előbb-utóbb beérik. A Zoomon is van élet: használjuk ki az új eszközöket, amik segítenek ragaszkodni a fontos kapcsolatainkhoz és céljainkhoz – nehezített körülmények között is.

Naszádos Zoltán, befektetési tanácsadó, Concorde: Türelmet, empátiát, de legfőképpen azt, hogy külső szemüvegen keresztül tudjak értékelni helyzeteket.

Kokas Norbert, értékesítési és marketing vezető, Concorde: A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi kiszolgáltatottság rávilágított arra, hogy milyen aprók és tünékenyek vagyunk ebben az univerzumban, és az addig biztosnak hitt dolgok egy szempillantás alatt köddé válhatnak. De minden válság egyben lehetőség is. Lehetőség, hogy kicsit magunkba nézzünk és számot vessünk önmagunkkal: biztos jó felé halad-e az életünk? Számomra a legfontosabb tanulsága a 2020-as évnek, hogy időnként meg kell állni és élvezni a pillanat minden örömét és szépségét, értékeljük mindazt, amink van. Az idei év legfelemelőbb pillanatai a hosszú, közös séták voltak a feleségemmel és a kutyánkkal, amire korábban alig volt időnk.

Gaál Gellért, elemző, Concorde: A 2020-as év számomra a nagy elköteleződésekről szólt a szerelmem és a bankom felé. A vakcina irányában még gondolkozom.

Kucs Bernadett, back office munkatárs, Concorde: Átértékel az ember sok mindent, megváltoztak a prioritások. Értékelni kell az életben mindent, amim van: egészség, család, barátok. Senkit nem helyezek a kapcsolataimban magam elé többet, mármint nem lesz fontosabb, mint én magamnak. Minden pillanatot meg kell élni az életben és kimaxolni amennyire csak lehet. Azt csináld, amit szeretsz, ami a lelkednek, szívednek jó.

Horváth Dávid, elemző, Concorde: 2020 megtanította, hogy minden helyzetben pozitívnak kell maradni.

Márton Szilárd, portfóliómenedzser, Accorde: Bolygónk „csúcsragadozójaként” sikerült elhitetni magunkkal, hogy tudásunk annyira szerteágazó, és technológiánk annyira fejlett, hogy a jövőben nincs mástól félnivalónk, mint magától a technológiánktól. Ehhez képest idén egy vírus emlékeztette az emberiséget arra, hogy mennyire törékeny és valójában mennyire fejletlen. Szupertechnológiánk idén abban merült ki, hogy hogyan kell viselni a maszkot és miként alkalmazzuk a „társas távolságtartás” szabályait. Egy évszázada ugyanezekkel a módszerekkel védekeztünk a H1N1 vírus ellen. Ennek tudatában építsük jövőnket.

Körmendi Éva, vagyonkezelő, Concorde: Ez az év arra tanított meg, hogy bár ahogy telik az idő, és egyre kevesebb kockázatot vállalunk fel, mindenképpen fontos, hogy ne hazudjunk magunknak, önazonosan éljünk, különben éppen arról maradunk le az életben, amiről szól, hogy szeretetben legyünk.

Tunkli Dániel, portfóliómenedzser, Accorde: Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak.

Harcsa Norbert, intézményi üzletkötő, Concorde: Az emberi felelőtlenség határtalan tud lenni. Minden megtörténhet és annak az ellenkezője is. 2×2 MINDIG egyenlő 5-1.

Tabányi Mónika, privátbanki igazgató, Concorde: A 2020-as év fő tanulsága számomra a végtelen alkalmazkodóképesség és maximális rugalmasság szükségessége. Azt, hogy személyesen ebben nagyot léptem előre, 2020-nak köszönhetem. Ebben az évben kiderült, hogy nemhogy középtávra képtelenség tervezni, de gyakran azt se tudjuk, mit hoz a holnap.

Jaksity György, alapító, az igazgatóság elnöke, Concorde: Járj lassabban!

A kérdést, hogy kinek mit tanított ez az év, feltettük olyanoknak is, akik ugyan nem a Concorde munkatársai, de foglalkozásuk miatt különösen intenzív évük volt, és közelről látták a járvány hatásait.

Bűdi Szilárd, zenész, műsorvezető: Szerintem az élet olyan, mint a kert. Nagyapám azt mondta, ha szép répát akarunk, akkor azt ki kell egyelni. Úgy érzem, hogy idén mintha a Jóisten azt mondta volna az embereknek: „Akkor most nézd meg amit eddig csináltál!” - sokunknak adott rá időt bőven. Egyszer csak minden sok lett! Új irányok, új ötletek kellenek. Figyeljünk oda, hogy lehetünk önmagunkra kicsit kártalanabbak.

Vidovszky Gergely, bisztró tulajdonos: Megtanultam, hogy a vendéglátó szektorban nem számíthatunk semmilyen ágazati segítségre, csak a meglévő jó beszállítói kapcsolatokra. Megtanultam, hogy nincs idő késlekedni, csak annak van esélye, aki nagyon gyorsan reagál a megváltozott körülményekhez. Megtanultam, hogy a pozitív szemléletnek, és az előremenekülésnek ebben a helyzetben különösen nagy jelentősége van!

Kamarás-Papp Kolos, szabadbölcsész: Egyszerre vagyunk mindenek és egyszerre vagyunk semmik. Mivel 2020 rádöbbentett minket az utóbbira, ezért máshogy kell közelítenünk az előbbihez is.

Kovács Krisztián, munkaegészségügyi szakasszisztens: Megtanultunk kezet mosni.

Dr. Szegődi Nóra, pszichiáter: Mire tanított ez az év? Türelemre és alkalmazkodásra. Nagyobb rendszerben tudom értékelni a dolgokat, mert megtanultam azt is, hogy minden csak viszonyítás kérdése.

Dr. Óváry Csaba, kórházigazgató (OKITI):

A türelem az
Komoly erőfeszítés,
Nem várakozás

Élni nehéz de
Meghalni nem, ha üres
A műsorfüzet.

(Címlapkép: Mit tanított 2020? Szokványosnak jóindulattal sem nevezhető éven vagyunk túl, forrás: TheDrum)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.