Látványosan gyengült a forint, mikor jöhet a fordulat?

picture

Látványos utat járt be a forint árfolyama az elmúlt két hónapban. Júliusban még 360 forint felett járt az euró. Azonban az előzetesen kommunikált és júniusban elkezdett kamatemelési ciklus hírére a forinteladási pozíciók csökkentek, a befektetők egyre határozottabban várták a forint erősödését.

Ez nem is meglepő, hiszen a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat 1,5 százalékra emelkedett pár hónap alatt. Így a forint kamatelőnye is tovább nőtt az euróhoz képest, azaz megdrágult a forint ellen spekulálni. Ennek következtében augusztus végén már csak 347 forintot kellett adni egy euróért.

Szeptember elején fordulat következett be a devizapár árfolyamában. Pár nap stagnálás után először 350 fölé ugrott, majd pár nap leforgása alatt 356, végül 360 forintig erősödött az euró. Történt ez annak ellenére, hogy a kamatemelés, ha kisebb ütemben is (30 helyett már csak 15 bázisponttal), de folytatódott.

AHOGY 345 KÖRÜL TÖBBEN MÁR A 340 FORINTOS, VAGY ANNÁL ERŐSEBB ÁRFOLYAMOT, MOST 360 KÖRÜL SOKAN MÁR AZ ESETLEGES ÚJ CSÚCSOT VIZIONÁLJÁK A DEVIZAPÁRBAN.

Meglátásom szerint az MNB inflációs várakozását hosszabb távon nem támogatná a 360-as vagy az a feletti EURHUF árfolyam. Azonban a forintlikviditást szűkítő lépések erősíthetik a hazai fizetőeszközt. Amennyiben a következő hetekben közeledne az Európai Unió és Magyarország álláspontja a Recovery Fund-dal kapcsolatban, az szintén segítheti a forint erősödését.

Érdemes kiemelni, hogy globális kockázatok is akadnak bőven. Például a kínai gazdaság lassulása, a növekvő energiaárak vagy akár a növekedési félelmek, melyek természetesen a forint – mint feltörekvő piaci deviza – árfolyamára is hatással lehetnek. És egy esetleges dollárerősödés is korlátot szabhat a feltörekvő piaci devizák erősödésének.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az infláció és a Bitcoin az arany ellen?

Olvasási idő: 4 p
Minden adott lenne hozzá, hogy az arany árfolyama emelkedjen, mégsem teszi. Arról egyelőre nincs szó, hogy a kriptodevizák lesznek az új arany, de a piacot befolyásolják. Csakúgy, mint az inflációra adott válaszok.
picture

Forintárfolyam: izgalmasabb, mint gondolnánk

Olvasási idő: 2 p
Augusztusban nagy valószínűséggel egy újabb 30 bázispontos alapkamat-emelés érkezhet, 1,50 százalékra módosítva az irányadó rátát. De mit jelent mindez a forint árfolyama szempontjából?
picture

Mindennapi luxusnyomorunkat add meg nekünk ma!

Olvasási idő: 2 p
Az elmúlt egy év tőkepiaci menetelése, a kriptodevizák szárnyalása és a jegybankok rendíthetetlen pénznyomtatása sok embert tett még gazdagabbá, vagy akár eddig nem ismert embert repített a Forbes listájára. De a gazdagoknak sem könnyű.