Tényleg jobb üzlet volt órát, mint részvényt venni?

picture

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2024. szeptember 16-án.)

A minap járta be az alábbi chart az internetet, amelyből könnyű levonni a következtetést, miszerint mennyivel jobban megérte a kétezres évek elején egy Patek Philippe órát venni, és azt tartani húsz éven át, mint az amerikai gazdaságot leképező, az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb vállalatát tömörítő S&P 500 indexbe fektetni.

Ha valaki laikusként ránéz erre az ábrára, akkor csak az jön át neki, hogy az 1.521 százalék több mint a 440 százalék, azonban szerintem érdemes árnyalni a képet. Az órák körül az elmúlt években hatalmas hájp volt, egyes modellek a megnövekedett kereslet és a sok éves várólista miatt akár a bolti ár többszörösén is forogtak. Ebben a környezetben egy nem szabályozott másodpiacon irreálisan magas árak is kialakulhattak. Ebben az esetben pedig egy olyan svjáci manufaktúráról beszélünk, amelynek még az acél modelljei is élen jártak az elmúlt évek őrületében.

picture

Senkinek sem kell a Rolex - csak épp a számok nem ezt mutatják

Hol lehet az alja az árcsökkenésnek? Nem tudjuk, de amikor már mindenki arról beszél, hogy valami a kutyának sem kell, általában akkor jön a fordulat. Az csak erősíti a vásárlók bizalmát, hogy nem akcióznak, vagy jönnek ki olcsó modellekkel, továbbá a másodpiacot is próbálják kézbe venni.

Az órák esetében is – hasonlóan más műtárgyakhoz – egyes modellek felkapottabbak mint akár egy másik ugyanattól a gyártótól, pláne, ha az adott modell limitált vagy akár már abba is hagyták a gyártását.

Az elmúlt egy év pedig pont attól volt hangos, hogy akár 20-30 százalékot is esett egyes órák ára, ami a megtépázott gazdaságokat nézve nem is meglepő, a kereslet alábbhagyott irántuk. Habár ez egy másik Patek Philippe széria, a visszaesés az alábbi ábrán is látványos.

Az órák esetében – csakúgy, mint a festmények vagy akár az old timer autók esetében – is igaz az a mondás, akkor lehet eladni, amikor van piaca, azaz a likviditásuk korlátozott. Ha mégis gyorsan el kellene adni, akkor bizony jelentős diszkonttal kell számolnunk. Azt elismerem, hogy a fenti ábra elég impresszív, ugyanakkor egy likvid, transzparens árazású diverzifikált befektetést összehasonlítani egy órával félrevezető lehet.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Nem csak az embereknek, az autóiknak is súlyproblémáik vannak

Olvasási idő: 2 p
Nem lennék meglepve, ha hamarosan újra súlyadóról beszélnénk majd, vagy a behajtási engedélyt nemcsak a károsanyag-kibocsátáshoz, hanem az autó tömegéhez is kötnék egyes városokban.
picture

Gazdag britnek sem könnyű lenni

Olvasási idő: 2 p
A rendőrség gőzerővel dolgozik a bandák elkapásán, de ahogy lenni szokott, az egyik helyére azonnal jön másik kettő. Egy biztos, a kialakult helyzet az új és a használt piacon is megtépázza a patinás márkát.
picture

Hatalmasat esett az órák piaca – mikor jöhet a fordulat?

Olvasási idő: < 1 p
Az árak felrobbanását index szinten is láthattuk. A tavalyi 8,23 százalékos esés után idén stagnálás, a második félévben akár már piaci élénkülés is jöhet. A fordulat azonban csak 2025-ben várható az órák piacán.