Ezek voltak 2021 legolvasottabb cikkei

Újabb év telt el, már a második úgy, hogy együtt élünk a koronavírus-járvánnyal. A Covid tavaly még egy új, mindent felforgató, a hétköznapokat átíró, sokkszerű hatásként jelentkezett, az idei év már inkább arról szólt, hogy megtanuljuk, megszokjuk, a vírus tartósabban itt van velünk. Nem gyors csatát vívunk, hanem hosszú, elnyúló háborút, amire be kell rendezkednünk. Az átmeneti és egyszeri helyett a fenntartható lett a legfontosabb fogalom, a hétköznapok szabályaiban, szokásainkban éppúgy, mint a gazdaságban.

picture

Fel kell készülnünk az újabb variánsokra, az egészségügy, az oktatás, a politika, a globálisan összekapcsolódott gazdaság újabb kihívásaira. És mindezt úgy, hogy a munkahelyeket, életeket, cégeket, környezetet rövid távon menteni próbáló intézkedések ne okozzanak még nagyobb bajt hosszú távon. Sokat foglalkoztunk ezekkel a témákkal itt a blogon is, hiszen jól látszik, 2021-ben is ez érdekelte leginkább az embereket.

Az intézkedés, ami a Föld egyik pontján életet ment, áruhiányt okozhat egy másikon, az egyik oldalon a korlátozások örömteli feloldása a másik oldalon áremelkedést, és politikai feszültségeket hozhat. A lakosságra öntött pénz, az internet, a technológiai fejlődés, és a gazdasági környezet a telefonjaikon tőzsdéző tömegeket gerjeszt, szárnyaló bitcoint, mémrészvényeket, ETF-et, még nagyobbra növekvő cégóriásokat. Hirtelen meggazdagodásokat és elszegényedéseket, tovább növekvő egyenlőtlenséget, geopolitikai konfliktusok éleződését, összeomló gazdaságokat, előremenekülést a Metaverzumba.

Hogy pontosan merre tart a világ, azt nem látjuk mi sem, de az biztos, hogy mindig igyekszünk kitalálni, és elemző módon a hírek mögé nézni, a blogon pedig jövőre is a legforróbb témákkal várjuk majd az Olvasókat.

A Concordeblog főszerkesztője

Legolvasottabb cikkeink 2021-ben:

1. Az Európai Unió és a Pfizer kettős veresége

picture

Az Európai Unió és a Pfizer kettős veresége

Az Egyesült Államok 32:12 arányban vezet az Európai Unióval szemben az oltottak arányát tekintve. A mind lakosságszámban, mind gazdasági erejében egymással jól összehasonlítható USA és EU között hogyan alakulhatott ki ilyen különbség? Ezzel foglalkozik a mai írás.

2. Asimovnak igaza volt!

picture

Asimovnak igaza volt!

Az elmúlt hetek történései az amerikai Texas államban vélhetően be fognak kerülni a történelemkönyvekbe. Sokan egyből a megújuló energiatermelés térnyerését hibáztatják az események kapcsán, ugyanakkor, mint minden katasztrófához, úgy ehhez is sok tényező együttállása kellett.

3. Hogy lett ilyen gyorsan vakcina?

picture

Hogy lett ilyen gyorsan vakcina?

Napra pontosan egy évvel az első regisztrált hupeji koronavírus-fertőzés után Coventryben a 91 éves Margaret Keenan a világon elsőként megkapta a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcináját. De hogyan sikerült rekordidő alatt ez a fejlesztés? És vajon megbízhatunk ezekben a vakcinákban?

4. Jack Ma alkonya

picture

Jack Ma alkonya

Az Alibaba alapítójaként híressé vált kínai üzletember hajszálnyira volt a történelem eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátásának a megvalósításától, amikor októberben egy sanghaji konferencián a színpadra lépett.

5. Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

picture

Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

Egy shortos befektetői ajánlás volt az a múlt héten, amit az elmúlt hónapokban megtollasodott és jelenleg végtelen önbizalommal bíró fiatal befektetői réteg kvázi hadüzenetként fogott fel: hajtóvadászat indult minden olyan papírban a medvék ellen, ahol túl sok volt a short.

6. Mik a különbségek az egyes vakcinák között?

picture

Mik a különbségek az egyes vakcinák között?

A kínai oltóanyag nem különösebben veszélyes, de a hatásossága kérdéses, az újgenerációs vakcinák között pedig bár sok a hasonlóság, a hatásosságban vannak különbségek. Interjú Vidovszky Márton virológussal.

7. Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

picture

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Még friss a pecsét az oltási igazolásunkon, és bár az időjárás nem hozta meg feltétlenül a kedvet, de az emberek egy része újra elkezdett kacérkodni egy külföldi utazással is. A nyaraláshoz közeledve pedig felmerül a szokásos kérdés: mikor vegyünk eurót?

8. Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?

picture

Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?

Ez az írás nem a bitcoinról szól, nem is a Gamestopról és nem is az ezüstről. Hanem arról, hogy az újdonsült, huszonéves és még fiatalabb generáció milyen tapasztalatokat szerzett eddig a megtakarítási és befektetési lehetőségeivel, a tőzsdék működésével és az árfolyamok alakulásával kapcsolatban.

9. Hülyeségre nincs mentőcsomag?

picture

Hülyeségre nincs mentőcsomag

A trenddel kötendő barátság mellett van a tőkepiacnak egy másik nagyon fontos alaptörvénye, amely valahogy így szól: a vesztes pozícióidat amilyen gyorsan csak lehet, zárd le, míg a nyertes pozícióidat igyekezz minél tovább megtartani. Erről azonban a kezdő befektetők hajlamosak megfeledkezni a hétköznapokban.

10. A rezsicsökkentésnek annyi

picture

A rezsicsökkentésnek annyi

A megújuló energiák megjelenése az áramtermelésben új kihívások elé állítják az áramhálózatok üzemeltetőit, a termelőket és a fogyasztókat egyaránt. Ahhoz azonban, hogy mindezt mélyebben is megértsük, fontos kicsit messzebbről indítva végignézni, mi ma a kiindulópont és hova szeretnénk eljutni.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.