Az Nvidia, a Meta Platforms és a három ugrás

Az Nvidia és a Meta Platforms részvényei idei teljesítményük alapján toronymagasan állnak az S&P 500 index 2023-as rangsorának első és második helyén. Mindkét papírnál az idei szárnyalásban volt három felfelé megugrás a három gyorsjelentésre érkező reakcióként. Ez a három ugrás tankönyvi példája a kitörési, folytatódási és kifulladási gap-upnak.

picture

Ha vetünk egy pillantást az S&P 500 index legjobban teljesítő papírjaira az idén, akkor az első két helyen az Nvidia és a Meta Platforms részvényeit találjuk toronymagas fölénnyel még a többi nagy tech-céghez képest is. A hét technológiai behemót és néhány vezető index teljesítménye 2023-ban az augusztus 25-i záróárak alapján így alakult:

A mesterséges intelligencia sztorija minden más történetet leuralt eddig, beleértve 2022 legfőbb és az idei év második helyezett témáját: az infláció alakulását és ezzel párban a monetáris pálya irányát. A Goldman Sachs éppen két nappal az írás előtt mutatta ki azt, hogy ez a behemót hetes – amely az S&P 500 indexben 27,3 százalékos súllyal van benne – indexsúlyarányosan 54 százalékkal emelkedett az idén, míg a maradék 493 részvény (72,7 százalékos reprezentációval a vezető amerikai indexben) 4 százalékos pluszt tudott összehozni.

Túl ezen a nagyon-nagyon ritkán látható teljesítménykülönbségen, a részvénygrafikonok is mutattak néhány olyan technikai alakzatot, amiknek a jövő tőzsdei tankönyvírói nagyon örülhetnek. Ezen alakzatok közül is kiemelkedik az Nvidia és a Meta Platforms három ugrása, amelyet mindkét részvény az idei eddigi három gyorsjelentésére reagálva adott elő. Mind a hat esetben a vártnál jóval jobb lett a vállalati riport, ám a reakciók nem voltak egyformák.

Mind a két részvénynél, mind a három esetben érdemi réssel ugrott meg az árfolyam, ám a befektetői társadalmat az Nvidia esetében igazán a májusi, míg a Meta Platforms esetében a februári jelentés tudta pozitív értelemben sokkolni. Lássuk is egymás alatt mind a két részvénynek a grafikonját napi gyertyákkal 2023. január 3. és augusztus 25. között, megmutatva rajtuk a három részvénypiaci ugrást és annak a különböző fajtáit, kategóriáit.

Először nézzük az Nvidia chartot:

Majd a Meta Platforms grafikonját:

Mind a két ábrán nagyjából ugyanaz a történet következett be, amit a három különböző gap-up karakterizált. Ennek a három különböző felfelé történő mozgást hozó résnek a következő a magyarázata:

  • Kitörési gap-up: Az ilyen tőzsdei mozgásoknál az első érdemi árfolyamugrás, ami általában a teljes meglepetés erejével hat. Sok esetben (ami itt most nem igaz az Nvidia és a Meta Platforms esetében) az első ilyen mozgás egy teljesen váratlanul felbukkanó hírre következik be. A befektetői társadalom szinte minden ilyen esetben eredetileg a hír irányával ellentétesen pozicionált. Éppen ezért az adott nap komoly emelkedését általában trendszerűen folytatódó felfelé mozgás követi.
  • Folytatódási gap-up: A megelőző árfolyamugrás és az azt követő emelkedő trend miatt ekkorra már általában érdemben csökken a befektetői alulsúlyozottság az adott instrumentumban. Ennek ellenére sokszor jön olyan hír, ami azt mutatja, hogy a folyamatok jobban, vagy sokkal jobban (ilyen volt az Nvidia májusi jelentése) alakulnak, mint amire akár a legoptimistábbak is számítottak volna. Újabb árfolyamugrás következik be, majd a kitörési gap-uphoz képest több hezitációval ugyan, de folytatódik az emelkedő trend.
  • Kifulladási gap-up: A befektetői társadalom ekkorra már semmiképpen sem szeretne shortban vagy alulsúlyozott pozícióban lenni a következő gyorsjelentés, vagy esetlegesen váratlanul felbukkanó jó hír előtt. Az emelkedő trend kezd veszíteni az erejéből, ahogy egyre többen válnak optimistává. Ilyenkor is tud jönni nagyon jó hír, ám nagyon gyakran már nincs, aki vételekkel tudna reagálni erre. Sőt, az újabb árfolyamugrást a többség kiszállási lehetőségként éli meg, ezért gyakran jön érdemi visszaesés a reakció kereskedési napján. Ezt követően pedig nagyon sokszor a trend is megfordul, és lefelé veszi az útját.

A három árfolyamugrás jelenségét természetesen nemcsak felfelé irányban, hanem lefelé is meg lehet figyelni bizonyos esetekben. Csak ekkor az első mozgás a letörési gap-down. Kiválóan megfigyelhető volt ez jelenség a Snap 2021-2022-es kálváriájában, illetve egyes regionális bankok árfolyamalakulásánál mindössze három nap alatt (!) idén március 9-én, 10-én és 13-án a Silicon Valley Bank által okozott sokkhelyzetben.

ZÁRÁSKÉNT TÉRJÜNK VISSZA AZ NVIDIA JELENTÉSI REAKCIÓIRA, MERT AZOK KIVÁLÓAN MEGMUTATJÁK A HÁROM ÁRFOLYAMUGRÁS MÖGÖTTI TŐZSDEPSZICHOLÓGIÁT.

Az első, kitörési árfolyamugrás február 23-án következett be, egy akkoriban három hete tartó negatív tőzsdei hangulatban. Az egész mesterséges intelligencia sztori még csak egy hónapja létezett, és még egyáltalán nem uralta a piacot. A Nasdaq-100 index is még csak 10 százalékos pluszban volt az évben a jelentés pillanatában, ami még felfogható volt a nagyon negatív, -33 százalékos hozamú 2022-es év természetes korrekciójának. A szerda esti jó hír másnap 14 százalékos pluszt hozott az Nvidia számára, az egész piacot azonban nem tudta megmozgatni (még).

Ezt követően márciusban, áprilisban és májusban egyre inkább uralkodó narratíva lett az amerikai részvénypiacon a mesterséges intelligencia története, ami a hét 500 milliárd dollárnál többet érő technológiai vállalat döbbenetes szárnyalását hozta. Az Nvidia május 24-i gyorsjelentése azonban tőzsdetörténelmire sikeredett.

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

Ez volt az a riport, amikor az augusztus 23-án lejelentett negyedévre 11 milliárd dolláros árbevétel előrejelzést adott a cég menedzsmentje, ami 50+ százalékkal haladta meg a 7,2 milliárd dolláros elemzői konszenzust. A tényszám végül 13,5 milliárd dollár lett.

A sokkolóan jó májusi Nvidia riport 24 százalékos árfolyamrobbanást idézett elő másnap. Már ezen a napon is, illetve az ezt követő hetekben az intézmények folyamatosan vették a közben ezermilliárdos vállalattá hízott cég részvényeit, illetve a lakosság részéről is a Tesla mellé felnövő kedvenc lett az Nvidia papírjaiból.

Így érkeztünk meg a múlt hét szerdájához, amikor az egész amerikai részvénypiac lélegzetvisszafojtva várta az Nvidia számait, amik sokkal-sokkal jobbak lettek minden épeszű várakozásnál. A probléma csak az volt, hogy a kifulladási árfolyamugrások tankönyvi esete lett a csütörtöki és pénteki reakció, tekintettel arra, hogy az idei 200+ százalékos emelkedés után már nem maradt senki, aki vételekkel tudott volna reagálni a jó hírekre.

Már a gyorsjelentés felvezetése is érdemben különbözött a februári és májusi történettől. Akkoriban négy-öt napnyi esés előzte meg a vállalati riportot. Most augusztusban négy-nyolc napnyi heves emelkedés és a piaccal szembeni új élete csúcsára húzás volt a felvezetés, intenzív lakossági opciós vételekkel fűszerezve.

Így hiába lett az egy részvényre jutó eredmény 2,70 dollár szemben a 2,09 dolláros elemzői konszenzussal 13,5 milliárd dolláros árbevétel mellett (11,2 milliárd dolláros konszenzus). Illetve hiába lett a következő negyedévre vonatkozó árbevételelőrejelzés 16 milliárd dollár, ami 28 százalékkal haladja meg az elemzői becslések átlagát, a jobbnál jobb számok már nem tudtak semmilyen árfolyamemelkedést kicsikarni. A piacnyitás előtt még 6-9 százalékos plusz a csütörtöki nap folyamán nullára olvadt. A pénteki kereskedés pedig 2,4 százalékos mínuszt hozott az Nvidia számára, szemben a Nasdaq-100 index 0,9 százalékos pluszával.

Ennyire nagyon számít a részvénypiacon a befektetői pozicionáltság. És ez még a legdöbbenetesebb jó hírek áramlása mellett is el tudja hozni a harmadik árfolyamugrásnál a kifulladási gap-upot.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2023. augusztus 28-án. Borítókép: Nvidia bemutatóterem Tajpej városában, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Túl sok a jó hír

Olvasási idő: 4 p
Ha az amerikai részvénypiacot körülvevő hangulatot meghatározó híráramlást nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt hetekben domináltak a jó hírek. Azonban érdemes egyre óvatosabban hozzáállni a részvénypiachoz: nagyon elfogytak a lemaradó befektetők, akik eddig az újabb és újabb emelkedő hullámok mögé adták a vételi erőt.
picture

Az intenzíven trendelő és a tehetetlen tőkepiaci mozgás

Olvasási idő: 3 p
Innentől kezdve úgy látom, hogy nagy eséllyel a nyári hónapokban a tehetetlen szakaszba értünk. Egy olyan piaci szakaszba, ahol már minden egyes pontnyi emelkedésért meg kell majd dolgozniuk a bikáknak. Érdemes felkészülni arra, hogy 2023 második fele teljesen más karakterű lesz az amerikai részvénypiacon.
picture

Az ajtónkon dörömbölő robotok

Olvasási idő: < 1 p
Az Nvidia piacvezető adatközpont megoldásaira végtelen kereslet van napjainkban. Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal, az Nvidia vállalati történetén és aktuális stratégiáján keresztül mutatja be azt az új technológiai forradalmat, ami éppen a szemünk előtt zajlik.