Forintárfolyam: izgalmasabb, mint gondolnánk

picture

A júliusi 4,6 százalékos hazai inflációs ráta megerősítheti azokat a várakozásokat, hogy júniusban 5,3 százalékkal tetőzhetett az idei infláció, és innen megindulhat a visszatérés a jegybank által célzott 3 százalék ±1 százalékpontos sávba. Az út a globális nyersanyagárak és szállítási költségek alakulását tekintve azonban nem tűnik göröngyöktől mentesnek. A júliusi adatot tekintve ugyancsak óvatosságra intő a még mindig relatíve magas (0,5 százalékos) hó/hó index. Az alapfolyamatokat jobban tükröző maginfláció csökkenése is viszonylag kisebb mértékű (0,3 százalékpontos) volt.

A jegybanki óvatosság minden bizonnyal marad is

AUGUSZTUSBAN NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL EGY ÚJABB 30 BÁZISPONTOS ALAPKAMAT-EMELÉS ÉRKEZHET, 1,50 SZÁZALÉKRA MÓDOSÍTVA AZ IRÁNYADÓ RÁTÁT.

De mit jelent mindez a forint árfolyama szempontjából? A kérdés izgalmasabb, mint azt az augusztusi uborkaszezonban (?) lubickolva elsőre gondolhatnánk: a májusban még 0,60 százalékos jegybanki alapkamat ma már pontosan a duplája, miközben a forint a szigorú jegybanki kommentárok és két kamatemelés után augusztus 10-én (a júliusi inflációs adat publikálásának napján) még mindig 1 százalékkal gyengébb szinten áll az euróval szemben.

picture

Az infláció egy elefánt

Az ősi indiai tanmese szereplőihez hasonlóan egy kicsit vakok vagyunk az inflációelemző szerepkörében. Elefántunk az idei év második felében példa nélküli időszakot fog átélni.

Hogyan lehetséges ez és milyen árfolyammozgásra számíthatunk ezek után? A nehezebben számszerűsíthető része: az EU-val szemben kialakult vita, melyben a koronavírus utáni kilábalást támogató pénzügyi alap (Recovery Fund) Magyarországnak juttatandó kifizetése (több mint 2.500 milliárd forint) került csúszásba, illetve veszélybe. Ez a vita, mely egy tágabb jogi vita kereteibe is került, negatív hatással lehetett a forint árfolyamára, ráadásul olyan időszakban,

AMIKOR A GLOBÁLIS PIACI HANGULATOT EGYRE INKÁBB NYOMASZTJA A DELTA VÍRUSVARIÁNS, AZ USA-BAN PEDIG A FED DÖNTÉSHOZÓI EGYRE TÖBBSZÖR NYILATKOZNAK A MENNYISÉGI LAZÍTÁS KIVEZETÉSÉNEK („TAPERING”) MEGKEZDÉSÉRŐL.

A könnyebben számszerűsíthető rész: a pénzpiaci kamatvárakozások, melyek már a júliusi döntés után lényegében azonnal beárazták a következő 30 bázispontos lépést augusztusra, míg az év végére már több mint 2 százalékos alapkamattal kalkulálnak. A várható további kamatemelések ellenére ebben a környezetben rövid távon kevés új forinterősítő hatást találhatunk – akár az euró ellenében, de még inkább a visszatérő „tapír” által hamarosan még jobban megtámogatott dollárral szemben.

(A cikk először a VG.hu oldalán jelent meg 2021. augusztus 11-én. Címlapkép: a jegybanki óvatosság minden bizonnyal marad, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.