Év eleji analógiák – 2000 vagy 2022?

A technológiai szektor vezetésével beleadással telt az idei év első három kereskedési napja. Ami valahol természetesen nem meglepő a kilenc emelkedő héttel záruló 2023 után. A lehetséges bika és medve folytatásra jó analógia lehet a 2000-es és a 2022-es januári évkezdet.

picture

A tavalyi év sztárja, a 2023-ban 54 százalékkal emelkedő Nasdaq-100 index immár öt egymást követő napon esett. A 2023-as esztendőt két eső nappal zárta, míg az idei évet három csökkenő kereskedéssel nyitotta a vezető technológiai index. Úgy látszik, hogy a hosszú szériák időszakát éljük, kilenc egymást követő hét után itt van ez az ötnapos eső széria most. Öt egymást követő eső nap az egész tavalyi évben nem fordult elő.

Vessünk is egy pillantást a Nasdaq-100 index napi gyertyás grafikonjára a 2023. január 2. és 2024. január 4. közötti időszakra vonatkozóan (ezen az ábrán és az ezt követő két másik ábrán is szürke vonal jelöli a 9 napos, aranyszínű vonal a 20 napos és zöld vonal az 50 napos mozgóátlagot):

Kék vonal mutatja az ábrán az index kulcsfontosságú támaszát, ami 15 900 pont környékén – az aktuális záróár alatt nagyjából 2,5 százalékkal – húzódik. Ez az augusztusi lokális csúcs (15 932 pont), a novemberi oldalazás és az 50 napos mozgóátlag (jelenleg 15 844 pont, de minden nap 30-40 ponttal emelkedik) együttes szintje. Nagyon könnyen alakulhat úgy a helyzet, hogy ez a szint lesz a „döntőbíró” abban a kérdésben az előttünk álló néhány napban, hogy amit most látunk, az 2023 utolsó kéthavi szárnyalásának csak egy természetes korrekciója (a támasz megtartása esetén), vagy esetleg egy trendforduló kezdete (ha elesik a támasz).

HA A MOSTANI HELYZETHEZ HASONLÍTÓ ANALÓGIÁKAT SZERETNÉNK KERESNI, AKKOR A 2000-ES ÉS A 2022-ES ÉVKEZDETET ÉRDEMES MEGVIZSGÁLNUNK.

Mind a két esztendőt masszívan emelkedő év előzte meg. Mind a két esztendőt megelőzően érdemi technológiai felülteljesítést láthattunk (a 2000-es év esetében egész 1998 és 1999 erről szólt, míg a 2022-es évjáratnál főleg a 2020-as technológiai relatív erő volt számottevő). És mind a két esetben a korrekt évzárás után azonnal esni kezdett a részvénypiac a technológiai szektor masszív vezetésével már rögtön az év elején.

Lássuk először azt, hogy mi történt a 2000-es év elején. Esetünkben ez lesz a bika analógia, amennyiben nem tekintünk tovább március közepénél. A Nasdaq-100 index így mutatott napi gyertyákkal 1999. január 4. és 2000. február 11. között:

Kék karika mutatja a bikák és a medvék között hatalmas birkózással eltelő januári hónapot, amikor az első kereskedési héten kedd és csütörtök között három nap alatt 12 százalékot zuhant az index. A mostanihoz hasonló módon a megelőző november és a december heves emelkedésénél a 9 napos mozgóátlag volt a támasz. Utána pedig – ahogy jelenleg is – az év első csütörtöki kereskedési napjára már el is esett a 20 napos mozgóátlag. Ezt utána egy heves emelkedés, majd újabb esés követte, január végén az 50 napos mozgóátlag aztán komoly támasznak bizonyult, és innen indult a technológiai buborékfújás emlékezetes utolsó hat hete.

Medve analógiaként pedig vessünk egy pillantást a 2022-es évkezdetre (Nasdaq-100, napi gyertyák 2021. január 4. és 2022. január 31. között):

Itt az évzárás már nem volt olyan erős, mint 1999-ben vagy 2023-ban. Az év eleji hirtelen esés viszont hasonló volt, halvány kék téglalap mutatja az első kereskedési hét keddje és péntekje közötti négy eső napot. Itt rögtön elesett az 50 napos mozgóátlag, majd jött a többhullámú esés, ami megágyazott 2022 első kilenc hónapjának érdemi medvepiacához.

A NAGY KÉRDÉS TERMÉSZETESEN AZ, HOGY MELYIK MÚLTBELI ANALÓGIÁHOZ FOG HASONLÍTANI A MOSTANI HELYZET?

Ezt nyilván nehéz megmondani, de a 2024-es évkezdetben van egy a bikák számára kedvezőnek tűnő és a 2000-es évkezdetre nagyon hasonlító érdekesség. A Merck, Eli Lilly, Amgen, Gilead és AbbVie ötösfogata mind 4 százalék feletti pluszban van eddig idén, és általánosságban is elmondható, hogy az egészségügyi szektor (az S&P 500 index második legnagyobb súlyú szegmense az IT után) jól kezdte az idén az évet. Három nap után az S&P 500 egészségügyi alindexe 2,1 százalékos pluszban van eddig, míg az S&P 500 IT-szektor alindex 4,2 százalékos mínuszban.

A 2000-es évben az első kereskedési hét után 8,6 százalékos pluszban volt az egészségügyi szektor az IT szektor 6,3 százalékos mínusza mellett.
Ellenben 2022-ben az első kereskedési héten az egészségügyi alindex 4,7 százalékos esést és az IT alindex ugyanekkora, 4,7 százalékos mínuszt produkált.

Tehát míg idén (eddig) és 2000-ben a megelőző év (és kifejezetten a november és december) elementáris ereje és technológiai relatív ereje után az éveleji Nasdaq-100 beleadás egy komoly rotáció kíséretében az egészségügyi részvények vétele mellett zajlott, addig két évvel ezelőtt az egész piacba adtak bele.

Ez lehet egy érdekes és a bikák számára reménykeltő aspektusa az idei évkezdetnek: a pénz egyelőre nem akarja elhagyni a részvénypiacot, csak részben új terepet keres magának.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mikor fullad ki az amerikai bika?

Olvasási idő: < 1 p
Az elmúlt 25 évben mindössze hatszor fordult elő, hogy az S&P 500 index sorozatban legalább hét héten keresztül tartó nyerő szériát produkált. Új rekordot jelentene történetében egy további ötszázalékos emelkedés, ugyanakkor ez aligha lenne egy könnyű menet.
picture

A „háromkirályok” fáradása, mint részvénypiaci figyelmeztető jel

Olvasási idő: 3 p
A jelenlegi Apple, Tesla és Nvidia relatív gyengeségbe még nagyon nem kell belelátnunk az ezredfordulós eseménysorozat ismétlődésének a lehetőségét, ahhoz még korai stádiumban van ez a viselkedésváltozás. Csak nagyon érdekes a két folyamat kezdeti hasonlósága.
picture

Az elhízás elleni gyógyszerek tőzsdei alaphatása és mellékhatásai

Olvasási idő: 4 p
Már most is földindulásszerűek egyes tőzsdei árfolyamváltozások, ám a gyógyszerek tartós sikerei olyan fogyasztói szokásváltozásokat hozhatnak magukkal, ami még további komoly átrendeződésekkel járhatnak.