Az Nvidia gyorsjelentés és Jackson Hole, mint két nagyon fontos piaci teszt

Nem a nyári uborkaszezonra jellemző kereskedési napok előtt állunk az elkövetkező 72 órában. Az amerikai részvénypiac két legfontosabb narratívája, a mesterséges intelligencia sztori és a monetáris politikai pálya is a létező legkomolyabb tesztjét kapja meg az Nvidia gyorsjelentéssel és Jerome Powell pénteki beszédével.

picture

Amikor vet valaki egy pillantást a dollárértékben legnagyobb forgalmú amerikai részvények top tízes listájára a legutóbbi, 2023. augusztus 22-i napról, akkor azt a következő kép fogadja:

A Tesla már évek óta egyeduralkodója a dollárértékben kifejezett forgalmi listának. Az Nvidia, mint a mesterséges intelligencia sztori vezető papírja pedig az idén kezd el felzárkózni hozzá. A lista negyedik és tizedik helyezése között lévő hét részvény (benne a másik öt technológiai óriással) együttes forgalma 32,9 milliárd dollár volt ezen a keddi napon, ami nagyjából annyi, amit az Nvidia vagy a Tesla egyedül megcsinált.

Az Nvidia részvények kereskedését finoman szólva is a felfokozott idegállapot jellemzi az elmúlt napokban. És ez még nem más, mint az esemény előtti idegesség. A világ legértékesebb chipgyártó vállalatának részvényével így kereskedtek 2023. május 1. és augusztus 22. között (napi gyertyák):

A felfokozott idegállapot oka pedig az ábrán zöld nyíllal jelzett 24,4 százalékos réssel történő felugrásban keresendő. Ez az árfolyamugrás a május 25-i kereskedési napon következett be, miután az előző esti piaczárás után közzétette a sokkolóan jó gyorsjelentését az Nvidia.

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

Az akkori gyorsjelentés miatt, illetve amiatt is, mert azóta is arról jönnek a hírek, hogy az Nvidia annyi chipet értékesít, amennyit akar köszönhetően a mesterséges intelligencia fejlesztési és a számítási kapacitásokért zajló „világháborúnak”, nem csoda, hogy a piaci szereplők nem szeretnének shortok maradni a következő gyorsjelentés előtt. Ami a mai, szerdai piaczárás után érkezik.

Ennek is köszönhető az, hogy az Nvidia részvények árfolyama 15,7 százalékos sávban mozgott az utolsó három kereskedési napon. Ekkora emelkedés következett be a pénteki nyitás utáni mélypont és a keddi nyitás csúcsa között. Ami ritka erős dolog egy 1.128 milliárd dolláros tőkepiaci értékű vállalattól. És ez még csak az esemény előtti idegesség.

Egy másik aspektusból nézve viszont nem kell meglepődnünk. A május végi Nvidia gyorsjelentés egy olyan gamechanger esemény volt az idei év elsőszámú narratívájában, a mesterséges intelligencia sztoriban, ami a teljes amerikai részvénypiacot kilőtte a következő hetekben. Kiváltképp a Nasdaq-100 technológiai indexet, ami a jelentést követő napon 2,5 százalékkal, öt nap alatt 6,2 százalékkal, egy hónap alatt 8,0 százalékkal, míg a nyári csúcsokig 17,1 százalékkal került feljebb.

Az Nvidia ma esti gyorsjelentése azonban csak az egyik oka annak, hogy nagyon komoly erőfelmérő napok előtt állunk. A másik ok Jerome Powell, Fed-elnök beszéde lesz Jackson Hole-ban pénteken az amerikai piacnyitás előtt nem sokkal.

AZ AMERIKAI RÉSZVÉNYPIACOT AZ ELMÚLT BŐ MÁSFÉL ÉVBEN KÉT MEGAERŐS NARRATÍVA MOZGATTA: A MONETÁRIS PÁLYA IRÁNYA ÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA SZTORI.

A legutóbbi Nvidia jelentés május végén és a legutóbbi Powell beszéd Jackson Hole-ban tavaly augusztus végén 10-es skálán egyaránt 9,5-ös erősségű, az egész piacot megmozgató esemény volt.

Az Nvidia hatásról már láttunk néhány adatot, most emlékezzünk vissza egy grafikonban és pár mondatban a tavalyi jegybanki konferenciára. Jerome Powell 2022. augusztus 26-án Jackson Hole üdülőhelyén szokatlanul szigorú beszédet mondott el, ami a piaci szereplők számára váratlanul héja monetáris pályát indikált. A nyár végére a 2022 első féléves csapásból felálló részvénypiacok komoly ütést kaptak ekkor, amivel a tavalyi medvepiac utolsó masszív és egyben a mélypontokat is kijelölő mozgása indult meg.

Az S&P 500 index napi gyertyákkal így mozgott 2022. április 1. és október 31. között:

Zöld nyíl mutatja az ominózus pénteki napot, amikor Jackson Hole-ban az amerikai részvénypiaci kereskedési idő 35. és 45. perce között elhangzott a Jerome Powell beszéd.

Az S&P 500 index azon a napon 3,4 százalékkal, öt kereskedési nap alatt 5,5 százalékkal, egy hónap alatt 13,0 százalékkal, míg az októberi mélypontokig 16,9 százalékkal került lejjebb.

Az Nvidia gyorsjelentése és Powell pénteki beszéde nem feltétlenül lesz olyan erős hatással a részvénypiacokra, mint a legutóbbi alkalommal. Látva viszont az előző eseményeket azon sem kell meglepődni, ha komoly mozgások érkeznek a következő napokban.

(Borítókép: Nvidia, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Augusztus legfontosabb kérdése

Olvasási idő: 4 p
Az amerikai részvénypiacokon az utóbbi hetekben az eddigi szárnyalás után már inkább egy korrekciót látunk. Augusztus legfontosabb kérdése, hogy ez a korrekció milyen mértékű lesz.
picture

Az intenzíven trendelő és a tehetetlen tőkepiaci mozgás

Olvasási idő: 3 p
Innentől kezdve úgy látom, hogy nagy eséllyel a nyári hónapokban a tehetetlen szakaszba értünk. Egy olyan piaci szakaszba, ahol már minden egyes pontnyi emelkedésért meg kell majd dolgozniuk a bikáknak. Érdemes felkészülni arra, hogy 2023 második fele teljesen más karakterű lesz az amerikai részvénypiacon.
picture

Az ajtónkon dörömbölő robotok

Olvasási idő: < 1 p
Az Nvidia piacvezető adatközpont megoldásaira végtelen kereslet van napjainkban. Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal, az Nvidia vállalati történetén és aktuális stratégiáján keresztül mutatja be azt az új technológiai forradalmat, ami éppen a szemünk előtt zajlik.