December végére merülhet ki a bika

Egész évben előírásosan működött a tőzsdei szezonalitás, ez pedig decemberben tovább segítheti a részvények emelkedését. Az USA részvénypiacán az elmúlt napokban a főbb indexek új 52 hetes csúcsokat állítottak fel, ezzel pedig már a mindenkori csúcsok is látótávolságba kerültek.

picture

A 2023-ra jellemző jegybanki szigor miatt az év egészében nagyon megosztott volt a piaci közvélemény a vállalatok kilátásaival kapcsolatban, ugyanakkor a harmadik negyedéves jelentési szezon egy időre visszavonulásra inthette a kétkedőket.

A VÁLLALATOK UGYANIS KÖSZÖNIK, JÓL VANNAK, ÉS FUNDAMENTÁLISAN IS EGÉSZSÉGESEK MARADTAK.

A Factset gyűjtése szerint az S&P 500 cégek 62 százaléka számolt be pozitív bevételi meglepetésről, míg 82 százalékuk az egy részvényre jutó profit (EPS) soron verte a várakozást. Ez utóbbi volt az igazi meglepetés a piac számára, mivel az elemzők 0,3 százalékos év/év csökkenést vártak 2023. szeptember 30-án. Ezzel szemben +4,8 százalékos  a tényadat, vagyis több mint 5 százalékpontos a felülteljesítés a korábbi konszenzushoz képest. A vártnál sokkal jobb adat a majd egy éve zajló profitrecesszió végét is kijelölte az Egyesült Államokban.

Októberben még nem így indult a beszámolási időszak. A befektetők könyörtelenül megbüntették azokat a vállalatokat, melyek a várttól elmaradó eredményeket tettek közzé vagy negatív kilátást fogalmaztak meg. Október utolsó hetéhez képest ugyanakkor markánsan javult a helyzet, különösen a november 1-jei FOMC ülés óta.

Az egyre kedvezőbb inflációs és munkaerőpiaci folyamatok tükrében ugyanis a piac elkezdte beárazni a lehetséges kamatcsökkentéseket 2024-re. Az S&P 500 index 2022 júliusa óta a legjobb havi teljesítményével zárta a novembert, mintegy 9 százalékos pluszban. A nagy kapitalizációjú index 19 százalékos emelkedést mutat az idei évben, miközben a december az index hagyományosan egyik legjobb hónapja. A kötvénypiacokon is történelmi fordulat figyelhető meg. Az alig több mint 1 hónapja 5 százalék felett tetőző amerikai állampapírhozamokban látványos hozamcsökkenés zajlott le, így a kötvények 1985 májusa óta a legjobb hónapot zárták az Egyesült Államokban.

A jelenlegi pozicionáltsági adatok és szentimentindikátorok is lenyűgözőek. Az amerikai egyedi befektetők szövetségének (AAII) felmérése alapján az FOMC ülése előtt a befektetők mindössze 24 százaléka volt bika, ezzel szemben a legutóbbi, november 29-i felmérés egészen más képet mutatott. A bikák aránya 49 százalékra emelkedett, míg a medvéké drasztikus mértékben esett, és arányuk már 20 százalék alatt jár. Hasonló hangulatváltozás legutóbb 2023 júniusában volt megfigyelhető.

A fejlődő piacoknak sem volt okuk a panaszra, noha itt a kínai eszközök irányába tanúsított undor elképesztően látványosra sikerült novemberben. A szélesen vett index ennek ellenére is profitálni tudott a dollár gyengüléséből és a geopolitikai feszültségek némi enyhüléséből. A régiónk szerelmeseinek legnagyobb örömére a közép-kelet-európai piacok továbbra is felülmúlják a széles fejlődő és fejlett piacot is. Mely részben talán annak is köszönhető, hogy az orosz-ukrán háború körüli felhajtás elhalványulóban van. A magyar BUX, a lengyel WIG és a görög ASE indexek közel 40 százalék pluszban járnak idén dollárban, ami közel megegyezik a 45 százalékot szárnyaló Nasdaq-100 index teljesítményével.

Külön polcra helyezhető az októberi parlamenti választások óta kiemelkedő teljesítményt felmutató lengyel piac, ahol a bankrészvények mintegy 50 százalékkal értékelődtek fel kevesebb mint 2 hónap alatt.

​Mi a konklúzióm?

Hát az, hogy a bika épp december végére merülhet ki. Kisebb korrekcióktól eltekintve az S&P 500 emelkedése az idei év végéig tehát folytatódhat, amikor is véleményem szerint a befektetők a lemaradástól való félelem miatt az utolsó részvényre szánt garasukat is pánikvásárlásra szórhatják el. Ezt a periódust inkább a profit realizálására használnám ki, hogy tiszta lappal lehessen nekivágni a következő évnek. Kiemelt figyelmet érdemel majd a december 11-i hét, mivel a novemberi inflációs adatok mellett az idei utolsó Fed kamatdöntő ülés is megmozgathatja a tőkepiaci folyamatokat.

Rövidtávon a részvényeket részesíteném előnyben, mivel a szezonalitás továbbra is támogathatja a kockázatos eszközöket. Mindazonáltal a kötvények a részvényekkel szemben a jobb kockázat/nyereség profil miatt jóval biztonságosabb befektetések lehetnek 6-12 hónapos időtávon. Mivel 2024-ben a gazdasági növekedésre nézve negatív meglepetések még jöhetnek a szigorú monetáris politika elhúzódó kedvezőtlen hatásai következtében. A szelektív részvénykiválasztás jól működhet jövőre is, így a minőségi, olcsó részvények felülteljesíthetik a globális részvénypiac teljesítményét. Ilyen lehet például a mi régiónk, ahol a gyengébb dollár mellett az erős munkaerőpiac és a beruházások továbbra is kedvezhetnek a gazdasági folyamatoknak.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A Fed megenyhülése nem garancia a részvénypiaci emelkedésre

Olvasási idő: 4 p
Ha eljön a Fed-pivot pillanata, akkor venni kell. A kérdés inkább az, hogy a részvényvételek egy gyors trade-ként vagy jó befektetésként tudnak-e majd funkcionálni. Mindkét helyzetre volt már példa.
picture

Óriási lehetőségek vannak a lengyel piacban

Olvasási idő: < 1 p
Ugrott a lengyel tőzsde a választási eredmények hatására, de a lengyel gazdaság egésze is nagy lehetőségek előtt áll. Milyen cégekre érdemes odafigyelni, miért lehet érdemes éppen most befektetni az országban?
picture

Újra felkerültek a térképre a régió részvénypiacai

Olvasási idő: 2 p
Az idei év eddig megmutatta, hogy lehet fantázia a régióban akkor is, hogyha hozzánk kevésbé jutnak el az éppen trendi befektetési témák, mint az MI vagy korábban a blokklánc és metaverzum.