Gazdag britnek sem könnyű lenni

picture

A brit életérzés oly mértékben összeforrt a Land Rover márkával, és annak prémium Range Rover márkájával, hogy ha csak eszünkbe jut, már vennénk is a steppelt vadász kabátot, füttyentenénk Zac-nek, angol pointerünknek. A V8-as motor beröffentése után már az első méterek után tudjuk, hogy 2,5 tonna arisztokrácia vesz minket körül. Legyen szó kutyasétáltatásról vagy a vasárnapi krikettmeccsről, tudhatjuk, hogy stílusosan fogunk megérkezni. Az egyediségnek persze ára van. Az extralista végtelen amikor új korában megrendeljük az autót, ez pedig előrevetíti, hogy idősebb korában lesz mit javítania a szervíznek.

Az alkatrészek ebben a szegmensben minden márkánál drágák, elég csak arra gondolnunk, egy lámpacsere több milliós tétel lehet. Ezzel pedig el is jutottunk az angolok zsebbe vágó problémájához, az autólopásokhoz.

2023-BAN MEGNŐTT AZ AUTÓLOPÁSOK SZÁMA A SZIGETORSZÁGBAN, EZEN BELÜL PEDIG A LAND ROVER/RANGE ROVERRE SZAKOSODOTT BANDÁK TARTJÁK RETTEGÉSBEN A TULAJDONOSOKAT.

Ezeket a modelleket ugyanis olyan könnyű lopni, hogy a biztosítási árak az egekbe ugrottak, de volt olyan tulajdonos is, aki arra panaszkodott, hogy nem akartak casco biztosítást kötni az autójára. Egy ismerősöm elmondása szerint Londonban már több ezer font egy Range éves biztosítása, de neki a külvárosban is duplázódott a biztosítási díja, amikor lecserélte autóját.

Ez pedig oda vezetett, hogy ezen modellek ára a másodpiacon beszakadt. Egy leeds-i vállalkozó a Bloombergnek arról számolt be, hogy sokkot kapott, amikor kétéves Range Rover Sport SVR-jét szerette volna lecserélni és 48 000 fontot kínáltak érte, azaz a 103 000 fontos vételár kevesebb mint felét kapta volna az autóért. Azt, hogy milyen gyorsan jelentkezett az árakban a lopás kockázata és a biztosítás drágulása jól mutatja, hogy a vállalkozó 3 hónappal a mostani eladás előtt kért egy ajánlatot és akkor még 75 000 fontos indikatív árat kapott.

2023 májusától novemberig 9,3 százalékkal esett a használt Range ára, míg más luxus SUV-ok ára csak 5,7 százalékot esett az Auto Trader autós honlap szerint. Ha nem lett volna elég, hogy 3,6 százalékkal többet esett az áruk, novemberben további 2,8 százalékot esett a márka használt modelljeinek ára.

A Jaguar Land Rover márka fontolgatja, hogy akár saját maga biztosítja az autóit egy biztosítási céggel összefogva, mert ez elszálló biztosítási árak kiverték a biztosítékot a tulajdonosoknál, ami érthető is, hiszen az átlagos biztosítási díj egy Range Roverre több mint duplázódott egy év alatt, és 3270 fontra emelkedett, ami közel másfél millió forintos biztosítási díjat jelent. Észak Londonban egy új Range biztosítási díja akár több mint 5000 font is lehet, ami több mint 2 millió forintos casco-t jelentene.

A helyzetet nem lesz könnyű megfékezni, hiszen ezen luxusmodellek vonzzák a tolvajokat az értékük és a könnyű lophatóságuk miatt is. Alkatrészként pedig könnyen és gyorsan értékesíthetőek. A luxus SUV-ok amúgy is veszélyeztetettek, de az ellopott SUV-ok közül 10-ből 6 Range Rover volt. A keyless technológia pedig jelentősen meg is könnyíti a tolvajok dolgát, hiszen a kulcsok olyan erős jelet küldenek, hogy elég ha a házban van a kulcs, az udvaron álló autó érzi a jelet, egy „álkulcs” segítségével már vihető is az autó.

A rendőrség gőzerővel dolgozik a bandák elkapásán, de ahogy lenni szokott, az egyik helyére azonnal jön másik kettő.

EGY BIZTOS, A KIALAKULT HELYZET AZ ÚJ ÉS A HASZNÁLT PIACON IS MEGTÉPÁZZA A PATINÁS MÁRKÁT.

(Borítókép: Range Rover 40 éve, forrás: Land Rover)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az EU-ban mindenhol több új autót adtak el, kivéve Magyarországon

Olvasási idő: < 1 p
Talán nem meglepő, hogy az újonnan forgalomba helyezett személygépjárművek közül a benzinmotorral szerelt verziók a legkeresettebbek a maguk 35,3 százalékával, melyet a hibrid hajtásúak követnek 25,8 százalékkal.
picture

A kínai lassulás miatt csúszott le a pályáról a Porsche – van visszaút?

Olvasási idő: < 1 p
A Volkswagenről való tőzsdei leválás nem titkolt célja volt a Porsche Ferrari szintjére pozicionálása. A P911 részvény azonban csak nevében tudta hozni a szupersportautót, a részvényárfolyam száguldása a befektetők legnagyobb bánatára elmaradt.
picture

Állami támogatással újítanák meg Európa legöregebb autóparkját

Olvasási idő: 2 p
Olaszországban akár 13 750 eurót is kaphatna, aki 20 éves autóját elektromosra vagy plug-in hibridre cseréli. A támogatás igénybevételéhez a bejelentés szerint 30 ezer eurónál kisebb jövedelem, legalább 20 éves, maximum EUR2-es besorolású autó kell.