Jelentősen gyengült a forint tavaly – vagy mégsem?

picture

2021 jelentős mozgásokat hozott a forint árfolyamában. Tavasszal még a romló Covid-helyzet hírére gyengült az euróval szemben. Azonban nyár elejére a helyzet javulásával párhuzamosan egy rég látott erősödés hozott 345 forintos árfolyamot. Ebben a pozitív hangulatban sokaknak érthetetlen volt, hogy az MNB miért beszél kamatemelésről, azonban az inflációs félelmek igaznak bizonyultak. Az ősz folyamán annak ellenére, hogy a jegybank folyamatosan emelte az irányadó kamatot, végig forintgyengülést láthattunk. Végül 369 forintos árfolyamon zártuk az évet az euróval szemben.

Ha azt nézzük, hogy szeptemberben még jártunk 350 forint alatt is, akkor ez jelentős gyengülés. Pláne, ha azt is hozzátesszük, hogy egy kamatemelési ciklus közepette gyengült ennyit a hazai fizetőeszközünk. Azonban ha úgy nézzük, hogy a 2020. december 31-i záró fixing 365,13 forint volt, míg a 2021. december 31-i fixing 369, akkor csak picit több, mint egyszázalékos gyengülésről beszélhetünk.

A forint esetében az első negyedévben arra lesz érdemes figyelni, hogy az infláció hogyan alakul. A jegybank várakozása szerint 2021 végén, 2022 elején tetőzhet az infláció. A kamatemelés várhatóan nem fog megállni a jelenlegi 4 százalékos effektív kamatnál (1 hetes betéti kamat szint). A kérdés, hogy az infláció milyen ütemben tud csökkenni idén. A várakozások 5-6 százalék közé teszik az idei éves inflációt. Egy további kamatemelés mondjuk 4,5-5 százalék közé még nem hoz reálkamatot, de megnyugtathatja a befektetőket. Továbbá ilyen magas kamat mellett már igencsak drága a forint ellen spekulálni. Éves szinten 20 forintnál is többet kellene gyengülnie a forintnak az euróval szemben, hogy az ellene spekulálók nyereséget tudjanak eltenni.

A régiónkban is hasonló trend figyelhető meg, azaz a lengyel és a cseh jegybank is kamatemelésben van, bár ők a ritkábban, de nagyobb mértékben történő emelés mellett tették le a voksukat. Ha az egyhavi effektív kamatokat hasonlítjuk össze, akkor nálunk 4,04, a cseheknél 3,87, a lengyeleknél 2,23 százalék. (Bár itt január első heteiben jöhet egy újabb nagyobb léptékű emelés, a piac 3,6 százalék körüli szintet áraz most, azaz bőven 1 százalék feletti kamatemelés jöhet.)

Vehetek még 360 alatt eurót?

A forint esetében a kamatemelés csak az egyik oldal, ettől erősödnie kellene a devizának, azonban nem szabad elfelejteni, hogy idén választások lesznek hazánkban, így a költségvetés alakulására is kiemelten fognak figyelni a befektetők. Külső tényezőként még egy idő előtt érkező Fed-kamatemelést és az esetleges dollárerősödést lehet megemlíteni, mely hatással lehet a forintra is.

picture

Látványosan gyengült a forint, mikor jöhet a fordulat?

Ahogy 345 körül többen már a 340 forintos vagy annál erősebb árfolyamot, most 360 körül sokan már az estleges új csúcsot vizionálják a devizapárban.

A feltörekvő piacok esetében a kamatelőny már látható lesz a befektetők számára. Az inflációval mindenki küzdeni fog, a kérdés csak az lesz, hogy ki milyen lépéseket tesz a reálkamat elérésére. Európában az EKB jelenleg még nem tervez kamatemelést, pedig az euróövezetben is tapasztalható az inflációs nyomás. A kamatelőny tehát hozhat forinterősödést.

Ezek alapján azt mondanám, hogy nem fogadnék a forint ellen és a következő fél évben, inkább a forint kisebb mértékű erősödésre számítok: láthatunk még idén 360 alatti euró árfolyamot.

(Címlapkép: 2021 jelentős mozgásokat hozott a forint árfolyamában, forrás: Jens Büttner / Getty Images )

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Gyenge-e a gyenge forint?

Olvasási idő: 4 p
Gyenge forintról szokás beszélni, de sokszor nem is olyan egyértelmű, hogy ki mit ért ez alatt. Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetünkben gyenge-e még a gyenge forint, vagy éppen elegendő, hogy a 360-as szint körül ingadozzon az árfolyam?
picture

Forintárfolyam: izgalmasabb, mint gondolnánk

Olvasási idő: 2 p
Augusztusban nagy valószínűséggel egy újabb 30 bázispontos alapkamat-emelés érkezhet, 1,50 százalékra módosítva az irányadó rátát. De mit jelent mindez a forint árfolyama szempontjából?
picture

Erős forinttal az infláció ellen?

Olvasási idő: < 1 p
A 340-350-es sávban még mindig a koronavírus-válság okozta több mint 30 forintos EURHUF emelkedés korrekcióját látjuk és nem a hosszútávú fundamentális kép átalakulását. 2021 végén, 2022 elején ismét a jelenleginél kissé gyengébb forintárfolyamra készülhetünk.