Mikor vegyünk eurót a nyaralásra?

Habár a reggeli 3-5 fokban még nehéz elhinni, de hamarosan vége lehet a szeszélyes áprilisnak is, és bár nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de várakozásaim szerint idén is lesz nyár. Az elmúlt esős, szürke hónapok után pedig az ember joggal szeretne utazni, pihenni.

picture

Amennyiben nem belföldön tervezzük pihenésünket, akkor ehhez valutára lesz szükségünk. Ehhez a legkeresettebb valuta pedig az euró, melynek népszerűségét csak tovább fokozza, hogy idén januártól már a horvát szomszédunknál is bevezették.

A nyaraláshoz közeledve felmerül a szokásos kérdés: mikor vegyük meg az eurót?

Tavaly novemberben még új csúcsokat ostromolt az eur/huf árfolyam, érintve a 434 forintos szintet. Azonban az MNB váratlan lépése (18 százalékra emelték az overnight kamatot) megállította a forint romlását és mostanra már 376 forintért is meg lehet vásárolni az eurót.

Ez az erősödés közel sem biztos, hogy töretlenül folytatódik, hiszen ha az infláció alakulása és a forint erőssége is támogatná, akkor a jegybank kamatvágásba kezdhet, amely hamar véget vethet a trendszerű forinterősödésnek.

Természetesen nem kizárt, hogy lesz még kisebb forinterősödés. Azonban meglátásom szerint aki a nyaralásra 375 forint körül vásárolja meg az eurót, az a forint erősödésének javát már megfogta. Hiszen év elejéhez képest 27 forinttal olcsóbban szerezte be a nyaraláshoz szükséges eurót.

Aki pedig Amerikát venné célba, még jelentősebb forint erősödéssel találkozhat. Hiszen míg tavaly még akár 450 forintot is kellett adni egy dollárért, addig most 344 forintot kell csak adni érte.

(Borítókép: év elejéhez képest 27 forinttal olcsóbb az euró, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.