Ez még csak a kezdet vége

picture

A technológiai fejlődés története évezredes, a lendülete töretlen, az üteme gyorsuló, a vége beláthatatlan. A folyamatos fejlődést a XX. század első felének egyik vezető közgazdásza, Joseph Schumpeter elméletére alapozva felbonthatjuk olyan gazdasági ciklusokra, amelyek mindegyikét néhány diszruptív innováció zárta, illetve indította el.

Az aktuális ciklus meghatározó innovációja a végtelen adatmennyiségre és félelmetes számítási kapacitásokra épülő, mindent átszövő információtechnológia, valamint a Földet végképp kinövő emberiség kényszerű kötelezettségei: a fenntartható létezés technológiai megoldásai.

picture

Évszázadok óta igaz, hogy minden sikeres cég egyben tech cég

A nagy tech cégek ma egyértelmű nyerteseinek tűnnek egy válság utáni világnak. Pénzügyileg kellően stabilak a válság átvészeléséhez, a karantén pedig lényegében nélkülözhetetlenné teszi az egyébként is roppant népszerű szolgáltatásaikat.

Az információtechnológia kulcsszerepet játszik az aktuális innovációs ciklus formálásában az üzleti szervezetek digitális átalakulásának elősegítésével, a big data alapú döntéshozatal lehetővé tételével, új technológiák kialakulásának és a termékfejlesztés iterációs folyamatainak felgyorsításával, a kommunikáció és kollaboráció globálissá tételével, valamint az innovációs lehetőségek demokratizálásával. Mindezek korábban sosem látott tempóban alakítanak át iparágakat, borítanak fel üzleti modelleket, és rendkívüli módon segítik a digitális világ gazdasági növekedését.

A mesterséges intelligencia és a robotika kiemelt szerephez jut a következő évtizedekben. Gyökeresen átalakítják, hogyan végzünk munkát, hogyan hozunk döntéseket, hogyan hozunk létre személyre szabott élményeket, hogyan működik a gazdaság, az állam, a társadalom. Minden gyorsabb, hatékonyabb, optimalizált, automatizált és perszonalizált lesz. Mindent átformáló hatásukra tekintettel természetesen évtizedeken át kulcsfontosságú kérdés lesz mindezek helyi és globális szabályozása.

picture

A kezdet a végéhez ért

Megérkeztünk a continuous computing korába. Ez azonban nem az informatikai fejlődés vége, csak a kezdet vége, de ugyanakkor egy nagyléptékű, globális üzleti-gazdasági-társadalmi átalakulásnak a kezdete.

Az élet minden területén, minden termék és szolgáltatás, minden üzleti és közösségi megoldás mögött élőben, folyamatosan futó kalkulációkra, a continuous computingra épülő everything as a service üzleti modellek mögött hatalmas méretű, globális szolgáltatók lesznek, mert ők tudják mindezeket a leghatékonyabban előállítani és működésben tartani. Ezekre a szolgáltatói pozíciókra legnagyobb eséllyel a már ma is piaci és innovációs vezetői helyzetben lévő technológiai óriások pályázhatnak, melyek ráadásul a zöld átalakulás, a fenntartható fejlődés éllovasai is egyben.

NEM KIKEZDHETETLEN A STÁTUSZUK, DE BITANG ERŐS, ÉS NAPRÓL NAPRA ERŐSÖDIK.

ALAPOT ADUNK A BEFEKTETÉSEIDNEK

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

picture

Klasszis 2024 – Támogassa az Accorde Alapkezelőt!

A Privátbankár.hu Klasszis díjátadón idén tizenegyedik alkalommal díjazzák a hazai befektetési alap piacon szereplő alapkezelő cégek és szakemberek teljesítményét. Támogassa szavazatával az Accorde Alapkezelőt és munkatársait, Gyurcsik Attilát és Tunkli Dánielt!

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az AI-sztori és a malacperselyhatás

Olvasási idő: 4 p
Az amerikai részvénypiac és annak vezető részvényei a kifulladásnak sok jelét mutatták az elmúlt másfél-két hónapban, ám a széles piac szintjén még nyoma sincsen a legkisebb korrekciónak sem.
picture

Lassabban veheti el az AI a munkát, mint azt sokan gondolják

Olvasási idő: < 1 p
Egy tanulmány szerint a mesterséges intelligencia sok helyen még egy darabig nem váltja ki az emberi munkaerőt, utóbbi ugyanis még mindig olcsóbb lesz, mint bevezetni az AI-t.
picture

A ChatGPT lesz a munkaerőpiac darwini evolúciója?

Olvasási idő: 5 p
A mesterséges intelligenciát övező legfontosabb kérdés talán mind közül, hogy mennyiben lesz képes átvenni az élőmunka szerepét a technológia? Mennyi időt vesz igénybe, mire ez érzékelhetővé válik a munkaerőpiacokon, a termelékenységben és a hatékonyságban?