Még mindig erős a Nyomda, további exportpotenciál a láthatáron

Rendkívül erős évet zárt tavaly az ANY Biztonsági Nyomda. Árbevétele 28,5 százalékkal emelkedett, míg nettó eredménye közel megduplázódott a 2022-es évhez képest. A cég eltérve a megszokottól nem fizeti ki a profitja 100 százalékát a tavalyi eredmény után, azonban osztalékhozama így is több, mint meggyőző, a ki nem fizetett eredmény visszaforgatása pedig további növekedési potenciállal kecsegtet.

picture

A Nyomda kiemelkedő növekedését a megnövekedett exporthányadnak köszönhette. Tavaly ez az arány 55 százalékra kúszott fel a 2022-es 37 százalékkal szemben. Ennek a növekedésnek a fő mozgatója az Angolával kötött 10 éves szerződés volt az angolai útlevélrendszer kialakítására, ami az ANY teljes árbevételének közel 20 százalékát tette ki kb. 25 millió euróval. Ez idén akár 35 millió euró környékén tetőzhet, 2025-től azonban a projekthez kapcsolódó árbevétel fokozatosan csökkenhet.

Angola mellett a Nyomda kiemelkedő bevételekkel rendelkezik Ghánából, Irakból, Törökországból, valamint Németországból is. Mindemellett az elmúlt hetekben bejelentették egy új leányvállalat alapítását az Egyesült Államokban, ahol a Nyomda a helyi partnerével közösen tervez növekedni. Ezeknek köszönhetően a vállalat várhatóan tovább fogja növelni az exportbevételek súlyát a jövőben, valamit a menedzsment célja a kiépülő, megnövekedett kapacitások fenntartása lesz. 2024-ben az exportnövekedés mellett az Európai Parlamenti és a magyar önkormányzati választások nyomtatványai is növelni fogják a vállalat bevételeit.

Az erős jelentés, valamint a fent említett projektek várható növekedésének hatására felülvizsgáltuk eredmény-előrejelzéseinket, és a Nyomda új, osztalékfizetés utáni célárát 4015 forintban határoztuk meg. A társaság várhatóan 258 forint osztalékot fog kifizetni idén nyáron a részvényeseknek, ami jelenleg 7,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az inflációkövető állampapírok magas hozamai a jövőben jelentősen csökkenhetnek, amikkel szemben a Nyomda az elmúlt fél év jelentős árfolyam-növekedése mellett is kiemelkedő alternatívát jelent, mind osztalékhozam, mind növekedés szempontjából.

picture

Klasszis 2024 – Támogassa az Accorde Alapkezelőt!

A Privátbankár.hu Klasszis díjátadón idén tizenegyedik alkalommal díjazzák a hazai befektetési alap piacon szereplő alapkezelő cégek és szakemberek teljesítményét. Támogassa szavazatával az Accorde Alapkezelőt és munkatársait, Gyurcsik Attilát és Tunkli Dánielt!

(Borítókép: ANY, forrás: Róka László / MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Nagy lehetőségek előtt áll a Richter

Olvasási idő: 2 p
A Richter négy jól elkülöníthető szegmensét önállóan értékeltük, úgy gondoljuk, hogy ezzel a módszerrel egy letisztultabb képet adhatunk a vállalat üzletágainak reális értékéről. A teljes várható részvényesi hozamot tekintve több mint 40 százalékos felértékelődésre számítunk egyéves időtávon.
picture

Van még erő a BÉT-ben

Olvasási idő: 2 p
A BUX tavaly a 12. helyen végzett a világ legnagyobbat emelkedő tőzsdeindexeinek listáján, dollárban mérve közel 50 százalékos plusszal zárta az évet. Lenne még tér a további növekedésre, de sok múlik a politikán is.
picture

Magyar papír létére szép csendben veri az S&P 500 teljesítményét

Olvasási idő: 2 p
A magyar részvénypiac talán legstabilabb cégéről érdemtelenül kevés szó esik. Az elmúlt 10 évben átlagosan 20 százalék feletti hozammal ajándékozta meg a befektetőit, a teljes időhorizontra vetített teljesítménye pedig meghaladja az 520 százalékot.