Túl sok a jó hír

Túl sok a jó hír az amerikai részvénypiacon. És ez probléma is tud lenni. Azért, mert a jó hírek megszüntetik a lemaradó pozíciókat a befektetői társadalomban, ami által egyszer eljön egy olyan pont, amikor már egy kiváló hírre sincs, aki vételekkel reagáljon. Pontosan ilyen jelenségeket láthattunk az elmúlt három kereskedési napon, ami óvatosságra kell, hogy intse a piaci szereplőket.

picture

Ha az amerikai részvénypiacot körülvevő hangulatot meghatározó híráramlást nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt hetekben domináltak a jó hírek. Május közepétől nézve, és messze a teljesség igénye nélkül, az alábbi hírek és narratívák segítették a megállíthatatlannak tűnő részvénypiaci szárnyalást:

  • Kijött az Nvidia elementárisan jó gyorsjelentése a május 24-i piaczárás után. A következő negyedévre vonatkozó, a menedzsment által tett árbevétel előrejelzés több mint 50 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust. Ez az egy vállalati riport hatalmas újabb lökést adott a már amúgy is erős mesterséges intelligencia sztorinak.
  • A májusban még az egész piac fölé árnyékként vetődő adósságplafon problémából végül csak egy klasszikus „wall of worry” lett. A pártok végül simán megegyeztek a dologról még kellő időben, így az egész folyamat csak a részvénypiaci bikáról lemaradók fájdalmát növelte júniusban, amikor egy hónap alatt tudott 271 pontot, azaz 6,5 százalékot emelkedni az S&P 500 index.
  • Májusban és júniusban (június közepi és július közepi közléssel) mindössze két hónap alatt 4,9 százalékról 3,0 százalékra esett vissza az amerikai headline év/év infláció. A júniusi számokban már az aggódást képező maginflációs számok is jól mutattak, ezen a szinten például először van reálkamat a Fed Funds Rate javára 2019 eleje óta.
  • Az elmúlt két hónapban napvilágot látó amerikai makrogazdasági adatok döntő többsége a korábbihoz képest nyomott inflációról, illetve az olyannyira várt recesszió elmaradásáról tett tanúbizonyságot. Ezáltal egyre inkább uralkodóvá vált a soft landing narratívája.
  • A banki stressztesztek nagyon jó eredményeket hoztak. A március közepi bankpániknak egyetlen nyoma maradt júliusra a piacon, a pénzügyi szolgáltatói szektor „agyonshortolt” mivolta. Pont emiatt pánikszerű vételeket láthatunk egyes pénzügyi szolgáltatói részvényekben gyorsjelentési hatásként.

Csupa olyan hírt láthattunk, ami egyre nagyobb fájdalommal járt együtt a március közepe és május közepe közötti – elsősorban a behemót technológiai részvényekre koncentrálódó – emelkedésről lemaradók számára. Egyedül a Fed nem enyhült meg, de látva a kommunikációját, valószínűleg nem is fog az előttünk álló hónapokban.

A jó hírek áramlása meg is tette a hatását. A lakosság a 2020-as és 2021-es hangulatot idézve önti a pénzt a kulcsrészvények vételi opcióiba. Az intézmények mindeközben az indexopciókban vannak öt éve nem látható vételi opciós arányban. Az AAII heti rendszerességű befektető szentiment felmérésén pedig teljesen újjászülettek a bikák és eltűnőben vannak a medvék. Az AAII szentiment felmérésén a bikák és a medvék arányának a különbsége így alakult 2016. január 7. és 2023. július 20. között:

Zöld vonal jelzi az ábrán a különbözet 36 éves átlagát, ami 7 százalékpont, 1987 és 2023 között átlagosan ennyivel voltak többen optimisták, mint pesszimisták a részvénypiaci felmérésben. Jelenleg 30 százalékkal több a bika, mint a medve, ami a negyedik legnagyobb szám az elmúlt hét és fél évben. A jó hírek és a szignifikáns árfolyamemelkedés meghozta a piacra az egyre szélsőségesebb optimizmust.

TÚL SOK A JÓ HÍR A PIACON. ÉS EZ EGYRE INKÁBB PROBLÉMA. ÉS EZ NEM VICC.

Egy általam kedvelt, végtelenül egyszerű modell szerint a részvénypiacokat három P betűs faktor mozgatja: profitok, (monetáris) politika és a pozicionáltság. Kiemelt ezek közül a pozicionáltság jelentősége. Ez a dolog arról szól, hogy az egyes jó és rossz hírekre mennyire képes még vételekkel, illetve eladásokkal reagálni a befektetői társadalom. Ha sok a lemaradó, akkor gyakran még a rossz hírekre sem tud esni a piac. Ha pedig euforikus a részvényekkel való „túltöltődés”, akkor gyakran már nincs az a jó hír, amire emelkedni tudnának a részvényindexek.

Pontosan ez a jelenség ütötte fel a fejét a mögöttünk hagyott kereskedési napokon a technológiai szegmens vezető részvényeiben. Eklatáns példája volt ennek a Microsoft mozgása. A 2023. július 17. és 20. közötti négy napban ezt láttuk a második legnagyobb amerikai vállalat részvényeiben a tízperces gyertyákkal megrajzolt grafikonon:

A keddi kereskedés napon két órával a nyitás után jött a hír arról, hogy a leendő AI-szolgáltatással bővített Windows drágább lesz a vártnál, illetve alakul egy Meta Platforms-os kollaboráció is. Zöld vonal mutatja a részvények eddigi élete csúcsát. Ami fölé az elmúlt napokban csak egy kirándulást tett, mivel a hírre adott keddi egyórás tépést két és fél nap alatt visszaadta a piac. Teljesen hasonló jelenség zajlott le aztán egy nappal később az Apple részvényeiben is, miután a bűvös A és I betű megjelent a vállalat kommunikációjában.

Ezután jött a szerdai piaczárás után a Tesla és a Netflix gyorsjelentése. Mind a két vállalati riport nagyjából kifogástalan lett, meg is próbálták a két részvényt hosszabb-rövidebb időre felfelé megmozdítani a piaczárás utáni kereskedésben, aztán elindultak lefelé. A csütörtöki kereskedési napon végül a Tesla 9,7 százalékos, a Netflix pedig 8,4 százalékos mínuszban zárt. (A Nasdaq-100 index 2,3 százalékot esett tegnap, miközben a Dow Jones IA még 0,5 százalékos emelkedésre volt képes.)

A Microsoft, az Apple, a Tesla és a Netflix jó hírei technológiai eladókat ébresztettek meg az elmúlt két és fél napban. Túl sok a jó hír, amit egyelőre eladásra használnak fel sokan. Komoly figyelmeztető jel, érdemi viselkedésváltozást jelenthet az egész amerikai részvénypiacon.

Számomra kísértetiesen hasonló a helyzet – teljesen ellentétes előjellel – a kilenc-tíz hónappal ezelőtti szituációhoz. Tavaly szeptember végén és október elején csak rossz hírek érkeztek a piacra. Aztán az október 13-án közölt, a vártnál jóval rosszabb inflációs adatra varázsütésre fordult meg az egész piac és indult el az emelkedés.

Ahogyan akkor komolyan kellett venni a piac jó reakcióját a rossz hírekre, úgy most is érdemes egyre óvatosabban hozzáállni a részvénypiachoz: nagyon elfogytak a lemaradó befektetők, akik eddig az újabb és újabb emelkedő hullámok mögé adták a vételi erőt.

(Borítókép: jó hírek bikái, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Olvasási idő: 3 p
Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.
picture

Komoly esély van az inflációs meglepődésre

Olvasási idő: 5 p
A jelenlegi banki turbulenciák mellett ha 4,5 százalék alá esik az amerikai infláció értéke, akkor a Fed döbbenetes nyomás alá fog kerülni, hogy csökkentse a kamatokat. Ezt kezdi egyre jobban kiszagolni a befektetői társadalom.
picture

A tőzsdei pokolból is van kiút, egyenesen a mennyország felé

Olvasási idő: 5 p
Számos cég tőzsdei értéke zuhant a korábbi csúcsokhoz képest, és sokan képtelenek lesznek kiheverni a gigantikus esést. De lesznek majd olyanok, akik vissza fognak emelkedni a jelenleg lehetetlennek tűnő helyzetből.