Hatalmasat esett az órák piaca – mikor jöhet a fordulat?

picture

2020-ban a Covid után a pénznyomtatás hatására és a kockázati étvágy növekedése miatt soha nem látott mértékben drágultak a híres óragyártók belépő és csúcsmodelljei is. Nem volt ritka, hogy a listaár kétszeresén forgott az adott használt darab. Igaz volt ez a Rolex, az AP vagy akár a Patek Philippe modelljeire is.

Az árak felrobbanását index szinten is láthattuk. A WA50 Indexet benchmarkként is használják, hiszen ez az 50 legkeresettebb modellt választja ki, és azok árfolyamának alakulása alakítja az indexet. Többek között a Rolex Daytona, az AP Royal Oak vagy a Patek Nautilus is rajta van az 50-es listán.

WA50 index

Forrás: WatchAnalytics

Ahogy a tőzsdei és gazdasági szárnyalás, úgy a WA50-es index is 2022 tavaszán tetőzött. Azóta változó mértékben, de folyamatosan esik, csúcsától mostanra 40 százalékkal ér kevesebbet, melynek jelentős részét 22-ben szedte össze. 2023 januárjában 85 069 EUR volt az értéke, mely 23 végére már csak 78 074 eurót ért.

A tavalyi 8,23 százalékos esés után idén stagnálás, a második félévben akár már piaci élénkülés is jöhet. A fordulat azonban csak 2025-ben várható az órák piacán. Ezt támogathatja majd a kamatok csökkenése a világban, a tőzsdék jó szereplése és a kriptóvaluták szárnyalása is. Hiszen a tőkepiaci nyereségek egy része tapasztalatok szerint az órák piacán jelenik meg.

(Borítókép: Swatch Group, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.