Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Az amerikai részvénypiac még mindig emészti a múlt heti szenzációs Nvidia gyorsjelentést. A mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. Ennek a sebességnek a bizonyítéka az Nvidia árbevételének brutális megugrása.

picture

Az Nvidia 2023. május 24-én piaczárás után tette közzé a gyorsjelentését, amellyel döbbenetes pozitív meglepetést okozott a részvénypiacoknak. Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb tőzsdei vállalataként az Nvidia árfolyama a másnapi kereskedésben 24,4 százalékkal emelkedett. Ennek az emelkedésnek egyrészt azért volt elképesztő a mértéke, mert már addig is 109 százalékos pluszban volt a papír 2023 során.

A másik döbbenetes aspektus pedig a piaci kapitalizáció 184 milliárd dolláros, egy nap alatt bekövetkező növekedése volt. Ez a 184 milliárd dolláros összeg, mint tőkeérték-növekmény önmagában a 35. helyre lenne elegendő az USA tőzsdei vállalatainak rangsorában a 34. helyen lévő 192 milliárd dollárt érő AMD és a 35. helyen lévő 179 milliárd dollárt érő Netflix között.

Maga a 184 milliárd dolláros növekmény minden idők harmadik legnagyobb egynapos pozitív értékváltozása. Csak az Apple 2022. november 10-i 191 milliárd dolláros és az Amazon 2022. február 4-i szintén 191 milliárd dolláros plusza előzi meg a rangsorban. Meg kell viszont azt említeni, hogy amikor az Apple és az Amazon értéke ekkorát ugrott, akkor az előző napon már mindkét vállalat értéke jóval 1500 milliárd dollár fölött volt. Velük szemben az Nvidia „csak” 754 milliárdot ért a mostani gyorsjelentés előtti utolsó záróárral kalkulálva.

Vessünk egy pillantást a legértékesebb chipgyártó vállalat árfolyamára napi gyertyákkal 2022. december 1. és 2023. június 1. között:

Nvidia részvényárfolyam

A piac elfogadni látszik a megváltozott fundamentumokat, sőt igyekszik hozzáadni a jelentési reakciónap hatalmas ugrásához. Jelenleg éppen a bűvös szintnek tekinthető 1000 milliárd dolláros tőkeértékkel birkózik a vállalat. A június 1-i záróárakkal éppen 982 milliárd dollár a piaci kapitalizáció. Ennek a hétnek a keddjén elérte a 13 számjegyű értéket is, korábban erre csak az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet, a Meta Platforms és a Tesla volt képes.

Az értéknövekedés számainak a bűvölete után érdemes megnéznünk azt, hogy mi okozta ezt a sokkoló emelkedést. Az Nvidia az áprilisban záruló negyedévére 7,2 milliárd dolláros árbevételt jelentett a 6,5 milliárd dolláros várakozásokkal szemben. Az egy részvényre jutó eredmény 1,09 dollár lett a 92 centes elemzői konszenzussal szemben. Ezek már önmagukban jó számok voltak, ám a piacot istenigazából a következő, júliusban záródó negyedévre vonatkozó árbevétel-előrejelzés sokkolta. Az Nvidia 10,8-11,2 milliárd dolláros becslést tett közzé, amelynek 11 milliárd dolláros közepe 53 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust. A 47 várakozását nyilvánosságra hozó elemző közül a legoptimistább becslés 7,9 milliárd dollárról szólt. Még ezt is 39 százalékkal múlta felül a cég.

Ha elhelyezzük ennek a következő negyedévnek az árbevétel-előrejelzését (narancssárga hasáb) a 2016 és 2023 közötti negyedévek árbevétel grafikonjára, akkor jól látható a mesterséges intelligencia térnyerésének az exponenciális hatása az Nvidiára nézve:

Az Nvidia az epicentrumában áll napjaink mesterséges intelligencia sztorijának. Az összes technológiai behemót és a világszerte közel 3000 AI startup egy döbbenetes sebességű versenyben fejleszt azért, hogy a közeljövő jelen nagy technológiai durranását jelentő mesterséges intelligencia elterjedésénél a megfelelő pozícióban legyen.

GPU-hoz (graphics processing unit) hozzájutni nehezebb manapság, mint a drogokhoz.

Ki más fogalmazhatott volna így, mint Elon Musk, aki a héten beszélt a Wall Street Journal konferenciáján. Musk az X.ai nevű új mesterséges intelligencia startupja számára maga is ezresével vásárolja a darabonként 40 ezer dolláros H100-as Nvidia processzort, ami 2022 őszétől elérhető. A Tesla vezére mondandójához még hozzátette, hogy a számítási kapacitások „árazása” az égbe szökött. Becslése szerint jelenleg minimum 250 millió dolláros szerver hardver befektetésre van szüksége annak, aki generatív mesterséges intelligencia szisztémát akar építeni.

Az életünkbe az idén berobbant a mesterséges intelligencia. Jelen pillanatban pedig a technológiai behemótok és az új startupok a számítási kapacitásért zajló világháborút folytatnak egymással. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

Ahogy Móró Tamás kollégám ezt kiválóan megfogalmazta,

KORUNK MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ARANYLÁZÁBAN AZ NVIDIA KÍNÁLJA A LEGJOBB LAPÁTOT ÉS ÁSÓT…

(Borítókép: Nvidia Headquarters, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Szétveri-e a mesterséges intelligencia az inflációt?

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban 2023-as év hátralévő részére vonatkozó egyik legfontosabb kérdéséről beszélgettünk Móró Tamással és Jónap Richárddal, hogy a mesterséges intelligencia várható rohamos térnyerése miként alakíthatja át a munkaerőpiacot.
picture

Kettétépte a tőzsdét a mesterséges intelligencia, már kezdenek látszani a nagy nyertesek

Olvasási idő: 4 p
A mesterséges intelligencia térnyerése nemcsak magasabb munkanélküliséget és alacsonyabb inflációt hozhat, hanem a monopolizáció is tovább erősödhet, a nagyobb cégek ugyanis jobban és gyorsabban építhetnek rá versenyelőnyt. Ezt árazza is már a piac.
picture

Óriások feszülnek össze: eljön az árháború éve?

Olvasási idő: 5 p
Elképzelhető, hogy a 2023-as évben a vezető technológiai vállalatok közötti verseny nem a növekedési potenciálokról, hanem a fájdalomtűrő képességről fog szólni. Ez nem lenne jó hír a vállalati eredmények szempontjából.