Erős forinttal az infláció ellen?

picture

Mennyire lesz erős a forint a közeljövőben?

A címben jelzett erős forint meglehetősen relatív: a június első napjaira stabilizálódni látszó 350-es szint alatti euró-forint árfolyam májusi elmozdulása látványos, 3,5 százalékos forinterősödést tükrözött. A magyar fizetőeszköz azonban még mindig gyengébb szinten áll, mint a Covid-korlátozások tavaly márciusi kezdete előtt.

A fordulat így is egyértelmű: májusban egy már erősödőben lévő forintárfolyam közepette érkezett a szigorú jegybanki iránymutatás, tehát a júniusra előrevetített és nagyrészt be is árazott kamatemelésnek ezúttal nem a forintgyengülés elleni védelmet kell szolgálnia, hanem az inflációs várakozásokat kell befolyásolnia.

A forint lényegében évtizedes leértékelődési pályáját tekintve meglepő lehet, hogy ezúttal nem jön rosszul egy inflációellenes „csendestárs”, vagyis az erősebb forint. Már csak azért sem, mert a tavalyi 9 százalék körüli gyengülésből folyamatosan egyre többet igyekeztek áthárítani az import drágulása miatt (is) kedvezőtlenebb helyzetben lévő vállalkozások. A monetáris tanács májusi közleményében is megerősített határozott jelzés a kamatemelés júniusi megkezdésére nagy valószínűséggel valóra válik, és továbbra is támaszt nyújthat a forintnak.

Kamatemelés és forinterősödés rövidtávon

Emellett a vártnál eddig gyorsabb GDP-növekedés, az erős külkereskedelmi pozíció és a legalábbis nem romló fizetési mérleg szintén amellett szól, hogy az elkövetkező időszakban nem kell gyors visszagyengülésre készülni. Egy a vártnál nagyobb kamatemelés még akár további forinterősödést is hozhat, az emelés tényleges mértékében pedig a forinttal kapcsolatos jegybanki álláspontot is keresi majd a piac.

DE A 340-350-ES SÁVBAN MÉG MINDIG A COVID-VÁLSÁG OKOZTA TÖBB MINT 30 FORINTOS EURÓ-FORINT ÁRFOLYAM EMELKEDÉS KORREKCIÓJÁT LÁTJUK, ÉS NEM A HOSSZÚ TÁVÚ FUNDAMENTÁLIS KÉP ALAKULÁSÁT.

Összességében egy néhány hónapos felértékelődési trend után 2021 végén, 2022 elején ismét a jelenleginél kissé gyengébb forintárfolyamra készülhetünk.

(A cikk először a Világgazdaság oldalán jelent meg 2021. június 3-án. Címlapkép: a címben jelzett erős forint meglehetősen relatív, forrás: MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.