Nagy lehetőségek előtt áll a Richter

picture

A RICHTERRE VONATKOZÓ 12 HAVI, OSZTALÉK NÉLKÜLI CÉLÁRUNKAT A KORÁBBI 10 435 FORINTRÓL 12 990 FORINTRA EMELTÜK, MIUTÁN VÁRAKOZÁSAINKAT FRISSÍTETTÜK.

A 2023-as év eredményei után 492 forint osztalékra számítunk, így a teljes várható részvényesi hozamot tekintve több mint 40 százalékos felértékelődésre számítunk egyéves időtávon. Intézményi ajánlásunkat természetesen változalanul vételen hagytuk.

A Richter négy jól elkülöníthető szegmensét önállóan értékeltük, mivel úgy gondoljuk, hogy ezzel a módszerrel a befektetők egy letisztultabb képet kaphatnak a vállalat üzletágainak reális értékéről.

A vállalat két vezető ágazata, a Vraylar értékesítésből profitáló központi idegrendszeri, valamint a legnagyobb stratégiai fókuszban lévő nőgyógyászati üzletág kiemelkedik, hiszen előbbi 5351 forintot, utóbbi 4549 forintot ér számításunk szerint. A jelenleg egyelőre mélyen veszteséges, de akár komoly jövő előtt álló biotechnológiai üzletág 360, míg a nagyon stabil profitabilitással rendelkező generikus üzletág 2628 forintot érhet. További korrekciós tényezőket is figyelembe véve jutottunk a 12990 forintos célárunkhoz.

A Richter árazása nyomott, a 2024-es és a 2025-ös profit előrejelzésünk szerint 6,8-szoros, illetve 5,7-szeres P/E rátán forog. Ez jelentős, majd 40-50 százalékos diszkontot jelent a saját historikus árazásához, valamint a regionális szektorátlaghoz képest is.

A Richter az elmúlt három évben teljesen átárazódott véleményünk szerint, ez pedig nyomást gyakorolt a részvényárfolyamra a javuló eredmények ellenére.

  • Ez részben az iparágat sújtó magyar szektoradóval vagy az orosz kitettség miatt az orosz-ukrán háborúval is magyarázható lenne.
  • Ugyanakkor előbbi 2024-től teljesen irrelevánssá válik a globális minimum adó bevezetése miatt, míg utóbbi a fegyveres eszkaláción túl érdemi pénzügyi veszteséget legfeljebb átmenetileg okozott a rubel volatilitásának köszönhetően.
  • Továbbá érdemes megemlíteni, hogy globálisan a gyógyszerszektor sem ért el kiemelkedő hozamokat az elmúlt három évben, így a nemzetközi trendek alapvetően nem kedveztek a Richter papírjainak. Ez leginkább annak tulajdonítható, hogy az iparág a defenzív szektorok közé sorolható, ugyanakkor a fejlett országokban látott stabil gazdasági teljesítmény miatt vesztettek vonzerejükből az egészségügyi részvények.

A 2023-as év eredményei a forint felértékelődése miatt torzított képet mutathatnak, hiszen a Richter az export bevételeknek rendkívüli mértékben kitett. A Concorde várakozása alapján viszont a forint némi leértékelődése 2024-ben pozitív hatást gyakorolhat a Richterre, miközben euróban mérve további növekedés előtt áll a cég. Ennek jelentős része a továbbra is meredek növekedési pályán lévő Vraylar értékesítésnek lesz köszönhető, ami egészen 2029-ig a legfontosabb készpénzgeneráló terméke és finanszírozási forrása lehet a vállalatnak. Mindeközben a Richternek legalább 5-6 éve lesz, hogy a következő évtized növekedési sztorijainak megágyazzon. Ezek akár termékakvizíciókon, akár direkt tőkebefektetésen keresztül is megvalósulhatnak majd, miközben a saját termékfejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektethetnek.

Várakozásaink jelentősen meghaladják a konszenzus előrejelzéseit. Becslésünk szerint a Richter 2023-as eredményeit a kifejezetten magas kutatás-fejlesztési és rezsiköltségek is negatívan érintették, melyek jövőre mérséklődhetnek bevételarányosan, ezzel elősegítve a magasabb profitabilitást.

A 2023. évi jelentést február 29-én fogja közölni a cég. Várakozásunk szerint a Richter a teljes évre majd 785 milliárd forint bevételt, 174 milliárd forint operatív eredményt, valamint 154 milliárd forint profitot érhetett el. Míg a bevétel és a profit kismértékben alulmúlhatja a tavalyi szintet, az EBIT 13 százalékkal magasabb lehet becslésünk szerint. Az idei év viszont hatalmas pozitív meglepetést tartogathat, mivel az EBIT további 67 százalékos emelkedésével számolunk, ami így akár a 290 milliárd forintot is elérheti. Ez közel 25 százalékkal meghaladja az elemzői konszenzust, így a közeljövőben további elemzői felminősítésekre számítunk.

(Borítókép: A Richter Gedeon Nyrt. irodaháza Debrecenben, forrás: MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.