A „háromkirályok” fáradása, mint részvénypiaci figyelmeztető jel

Amilyen fontossággal bír napjainkban az Apple-Nvidia-Tesla triójának egyedi részvénypiaci mozgása, olyan fontos volt az ezredfordulón a Microsoft-Amazon-Qualcomm hármasé is. Idén november végén és december elején ugyanis a kezdeti jelei mutatkoznak egy hasonló elgyengülésnek az aktuális „háromkirályoknál”, mint amit 1999 december végén és 2000 január elején figyelhettünk meg.

picture

Ha a 2020-as évek eddig eltelt szűk négy évének amerikai részvénypiaci vezetői közül ki kellene emelnem három dobogós vállalatot, akkor nálam eléggé egyértelmű lenne a helyzet: Apple, Nvidia, Tesla. A maga nemében mind a három részvény elementáris erővel hajtotta a technológiai szektor által vezetett részvénypiaci emelkedést. A 2019. december 31-i záráshoz képest az Apple 165 százalékot, az Nvidia 676 százalékot, míg a Tesla 745 százalékot emelkedett. Miközben az S&P 500 index 41 százalékkal, a Nasdaq-100 index pedig 81 százalékkal került feljebb. Ezek a szárnyalások léptéküket tekintve teljes mértékben hasonlítanak a kilencvenes évek második felének sztárteljesítőire.

Éppen ezért nagyon érdekes az a folyamat, amely az október 27-i idei lokális mélypontok óta kialakult részvénypiaci emelkedést jellemzi ennél a három kiemelkedő fontosságú részvénynél. A következő ábrán az látható, hogy a legfontosabb amerikai részvénypiaci indexek, illetve az ominózus három részvény hány százalékát „emelkedték vissza” október vége és december 4-e között a nyár közepe és október vége között lezajlott esésüknek:

Ez, amit most látunk egy merőben újfajta jelenség a 2020-as évek emelkedő részvénypiaci szakaszainak a kezdetén. Volt eddig is olyan, hogy a három ikonikus technológiai részvény közül valamelyik éppen relatív gyengeséget mutatott. De olyan, hogy mindhárom egyszerre legyen érdemi lemaradó a nagy indexekhez képest, még nem fordult eddig elő. A valódi rallyk pedig egytől egyig úgy születtek meg, hogy ezek a papírok vezették a részvénypiaci emelkedést valamilyen módon. Azaz vagy gyorsabban vagy nagyobbat emelkedtek, mint a nagy átlag.

Nagyon érdekes azt látni, hogy úgy érdemi alulteljesítő az Apple-Nvidia-Tesla triumvirátus, hogy közben a Nasdaq-100 relatív erejében még nem következett be törés az eddigi december első két kereskedési napját jellemző, az eddig elfeledett kisebb részvények irányába történő rotáció ellenére sem. Még úgy sem, hogy a három részvény bő 18 százalékát adja magának a Nasdaq-100 indexnek.

A „háromkirályok” felettébb érdekes és az elmúlt évekbeli viselkedési mintázatok alapján precedens nélküli alulteljesítéséhez van viszont egy meglepően hasonló tőzsdei sztori az ezredfordulóról. Az 1999-es évben nehezebb volt a technológiai szektor top3 részvényét beazonosítani, mint most a 2020-as években (bár nyilván lehet az Apple-Nvidia-Tesla trióval is vitatkozni). Nem járunk messze azonban az igazságtól akkor, ha az ezredfordulón ezt a triumvirátust a Microsoft, Amazon, Qualcomm hármassal azonosítjuk. Köztük volt az akkori legnagyobb vállalat (Microsoft), egy különleges kereskedői kedvenc papír (Amazon). A folyamat legvégén pedig a gigantikus szárnyalást bemutató chipgyártó (Qualcomm).

Szinte minden időhorizonton húzóerőnek bizonyult ez a három részvény a kilencvenes évek legvégén. De amint elértük az ezredfordulót, varázsütésre egy érdekes változás következett be náluk. Egyszerűen két-három hónappal az egész technológiai buborékfújást lezáró tőzsdei csúcsok előtt már kifogyott belőlük a szufla. Érdemi relatív, majd effektív gyengélkedésbe kezdtek, és miként az emelkedésben is korábban hosszú időn keresztül megelőzték a széles piacot, úgy az esésben is időben – és később térben is – vezetőnek bizonyultak. A következő kétszer két ábrán a Nasdaq-100 index és az ezredfordulós „háromkirályok” láthatóak napi gyertyás chartokon 1999. október 1. és 2000. április 3. között.

Először nézzük a Nasdaq-100 és a Microsoft grafikonját:

A Nasdaq-100 és a Microsoft grafikonja

Majd utána az Amazon és a Qualcomm kereskedési chartját:

Az Amazon és a Qualcomm kereskedési chartja

Nagyon jól látható az imént vázolt folyamat ezeken az ábrákon. A Nasdaq-100 még vígan emelkedett 2000 januárjában, februárjában és márciusának elején, amikor a három korábbi vezető technológiai részvényben már nagyon megtört valami. Hirtelen elkezdték időbeli előzéssel az egész technológiai lufi tetején az elkövetkező összeomlást is vezetni.

A jelenlegi Apple, Tesla és Nvidia relatív gyengeségbe még nagyon nem kell belelátnunk az ezredfordulós eseménysorozat ismétlődésének a lehetőségét. Ahhoz még korai stádiumban van ez a viselkedésváltozás. Csak nagyon érdekes a két folyamat kezdeti hasonlósága.

De szó nélkül sem mehetünk el a jelenlegi divergencia mellett. A vezető részvények pontosan azért vezető részvények, mert időbeli előzéssel és nagyobb százalékos mozgással vezetik a teljes részvénypiacot. Ezért mindenképpen árgus szemekkel kell figyelnünk az elkövetkező hetekben az Apple-Nvidia-Tesla trió piachoz képest fennálló relatív mozgását. Egy folytatódó relatív, vagy akár effektív Apple-Nvidia-Tesla gyengélkedés ugyanis könnyen lehet érdemi előrejelzése egy esetleges trendfordulónak.

(Borítókép forrás: REUTERS)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

December végére merülhet ki a bika

Olvasási idő: 3 p
Egész évben előírásosan működött a tőzsdei szezonalitás, ez pedig decemberben még tovább segítheti a részvények emelkedését. Kiemelt figyelmet érdemel majd a december 11-i hét, az idei utolsó Fed kamatdöntő ülés is megmozgathatja a tőkepiaci folyamatokat.
picture

Baby ezredforduló – 2. rész

Olvasási idő: 3 p
Néhány nagyvállalat szárnyaló árfolyama hajtotta fel idén az amerikai részvénypiacokat. Az elmúlt bő 50 évben két hasonló történetet láthattunk, az ijesztő csak az, hogy mindkét korábbi esetben az S&P 500 index lefeleződését elhozó medvepiac követte a szeparált részvénypiaci száguldást.
picture

Baby ezredforduló

Olvasási idő: 4 p
A piac élesen kettévált. A hagyományos részvényeknek az itt és most világában kell teljesíteniük, míg egyes papírok árfolyamát a jövőbeli vízió hajtja fel. Ez megtörtént már egyszer az ezredfordulón is, kérdés, hogy most a 2000 januári időszakban, vagy a 2000 márciusi hetekben járunk-e?