Ezekkel a módszerekkel a gázfogyasztásunk harmadát megspórolhatjuk

picture

A tavaly decemberben emelkedésnek induló európai gázár, amelyet aztán brutálisan meglökött a február óta egy cseppet sem csillapodó orosz-ukrán konfliktus, jelentősen növelte a recesszió bekövetkezésének a valószínűségét Európában. Az energiaválság következtében sorra látnak napvilágot a kialakult helyzethez való alkalmazkodást elősegítő kormányzati, illetve EU-s intézkedések. Németországban például a látványosságok kivilágítását lekapcsolták, illetve a meleg vizet elzárták a különböző sportlétesítmények területén. Az Európai Unió pedig megkérte a tagországokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék a fogyasztásukat.

A SZABÁLYOZÓI OLDAL MELLETT AZONBAN A HÁZTARTÁSOK IS ÉRDEMBEN HOZZÁJÁRULHATNAK A VÁLSÁG ELKERÜLÉSÉHEZ.

Az európai háztartások a gázkereslet 30 százalékát teszik ki, melynek fényében sokakban felmerült, hogy milyen módon csökkenthető a szektor gázfüggősége. Egy friss felmérés alapján a kereslet közel a kétharmadára visszavágható az előző évek szintjeihez képest, amennyiben a háztartások megváltoztatják szokásaikat. A kutatást a Bernstein elemző csapata végezte el. Természetesen háztartásonként és élethelyzetenként teljesen eltérő, hogy hol milyen spórolásra van lehetőség. Ahogyan az időjárási és technológiai adottságok is jelentősen befolyásolják az egyes felvetések életszerűségét. A kutatás leginkább arra alkalmas, hogy a nagyságrendeket hozzávetőleg érzékeltesse.

Az egyes módszerek részleteiben pedig a következők (potenciális energiamegtakarítási mértékek zárójelben):

  • A termosztát által beállított hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való lejjebb vétele, 19 Celsius fokra (7%): télen a háztartások gázkereslete megduplázódik, melynek 80 százalékát a különböző helyiségek fűtése teszi ki, a maradék 20 százalék pedig a vízmelegítésnek, illetve a főzésnek tudható be.
  • A termosztát újabb 1 Celsius-fokkal való letekerése, 18 Celsius-fokra (7%): számos háztartás már megkezdte fogyasztásának szándékos visszavágását a spórolás céljából, melynek a fentebb említett egyik eszköze nemcsak hatékony, hanem a legtöbb esetben könnyen kivitelezhető is.
  • Vastagabb pulóver viselése a fűtési szezonban (4%): kutatók becslései szerint a vastagabb ruhaviselet a termosztát 0,5-2 Celsius-fokkal való lejjebb vételét eredményezheti.
  • Víztakarékos zuhanyfej, illetve a bojler naponta kétszer való használata (4%): becslések alapján a lassabb vízátfolyással rendelkező zuhanyfejek körülbelül 40 százalékkal csökkenthetik a vízhasználat mértékét.
picture

Mivel fűtsünk, ha nem gázzal!

Az elszálló energiaárak miatt folyamatosan nőni fog az energiahatékony fűtési megoldásokra irányuló figyelem. A háztartási energia előállításának egy még itthon kevésbé használt technológiájáról beszélgettünk mai adásunkban.

  • A fűtés megkezdésének kitolása novemberre október helyett (3%), illetve leállításának előrehozása februárra, március helyett (3%).
  • A fűtőegységek kikapcsolása a nem használt helyiségekben (3%): a Bernstein elemzői egy átlagos, 2,4 fővel, illetve 2,7 hálószobával rendelkező háztartásra levetítve végezték el a kutatást, melyben kiemelik, hogy kellő tudatossággal megoldható, hogy legalább egy szoba mindig üres és ezáltal közel zéró energiaigényű maradjon a nap bármely órájában.

A fenti módszerekkel a lakosság akár jelentősen is visszafoghatja energiafogyasztását.

(Borítókép: a termosztát lejjebb vétele is segít a spórolásban, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Innen szép nyerni!

Olvasási idő: 2 p
Az orosz energetikai függés tekintetében Magyarország biztosan dobogós, ízlés kérdése, hogy melyik energiaforrást hogyan rangsoroljuk, de akár az első helyet is megszerezhetjük.
picture

Így nem lesz könnyű csökkenteni az orosz gázfüggőséget

Olvasási idő: 3 p
Szerte Európában korlátozzák a piaci folyamatokat, ársapkákat vezetnek be, különadókkal sújtják az energetikai szereplőket elsősorban arra hivatkozva, hogy túl sokat keresnek a megemelkedett árakon.
picture

Szigetelni, szigetelni, szigetelni

Olvasási idő: 2 p
A hazai épületállomány energetikai korszerűsítése az, amire reális eséllyel az EU-tól forrásokat szerezhetünk, és tartósan csökkenteni tudjuk a háztartások valós rezsiterheit, és mentesítjük a költségvetést több százmilliárd forintnyi tehertől.