Van még erő a BÉT-ben

picture

A magyar gazdaság gyenge teljesítménye ellenére a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) figyelemreméltó emelkedést produkált 2023-ban: a BUX dollárban mérve közel 50 százalékos plusszal zárta az évet, a 12. helyen végezve a világ legnagyobbat emelkedő tőzsdeindexeinek listáján.

Hogy a BÉT talpra tudott állni, annak is a következménye, hogy a munkaerőpiac az egész régióban változatlanul nagyon feszes tudott maradni. Míg a pénzromlást a fogyasztók megsínylették, a bérek kétszámjegyű emelkedést tükröztek, vagyis az inflációs hatásokat a régiós cégek elég könnyen át tudták nyomni a vásárlókra – magyarázta Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője a 24.hu cikkében.

Nem véletlen, hogy a tavalyi teljesítmény legnagyobb részét az OTP és a Magyar Telekom papírjai hozták össze, amelyek a lakossági díjakban inflációkövető áremelést tudtak érvényesíteni. Az OTP az extra kormányzati terhek ellenére elképesztő módon volt képes növelni eredménytermelő képességét, a részvények árazása a régiós bankokhoz képest meglehetősen nyomott szinteken van. Ennek fő oka, hogy az egész magyar piacot még mindig igen magas kockázati prémium jellemzi, amely elsősorban a magyar politikai környezet, az Európai Unióval fennálló folytonos konfrontáció következménye.

Ha javulna ez a viszony, az mindenképp pozitívan érintené a magyar részvénypiacot. Az unióval történt tavalyi megállapodásnak is része volt abban, hogy a magyar eszközök kimagasló teljesítményt tudtak felmutatni a tavalyi év végén és idén januárban. Megemlítette még Lengyelország példáját, ahol a tavaly októberi választást követően Donald Tusk EU-barát kormánya jutott hatalomra. Ennek következtében az elmúlt hónapokban drámai mértékű felértékelődést lehetett látni a lengyel eszközökben – például amikor az Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentette, hogy felszabadítják Lengyelország uniós forrásait, a varsói tőzsde indexe történelmi csúcsra ugrott.

Bukta szerint az országkockázatot nagy mértékben csökkenthetné az is, ha az orosz-ukrán konfliktusban enyhülés történne, esetleg esély nyílna egy békemegállapodásra. Ez a nemzetközi befektetőket is bevásárlásra ösztönözhetné a hazai piacon. „A magyar gazdaság tavaly nem muzsikált túl jól, ezzel együtt értékelődött fel a részvénypiac. A meghatározó OTP-részvény a magas kockázati felárak ellenére tudott kiugróan emelkedni. A vállalat tartósan magas nyereségességében továbbra is bízunk, ez idén is fölfelé húzhatja a magyar részvénypiacot” – mondta.

(A teljes cikk a 24.hu-n olvasható. Borítóképforrás: Budapesti Értéktőzsde)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.