Mikor fullad ki az amerikai bika?

picture

Folytatódhat a hét hete tartó bika az S&P 500 index esetében, de nem árt az óvatosság ezeken a szinteken.

Az elmúlt 25 évben mindössze hatszor fordult elő, hogy az S&P 500 index sorozatban legalább hét héten keresztül tartó nyerő szériát produkált. A jelenleg zajló rali viszont intenzitását tekintve csak azt 1997-ben látott mintázathoz hasonlítható. Az S&P 500 index október vége óta 15 százalékot értékelődött fel, míg 1997-ben a nyolc hétig tartó megállíthatatlan bika 17 százalékkal repítette feljebb a vezető amerikai részvényindexet.



Mi a tanulság?

Ilyen emelkedéseket követően az amerikai piac már csak moderált mozgást tud bemutatni háromhavi távlaton. Egy további ötszázalékos emelkedés új rekordot jelentene az index történetében, ugyanakkor ez egyre kevésbé ígérkezik könnyű menetnek. Az egyre túlfűtöttebbé váló pozicionáltság miatt ebben a környezetben a rotáció logikus lehet, így az idei év lemaradói talán túlteljesítik majd rövid távon a felülteljesítők körét. Az azonban egyre kevésbé valószínű, hogy a széles index a 4800 pont környékén húzódó mindenkori csúcsokat könnyen áttörje.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.