A szél kifújja Európából a szénerőművek füstjét?

picture

Lakossági áramfogyasztóként elképzelni is nehéz a negatív áramárakat, tehát azt a jelenséget, hogy az áramtermelő fizet azért, hogy a hálózat üzemeltetője átvegye tőle a megtermelt áramot.

Márpedig van ilyen, a tervezhetetlen és nehezen szabályozható szélerőművek elterjedése óta egyre gyakrabban. Az árammal ugyanis valamit csinálni kell, ha több termelődik, mint amennyire szükség van, akkor el kell tárolni, ami nem egyszerű feladat, vagy villámgyorsan be kellene kapcsolni plusz fogyasztókat a rendszerbe, közben erősen ösztönözni kell a termelőket arra, hogy ilyenkor csökkentsék a termelésüket, amennyire és amilyen gyorsan csak tudják.

Erre szolgál az a megoldás, hogy az áramtőzsdéken negatív árak is ki tudnak alakulni, január harmadik hetében újra volt erre példa, Németországban és Franciaországban egyaránt. Az árak azért süllyedtek negatív tartományba, mert az ilyenkor egyébként szokatlan erejű – azaz talán a klímaváltozással is összefüggő – atlanti viharokban pörgő tengeri szélturbinák sokkal több áramot tápláltak a rendszerbe, mint amennyivel a hálózatok üzemeltetői előzetesen kalkulálhattak.

A szélerőművek teljesítményének kiszámíthatatlansága mindig megmarad, de mennél nagyobb és földrajzilag mennél diverzifikáltabb ez a kapacitás, annál inkább csökken a kiszámíthatatlanság problémája – a folyamatosan és garantáltan rendelkezésre álló zsinóráram és a gyorsan bekapcsolható plusz kapacitások szükségességének fennmaradása mellett.

Ezeken a triviális összefüggéseken azért lehet érdemes kissé elmélázni, mert 2023 utolsó negyedévében először fordult elő, hogy Európában több villamos áramot állítottak elő szélerőművekkel (193 terrawattóra), mint szénerőművekkel (184 terrawattóra).

Havi szinten is rekordot hozott a tavalyi év utolsó hónapja, a decemberben az EU-ban szélerőművekkel megtermelt 54,93 terrawattórányi áram új csúcsot jelent.

Az energetikai tranzíció körül óriási a habverés, rengeteg képtelenséget sikerült elültetni az emberek fejében – és sok ellenérzést is sikerült kiváltani erőszakos és arrogáns kommunikációval. Kétségkívül rengeteg a megoldandó feladat az ökológiai, technológiai, közgazdasági ellentmondások körül, de az biztosan nem igaz, amit sokan állítanak, hogy valójában nem történik semmi lényeges.

A német atomerőművek leállítása ugyan alaposan megnyújtotta a szénalapú villamosenergia-termelés korszakát Európában, de a trend világos – a szénégetés erről a kontinensről el fog tűnni.

Milyen kár, hogy a globális szénfelhasználásból Európa mindössze hat, azaz 6 százalékot tesz ki…

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2024. január 27-én. Borítókép: szél kifújja a szénerőművek füstjét, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Románia hazánk egyik legnagyobb energiabeszállítója lehet

Olvasási idő: 2 p
Az, hogy áram és földgáz tekintetében ekkora partnerré válhat Románia, sok szempontból földrajzi adottság, de azért tettek is érte, ez kétségtelen. Nem teljesen irreális, hogy Magyarország energiaellátásában a 2030-as évektől Oroszország mellett Románia lehet a legjelentősebb partner.
picture

Német atomerőmű-undor

Olvasási idő: 3 p
Nincs jobb szó rá, undor. Több cikket írtunk és podcast adásokban is beszélgettünk a német atomerőművek körüli témákról, ám a mostani iromány apropója a közelgő utolsó német atomerőművek leállítása egy igen kiélezett geopolitikai- és energiakrízis közepette.
picture

Szelek szárnyán hasít az RWE

Olvasási idő: < 1 p
A pandémia felerősítette a fosszilis energiahordozók háttérbe szorulását és ezzel párhuzamosan a megújuló alapú energiatermelés előretörését célzó politikai akaratot. Ebből a német RWE is profitálhat, amely az utóbbi pár évben nagy átalakuláson ment át.