Ezek voltak 2023 legolvasottabb cikkei

picture

Amíg 2022-ben kijózanító módon köszöntött a világgazdaságra az infláció, a háború és a recessziós félelmek, 2023 már a másnaposság valóságát hozta el. Amely – mint az lenni szokott – hol émelyítőbb, rosszabb, hol sokkal elviselhetőbb volt a vártnál. Elhúzódni látszik az orosz-ukrán háború, lángba borult Izrael, az adóssághegyek világszerte nőnek, Kína lassul, annak minden tovagyűrűző hatásával együtt. És az év Magyarországra is recessziót, rekordmagas inflációt, szociális feszültségeket hozott.

Elmaradt ugyanakkor a recesszió az USA-ban, Európa el tudta kerülni az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, és megkezdte az alkalmazkodást. A szigorú monetáris kondíciók ugyan sok területen okoztak fájdalmat, nem temette maga alá a világot bankcsődök hulláma, és a piac már látni véli az alagút végét, az infláció megindult lefelé. Eközben a tőzsdéken egyes cégek valósággal szárnyaltak, a mesterséges intelligencia sztorija szinte mániává fokozódott, de a BUX is nagyon erős éven van túl, a lendület pedig kitarthat jövőre is. Számos izgalmas választást követhettünk idén, elég akár a lengyel, a holland vagy argentin eseményeket említeni, de tektonikus mozgásokat alighanem inkább a jövő év hozhat: történelmi jelentőségű lehet, hogy hogyan döntenek Tajvan és az USA választópolgárai.

Hogy végül mi mindent hoz majd 2024, természetesen nem látjuk mi sem. De hogy stratégiai gondolkodásra, felkészültségre, szakértelemre, józanságra jövőre is óriási szükség lesz a kockázatok menedzselésében, abban biztosak vagyunk. A blogon is igyekszünk majd minél több elemzéssel, írással, podcasttal jelentkezni, hogy segítsük olvasóinkat a tájékozódásban. Tartsanak velünk jövőre is!

A Concordeblog főszerkesztője

Legolvasottabb cikkeink 2022-ben:

1. Utálat tárgyává vált a Wizz Air, ilyenkor érdemes venni

picture

Utálat tárgyává vált a Wizz Air, ilyenkor érdemes venni

A rázós időszakokat érdemes volt korábban hosszú távú pozíció kiépítésére kihasználni. Érdemes tehát most is résen lenni, ha tovább folytatódna az esés, azt szisztematikus pozícióépítéssel érdemes lereagálni.

2. Magyar papír létére szép csendben veri az S&P 500 teljesítményét

picture

Magyar papír létére szép csendben veri az S&P 500 teljesítményét

A magyar részvénypiac talán legstabilabb cégéről érdemtelenül kevés szó esik. Az elmúlt 10 évben átlagosan 20 százalék feletti hozammal ajándékozta meg a befektetőit, a teljes időhorizontra vetített teljesítménye pedig meghaladja az 520 százalékot.

3. Kiszámíthatatlan a környezet, a legtudatosabb magyarok egyre inkább devizában fektetnek be

picture

Kiszámíthatatlan a környezet, a legtudatosabb magyarok egyre inkább devizában fektetnek be

A kiszámíthatatlan környezet, a Magyarországgal kapcsolatos félelmek és kockázatok, a forint tavalyi nagy volatilitása és a magas infláció mind a devizák felé terelik a hazai befektetőket, a Concorde legtudatosabb ügyfeleinél már 50-70 százalék a devizában denominált eszközök súlya, mondta el a Portfolio-nak Régely Károly, a Concorde vezérigazgatója.

4. Saját lakás? Szülői segítség nélkül egyre nehezebb

picture

Saját lakás? Szülői segítség nélkül egyre nehezebb

Már a koronavírus-világjárvány előtt sem volt könnyű lakást venni, azóta még nehezebb lett a helyzet: jóval magasabbak a törlesztők, és a lakásárak is nőttek. A brit első lakást vásárlók többsége már szülői segítségre szorult.

5. A Noszty fiú esete a napelemesekkel

picture

A Noszty fiú esete a napelemesekkel

Az önerőből napelemet telepítő 200 ezer háztartás többet tett az energiafüggetlenségért, mint a politikusok az elmúlt 30 évben. Nem lenne jó üzenet most épp őket büntetni.

6. Most akkor a svájci jegybank eladja az összes Tesla-részvényét?

picture

Most akkor a svájci jegybank eladja az összes Tesla-részvényét?

Hatalmasra nőtt azok tábora, akik érdekeltek a Teslában, így érthető az árfolyam alakulása körüli felfokozott figyelem. Sokan megmaradnak a hitviták szintjén, pedig érdemes lehet a tágabb kontextusra figyelni.

7. Most már látszik, hogyan ütött vissza az üzemanyagár-sapka

picture

Most már látszik, hogyan ütött vissza az üzemanyagár-sapka

Tavaly azt jósoltuk, hogy több kisebb kút bedobhatja a törölközőt, az árak pedig a régiós átlag fölé mehetnek az üzemanyagár-sapka végével. Megnéztük, mennyire jöttek be ezek az előrejelzések, mi látszik a számokból?

8. Mikor vegyünk eurót a nyaralásra?

picture

Mikor vegyünk eurót a nyaralásra?

Hamarosan vége lehet a szeszélyes áprilisnak is, és bár nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de várakozásaim szerint idén is lesz nyár. Az elmúlt esős, szürke hónapok után pedig az ember joggal szeretne utazni, pihenni. A nyaraláshoz közeledve felmerül a szokásos kérdés: mikor vegyük meg az eurót?

9. Fernando Alonso repíti az Aston Martint és annak részvényeit

picture

Fernando Alonso repíti az Aston Martint és annak részvényeit

Nagyot fordult a világ az Aston Martinnal az elmúlt hónapokban. A brit márka heroikus küzdelmet folytat évek óta, hogy régi fényében tündököljön és pénzügyi értelemben is felhelyezze magát ismét a luxus autógyártók térképére.

10. Megismétlődhet-e a 2018 végi történet az amerikai részvénypiacon?

picture

Megismétlődhet-e a 2018 végi történet az amerikai részvénypiacon?

Nagyon sok a hasonlóság a mostani tőkepiaci helyzet és a 2018 szeptemberi szituáció között. Olyan, mintha egy teljesen hasonló filmet vetítenének a nagy tőzsdei moziban, ugyanazokkal a szereplőkkel, sok esetben hasonló körülményekkel és természetesen rengeteg kisebb-nagyobb eltéréssel is.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.