Szelek szárnyán hasít az RWE

picture

A pandémia felerősítette a fosszilis energiahordozók háttérbe szorulását és ezzel párhuzamosan a megújuló alapú energiatermelés előretörését célzó politikai akaratot. Európában a vírushelyzetre adott fiskális stimulus alappillérei a szél- és a napenergiával kapcsolatos megújulóenergia-projektek elindítása, valamint a tisztább közlekedés felé való elmozdulás.

EBBŐL A NÉMET RWE IS PROFITÁLHAT, AMELY AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN NAGY ÁTALAKULÁSON MENT ÁT. 

Míg korábban főképp szénerőműveket és villamos hálózatot üzemeltetett, ma már a megújuló áramtermelőkre fókuszál. Jelenleg a világ egyik legnagyobb szélerőmű-kapacitásával rendelkezik (8 gigawatt), amelyet 2022-ig 13 gigawattra szeretne emelni, ezzel a megújulóenergia-szektor legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé lépne. A befektetők nem árazták be az RWE elfordulását a fosszilis erőművektől, jelenleg nyolcszoros EV/EBITDA- és 20-as P/E-rátán forog, míg a szektortársak inkább 12–17-szeres EV/EBITDA- és 28–39-es P/E-rátán forognak. Egy átárazódás jelentős felértékelődési potenciált jelenthet az RWE-nek.

A képhez hozzátartozik, hogy az RWE már teljes mértékben megképezte a céltartalékot a birtokában lévő kiterjedt nukleáris- és szénerőműpark leszerelési költségeire. Az atomerőműveket 2022-ig, a lignitalapúakat 2038-ig bezáróan teljesen leszerelik. Emiatt a befektetők fejében is fokozatosságot érdemes feltételezni az átárazódást illetően. Amíg ez realizálódik, 2-4 százalékos eurós osztalékhozamot (részvényenként 0,85 eurót 2021-ben) és fokozatos, magas, egy számjegyű osztaléknövekedést lehet előre jelezni.

RWE az E.O.N-ban

Az RWE-nek 15 százalékos, négymilliárd eurót érő pakettje van a E.ON közművállalatban, amit szuboptimális tőkeallokációnak tartunk. Ez nagyságrendileg 4-5 százalékos osztalékhozamot biztosít az RWE-nek, míg ha azt az összeget megújuló erőművek építésébe fektetné, azon 6-8 százalékos megtérülést érhetne el.

EGY ILYEN DÖNTÉS POZITÍV REAKCIÓT VÁLTANA KI A TŐKEPIACON, ÉS 2-3 EURÓ RÉSZVÉNYENKÉNTI ÉRTÉKTEREMTÉST EREDMÉNYEZNE.

(A cikk először a VG.hu-n jelent meg, 2020. október 9-én. Címlapkép: szélturbinák és napelemek Kitzingenben (Bajorország), forrás: Karl-Josef Hildenbrand / Archivbild)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.