Lassabban veheti el az AI a munkát, mint azt sokan gondolják

picture

Érdekes eredményre jutottak az amerikai MIT egyetemen a The Productivity Institute és az Institute for Business Value kutatói.

Egy januári tanulmányuk szerint a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok széles körben egyhamar nem fogják felváltani az emberi munkát, mivel ez egyelőre túlságosan drága a vállalatok számára.

A tanulmány már csak azért is figyelemre méltó, mert az elmúlt évben a mesterséges intelligencia volt a részvénypiacokon a húzó sztori, az ehhez hasonló tanulmányok elszaporodása pedig a tőkepiacon uralkodó eufórikus hangulatra is negatív hatással lehet.

A kutatásban azt vizsgálták, hogy egy mesterséges intelligencia-modellnek milyen műszaki követelményeknek kell megfelelnie az emberi munka elvégzéséhez, és milyen észszerű keretek között érdemes a mesterséges intelligenciát a humán munkaerő helyettesítése érdekében fejleszteni.

Egy kis pékség példáján keresztül számszerűsítették is a kérdést: a vállalkozás durván 14 ezer dollárt spórolhatna a munkaerő költségén, ha mesterséges intelligencia figyelné az előkészítő és sütési folyamatokat emberek helyett. A fejlesztési költségek azonban még ennél is többe kerülnének, így egyelőre jobb megoldásnak tűnik, ha továbbra is pékek látják el ezeket a feladatokat.

A kutatás vezetője azt valószínűsíti, hogy a mesterséges intelligenciát fokozatosan integrálják majd a cégek, azonnali implementálás azonban széles körben nem várható. Ha pedig egyre többen gondolják úgy, hogy a termelékenység javulása a gazdaságban lassabb lesz a jelenleg vártnál, az a piaci hurráoptimizmusra is kihathat.

Nem mellesleg pedig – átmenetileg – a pékek is fellélegezhetnek, hiszen a liszt és az élesztő porciózása még sokáig biztosan az ő reszortjuk marad.

(Borítókép forrás: FANUC)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.