A kezdet a végéhez ért

Megérkeztünk a continuous computing korába. Ez azonban nem az informatikai fejlődés vége, csak a kezdet vége, de ugyanakkor egy nagyléptékű, globális üzleti-gazdasági-társadalmi átalakulásnak a kezdete.

picture

A kezdet vége

Ben Thompson technológiai stratégiai elemző az 1950-es években kezdődött és ma is izzó információtechnológiai forradalmat nem nagy szakaszokra bontja, hanem folyamatos fejlődésként írja le a computing as destination-től. Azaz az egy-egy célra épített, szobányi méretű számítógépektől a computing as background irányába, amikor mindig, minden mögött élő kalkuláció pörög.

Ha mégis nagy szakaszokra bontanánk ezt a 70 évet, akkor az az alábbi három lehetne:

  • az egy-egy célra létrehozott számítási kapacitások, a batch computing kora az 1950-es évektől az 1980-as évekig,
  • a személyi számítógépek és szerverek, a deliberate computing kora az 1980-as évektől a 2000-es évekig,
  • valamint a globálisan, non-stop elérhető IT kapacitások, a continuous computing kora a 2000-es évek óta.

A jelenlegi, harmadik szakasz azonban korántsem az informatikai fejlődés vége. Ben Thompson úgy fogalmaz, hogy az a kezdet vége, the end of the beginning, a megérkezés a continuous computing korába valójában egy nagyon komoly globális üzleti-gazdasági-társadalmi átalakulásnak még csak a kezdete. Ez a continuous computing kelti életre az önvezetést, a precíziós mezőgazdaságot, a blokkláncot, de a tágan értelmezett metaverzumot is.

A continuous computing

A continuous computing mögött az infrastruktúra a globális vezeték nélküli és műholdas adathálózatok, a felhőszolgáltatók szerverei és adatbázisai, a kiberbiztonsági megoldások vannak. De akár egész nyugodtan infrastruktúrának tekinthetjük a millióféle megoldás mögött ott futó mesterséges intelligenciát is.

A continuous computing infrastruktúrájára támaszkodnak az önirányító gépek az iparban, mezőgazdaságban, logisztikában és személyszállításban is. Rá épül a tágan értelmezett metaverzum, azaz a perszonalizált digitális interakciók az élet minden területén. A munkában, a médiában és kommunikációban, játékokban és szórakozásban. A valósidejű egészségügyi távszolgáltatások vagy akár pénzügyi szolgáltatásokban is, akár ide értve, akár külön kezelve a blokkláncokra épülő termékeket is.

A continuous computing juttatja el az üzleti életet a 2000-es évek software as a service termékeitől az everything as a service világáig, ahol az everything az élet bármely területén elérhető lényegében bármely terméket jelentheti. Az információtechnológia üzleti lehetőségeinek a köre koránt sincs kimerítve, épp ellenkezőleg, még csak most kezdődik.

Az autóiparban már láttuk ugyanezt

Ben Thompson az autóipart hozza fel analógiaképpen: “Az első amerikai autógyártót 1895-ben alapították, a következő öt évben pedig további 34 autógyártó jött létre az USA-ban. Aztán robbanás: a 20. század első évtizedében további 233 autógyártót alapítottak, 1910 és 1919 között pedig további 168-at. Az ütem ettől kezdve viszont gyorsan lassult.


Forrás: Stratechery, Ben Thompson

1930-at követően szinte alig jöttek létre új gyártók. 1920-ban az autógyártást már a GM, a Ford és a Chrysler, a „Big Three” uralta, és ez lényegében így is maradt, amíg az 1970-es években meg nem jelent az import.

Azonban az, hogy az új autógyártók megjelenése és térnyerése megtorpant, egyáltalán nem jelentette azt, hogy az autó térhódítása akár csak kicsit is lassult volna. Épp ellenkezőleg: valójában elsősorban a század második felében volt érezhető az autó gazdasági-társadalmi transzformáló hatása.”

Az analógia szerintem megállja a helyét, a continuous computing megjelenése az elmúlt 10-20 évben bátran hasonlítható a múlt század 20-as, 30-as éveinek autószektorához: a bevezetés megtörtént, a térhódítás még csak most jön.

És mivel a continuous computingra épülő everything as a service üzleti modellek lényege a szolgáltatók brutál nagy méretű beruházásai és az ezáltal lehetővé tett alacsony, de rendszeres fogyasztói költségek. (Beleértve az üzleti fogyasztókat is). Ezért a nagyvállalatok pozíciója alighanem elkerülhetetlenül tovább erősödik.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.