Nincs alacsony áramfogyasztású gazdag ország

picture

Az alábbi ábra x tengelyén az egy főre jutó elektromos-energiafelhasználás mennyisége látható kWh-ban mérve 2021-ben, az y tengelyen pedig ugyan ezen évre az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) Atlas módszerrel korrigálva, ami abban segít, hogy az országok közötti összehasonlításban csökkentse a devizák árfolyam ingadozásainak hatását.


Forrás: Világbank, IEA

Ami jól látszik a pontdiagramon, hogy egy igen erős pozitív korreláció figyelhető meg az áramfogyasztás és a GNI között, valamint hogy a bal felső kvadránsban gyakorlatilag nem figyelhetőek meg országok. Röviden: nincs alacsony áramfogyasztású gazdag ország. Ennek a fordítottja is igaz, miszerint szegény országot sem találunk, ahol a lakosság áramfelhasználása magas lenne. Ezek az állítások pedig minden kontinensen és időperiódusban igazak.

DE VAJON A NÖVEKVŐ BEVÉTELEK ÉS ÉLETSZÍNVONAL AZ, AMI NÖVELI A KERESLETET AZ ENERGIAIGÉNYESEBB SZOLGÁLTATÁSOK IRÁNT, VAGY EGY ORSZÁG GAZDASÁGI FEJLŐDÉSE FÜGG ERŐSEN AZ ENERGIA ELÉRHETŐSÉGÉTŐL ÉS MEGBÍZHATÓSÁGÁTÓL, AMI VÉGÜL A LAKOSSÁG GAZDAGODÁSÁHOZ VEZET?

Valószínűleg mindkettő igaz. Míg az ok-okozati kapcsolat véleményem szerint logikailag mindkét irányban fennáll, az könnyen belátható, hogy az energia, mint minden gazdasági tevékenységhez szükséges input ára és minősége nagyban befolyásolja a gazdasági kibocsátást, hiánya pedig súlyos visszatartó erő. Így azok az országok, amelyek diverzifikált energiamixszel és/vagy nagyfokú energiafüggetlenséggel működnek, mint Dánia, Románia, Észtország vagy Görögország, talán már félsikert arathattak. Az alábbi táblázat az ECFR (European Council on Foreign Relations) Energiaszuverenitási Index rangsorolását mutatja, valamint a hatékonysággal és függetlenséggel kapcsolatos alkomponensek rangsorolását.

ALAPOT ADUNK A BEFEKTETÉSEIDNEK

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A szél kifújja Európából a szénerőművek füstjét?

Olvasási idő: 2 p
A német atomerőművek leállítása ugyan megnyújtotta a szénalapú villamosenergia-termelés korszakát Európában, de a trend világos – a szénégetés erről a kontinensről el fog tűnni. 2023 utolsó negyedévében Európában több villamos áramot állítottak elő szélerőművekkel, mint szénerőművekkel.
picture

Románia hazánk egyik legnagyobb energiabeszállítója lehet

Olvasási idő: 2 p
Az, hogy áram és földgáz tekintetében ekkora partnerré válhat Románia, sok szempontból földrajzi adottság, de azért tettek is érte, ez kétségtelen. Nem teljesen irreális, hogy Magyarország energiaellátásában a 2030-as évektől Oroszország mellett Románia lehet a legjelentősebb partner.
picture

Düh, hárítás, egyezkedés, depresszió, elfogadás

Olvasási idő: 10 p
Miért robbant az energia ára? Miért nehéz a zéró károsanyag-kibocsátási cél elérése? Miért változik lassan az energiaszerkezet, és miért nem lehet azonnal csodát várni a megújuló erőforrásoktól?