Ezek voltak 2020 legnépszerűbb cikkei a Concordeblogon

Az idei év szokványosnak aligha volt nevezhető: a koronavírus alapjaiban forgatta fel az emberek hétköznapjait szerte a világon, régi problémákat a felszínre hozva, váratlan új helyzeteket teremtve, formabontó válaszokat követelve. A pandémia és a nyomában érkező válság különböző mértékben, de mindenkit érint, és a gazdaság csaknem minden területére hatással van, a blogra sem nagyon tudtunk idén úgy cikket írni, hogy valamilyen formában ne érintse a témát. Hogy kezelik a helyzetet a különböző országok? Hogy jutottunk idáig? Milyen korábban szőnyeg alá söpört problémák kerülnek most elő? Milyen változásokat hoz a vírus? Legnépszerűbb idei cikkeinkben többek között ezeket a kérdéseket is feszegettük.

picture

2020-ben legnépszerűbb cikkeink:

1. A német beteg

picture

A német beteg

A fejlett világban a német háztartások – nettó pénzügyi vagyonuk, megtakarításaik alapján – a legszegényebbek közé tartoznak. A valószínűleg sokakat meglepő tény hátterében egy újabb meglepő tény áll: a német gazdaság lemaradt, szerkezete elavult, az ezt fenntartó német gazdaságpolitika pedig egész Európa számára súlyos következményekkel, áldozatokkal jár. Ideje egy kicsit másképp (is) gondolkodni a német gazdaságról.

2. Covid-19 matek

picture

Covid-19 matek

A vírusjárvány elején még több volt a megbízhatatlan, nehezen ellenőrizhető információ, mára azonban a transzparens szabad sajtóval rendelkező tömegdemokráciákon is végigfutott a vírusnak legalább az első hulláma. A számok beszédesek, mégis kevés szó esik róluk.

3. Ezért üt óriásit a modern világrenden a koronavírus

picture

Ezért üt óriásit a modern világrenden a koronavírus

A modern világrend motorja a pénzre, mint narkotikumra rászoktatott emberiség, ahol kilencvenkilenc százalék állandó elvonási tünetekkel küzd. Erre érkezett meg a jelenlegi világjárvány az alábbi módon: KORONAVÍRUS = VILÁGLEÁLLÁS = PÉNZHIÁNY. Az élet minden területén egészen extrém 2020-as év előtt állunk.

4. A tiszta elektromos autók piszkos valósága

picture

A tiszta elektromos autók piszkos valósága

A Tesla árfolyama igazolja, hogy a tömeg is úgy gondolja, az elektromos autózás a jövő és a belső égésű motoroknak annyi. A szomorú valóság mégis az, hogy az a széles körben elterjedt nézet, miszerint az elektromos járművek „tiszták”, nagyon távol áll a valóságtól.

5. A koronavírus miatt elszakadt a világgazdaság Achilles-ínszalagja (2020)

picture

A koronavírus miatt elszakadt a világgazdaság Achilles-ínszalagja (2020), de a vezető döntéshozók úgy próbálják meggyógyítani, mintha leállt volna a keringési rendszere (2008)

A FED lenullázta irányadó amerikai kamatlábát és 700 milliárd dolláros értékben mennyiségi lazító programot jelentett be, de ma már nem ez jelentené a valódi válságkezelést. Nem lehet karanténban tartani az emberiséget úgy, hogy az a jövő pénzügyi szörnyűségeitől (is) rettegjen. Állítsuk meg a pénzügyi naptárat is a társadalmi naptár leállása mellé – a mennyiségi enyhítés helyett most pénzügyi karanténra lenne szükség.

6. Az 52 ezer milliárd dolláros kínai időzített bomba

picture

Az 52 ezer milliárd dolláros kínai időzített bomba

Sok közgazdász szerint, amit napjainkban a kínai nagyvárosokban látunk az egy olyan eszközár-buborék, amely elhomályosítja a végül 2008-ban kipukkadó 2000-es évekbeli amerikai ingatlanboomot. Helyzetkép az 52 ezer milliárd dollárra értékelt kínai lakóingatlanpiacról.

7. A nagy koronasunnyogás

picture

A nagy koronasunnyogás

Sok esetben egy egészséges felnőtt vagy fiatalkorú, amennyiben a tünetei enyhe lefolyásúak, elkerüli a tesztközpontokat, ha nem akarja sem magának, sem a családjának a fent felsorolt kellemetlenségek egyikét sem. Ez a koronasunnyogás jelensége.

8. Mi van akkor, ha a koronavírus a tőzsdei történelem valaha volt legnagyobb „árvize”?

picture

Mi van akkor, ha a koronavírus a tőzsdei történelem valaha volt legnagyobb „árvize”?

Az árvízvédelmi szakemberek általában a korábbi legnagyobb árvizek alapján szervezik meg a védelmi feladatokat, ami az esetek döntő többségében működik is. De mi van akkor, ha most jön a valaha volt legnagyobb árvíz? A 2020-as vírus okozta eladási hullám már mostani állapotában felkerül az amerikai tőzsdén a hírhedt 1929, 1987, 2000 és 2008-as évek mellé. Sőt már most vannak rekordteljesítményei is!

9. A természet koronája

picture

A természet koronája

Miért pont most csapódik be ez a gazdasági meteor a földbe? Az előttünk álló válság súlyosabb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk. Jaksity György írása.

10. Gyémánt hercegnő és a Titanicként süllyedő rémálomhajók világa

picture

Gyémánt hercegnő és a Titanicként süllyedő rémálomhajók világa

A hajózási társaságok részvényei eddig a koronavírus világjárvány legnagyobb áldozatai között vannak. Mivel az elmúlt években és évtizedekben messze nem a galamblelkű tisztaság jegyében tevékenykedtek, ezért nehéz lesz épeszű indokot találni a megmentésükre.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.