Baby ezredforduló – 2. rész

Egy héttel ezelőtt már bemutattunk néhány hasonlóságot a mostani és az ezredfordulós amerikai részvénypiac között. A mai írás ennek a folytatásaként megy bele a részletekbe. Például abba, hogy az egyes indexek összetételének apró részletei még tompítják is azt a teljesítménykülönbséget, amit a mesterséges intelligencia sztorijának részesei elértek a piac többi részével szemben.

picture

Egy héttel ezelőtti írásunkban azt mutattuk be, hogy milyen komoly hasonlóságok mutatkoznak az Egyesült Államokban a mesterséges intelligencia sztorijára épülő 2023-as esztendő és az ezredforduló dotkom korszak néven a tőzsdei történelemkönyvekbe bevonuló érája között:

picture

Baby ezredforduló

A piac élesen kettévált. A hagyományos részvényeknek az itt és most világában kell teljesíteniük, míg egyes papírok árfolyamát a jövőbeli vízió hajtja fel. Ez megtörtént már egyszer az ezredfordulón is, kérdés, hogy most a 2000 januári időszakban, vagy a 2000 márciusi hetekben járunk-e?

Az egész 1999 és 2000 fordulóján lezajlott részvénypiaci őrület csúcspontja végül úgy alakult ki, hogy 1999. december 31 és 2000. március 8. között a Nasdaq-100 index úgy emelkedett 20 százalékot, hogy közben az S&P 500 index 7 százalékot esett.

Ennek a 2000 elején lezajlott szétválásnak máris tudunk mutatni egy testvérét az idei évből. Ha egymás alá helyezzük a Nasdaq-100 és az S&P 600 small-cap index idei árfolyamgrafikonjait, akkor a február 2-án elért lokális csúcs, illetve a szeptember 1-i lokális csúcs között az ábrákon feltüntetett százalékos indexértékváltozásokat tudtuk megfigyelni.

Először a Nasdaq-100 index idei napi gyertyás grafikonja jöjjön:

Majd az S&P 600 small-cap indexé:

Miközben hét hónap alatt a Nasdaq-100 index 21 százalékkal került feljebb, addig az S&P 600 kiskapitalizációjú részvényeket tömörítő indexe 6 százalékot esett.

2023 eddig a nagyok szárnyalásáról szól. Ezt kiválóan mutatja be az, ha összevetjük öt amerikai részvényindex idei teljesítményét:

MINÉL INKÁBB JELLEMZŐ A TECHNOLÓGIAI DOMINANCIA, ILLETVE MINÉL NAGYOBBAK AZ ADOTT INDEXBEN LÉVŐ VÁLLALATOK, ANNÁL JOBB A TELJESÍTMÉNY.

Sőt még az ezen az ábrán bemutatott léptéknél is nagyobbak a teljesítménykülönbségek. Vegyük például a narancssárga színnel jelölt Nasdaq-100 index és S&P 500 index emelkedésének idei eddigi 22,1 százalékpontos különbségét. Ez az amúgy döbbenetesen magas érték még nem is fejezi ki a valódi különbséget a technológiai behemótok és a piac többi része között annak a banális ténynek köszönhetően, hogy maguk a technológiai behemótok is egyre nagyobb részét adják magának az S&P 500 indexnek.

Hogy mekkorát, az jól látható a következő ábrán, ahol a 13 kiemelkedő technológiai vállalat Nasdaq-100 indexben (szürke hasábok) és S&P 500 indexben (narancssárga hasábok) meglévő aktuális indexsúlyát láthatjuk:

A kiemelt 13 technológiai vállalat a Nasdaq-100 index 54,7 százalékát adja, de egyben az S&P 500 indexnek is a 31,2 százalékát határozza meg. Azaz csak ezen a 13 vállalaton keresztül is a két index közel egyharmada azonos, ami jelentős mértékben tompítja a két index teljesítménye közötti különbséget. Magyarán szólva az idei eddigi 22,1 százalékpontos különbözet egy már jelentősen tompított számadat.

Az S&P 500-ban ugyanis folyamatosan vették át az indexsúly és ezáltal az indexmozgás feletti hatalmat a technológiai óriásvállalatok. A következő ábrán az látható, hogy a legnagyobb vállalatok milyen komoly súllyal reprezentálják magukat az S&P 500 indexben:

Forrás: Slickcharts

Az ábráról jól látható, hogy az Apple és a Microsoft együttesen olyan indexsúllyal bír, mint a legkisebb 285 részvénye az S&P 500 indexnek. A hét technológiai behemót pedig a legkisebb 395 vállalat együttes súlyával egyenértékű hatással bír a vezető amerikai index teljesítményére.

Túl a technológián is megfigyelhető az, hogy a legnagyobb amerikai vállalatok közül sokan teljesítettek kiválóan a 2023-as évben. A következő ábrán az látható, hogy a 21 darab 300 milliárd dollárnál többet érő amerikai tőzsdei vállalat közül melyik tudott élete új csúcsára emelkedni a 2023-as évben a medvepiacot hozó 2022-es esztendő után:

Narancssárga hasáb jelöli azokat a részvényeket, amelyek képesek voltak ATH (all-time high) elérésére idén. A top21 vállalatból 11 ilyen van, ami összehasonlíthatatlanul nagyobb arány, mint ami a piac egészére jellemző.

Néhány nagyon nagy vállalat komolyan emelkedő, illetve az év bizonyos részében egyenesen szárnyaló árfolyama hajtotta fel az idén eddig az amerikai részvénypiacokat. Az elmúlt bő 50 évben két hasonló történetet láthattunk. A törhetetlen ötvenek (Nifty Fifty) 1971-1972-es szárnyalását, illetve az ezredforduló technológiai mániáját.

Valahol ijesztő a mostani szituációban az, hogy mindkét korábbi esetben az S&P 500 index lefeleződését elhozó medvepiac követte ezt a fajta szeparált részvénypiaci száguldást…

(Borítókép: New York Stock Exchange 1999 decemberében, forrás: AP Photo)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A technológiai behemótok bikafutásába kezd becsatlakozni a második vonal

Olvasási idő: 3 p
Van két olyan régi ismerős, aki kezd túllépni a szörnyen rossz 2022-es tőzsdei évén és bár a 2021-es életük csúcsa még nagyon messze van, a múlt heti gyorsjelentésükre heti szinten 20 százalék feletti mértékben tudtak emelkedni, és 52 hetes csúcsra mentek.
picture

Kettétépte a tőzsdét a mesterséges intelligencia, már kezdenek látszani a nagy nyertesek

Olvasási idő: 4 p
A mesterséges intelligencia térnyerése nemcsak magasabb munkanélküliséget és alacsonyabb inflációt hozhat, hanem a monopolizáció is tovább erősödhet, a nagyobb cégek ugyanis jobban és gyorsabban építhetnek rá versenyelőnyt. Ezt árazza is már a piac.
picture

Nifty Fifty – egy 1972-es sláger 2023-as újrafeldolgozása

Olvasási idő: 5 p
Napjaink részvénypiaci helyzete sok mindenben hasonlít az 1970-es évek elejéhez. Akkor érdemi inflációcsökkenés mellett 77 százalékos részvénypiaci rally zajlott le az S&P 500 indexben. Közgazdász generációk sora hallott, olvasott vagy tanult a törhetetlen ötvenekről, a Nifty Fifty szárnyalásáról és bukásáról.