Ez egy gyilkos medvepiaci rally vagy egy új bikapiac kezdete?

Az S&P 500 index közel 16 százalékkal emelkedett az idei első félévben. Ezzel a meneteléssel immár 72 százalékát dolgozta le a tavalyi esésének. Tekintettel az elementáris technológiai erőre is, ez már medvepiaci rallynak túl erős. Az átlagos részvény azonban jóval gyengébben teljesít az S&P 500 és pláne a Nasdaq-100 indexhez képest, ami azt mutatja, hogy ez még nem egy új bikapiac születése. Lehet, hogy egy duplatető kialakulását látjuk éppen?

picture

Így a 2023-as év felénél az amerikai (és sok tekintetben egyben a globális) részvénypiacon a legfontosabb és messze a legnehezebb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy vajon amit a 2023-as év első felében láttunk, az egy gyilkos erejű medvepiaci rally, vagy egy új bikapiac kezdete volt?

A kérdés megválaszolásának a nehézsége abban rejlik, hogy a jelenlegi helyzetnek mind a pesszimista, mind pedig az optimista folytatódására vannak komoly érvek. Vizsgálatunkat kezdjük egy havi gyertyás S&P 500 index grafikon megtekintésével 2009. január 2. és 2023. június 30. között:

Az ábrán a zöld vonal a 200 hetes mozgóátlag, ami 2010 vége óta minden egyes komolyabb eső hullámban támaszként tartotta a vezető amerikai részvényindexet (A Covid kezdetének a turbulenciája három hétre ezen kritikus szint alá lökte az S&P 500-at, de innen villámgyorsan vissza is pattantak a részvényárfolyamok). A 200 hetes mozgóátlag, mint támasz működött 2022 őszén is, ebben semmi törés nincs. Ez a jó hír.

Van azonban egy rossz hír is, amikor az ábrát nézegetjük. Ez pedig egy nagyon komoly viselkedésváltozást mutat. Hat darab kék téglalap jelöli az S&P 500 index 2010 és 2020 közötti hat legnagyobb eső hullámát. Mind a hat esetben elmondható volt, hogy az eső szakaszok nem tartottak tovább, mint 4-5 hónap (2015-16-ban két hullámban jött a masszív piaci korrekció), ami után mindig azonnal komoly felállás jött. Olyannyira komoly, hogy sosem telt el úgy 14 hónapnál hosszabb idő az eső hullám előtti rekordszinthez képest, hogy az index ne ment volna élete új csúcsára. Erre a 14 hónapra is csak 2015-16-ban volt szükség, amikor egyébként a dupla tető, dupla mélypont mozgásban mindig a régi csúcs egy százalékos környezetébe pattant vissza a piac három hónapon belül. Minden más esetben az S&P 500 indexnek kilenc hónapon belül megvolt az új élete csúcsa a ciklus során.

Jelenleg a helyzet az, hogy már eleve az esés is kilenc hónapig tartott 2022 januárja és októbere között. Azóta pedig eltelt újabb kilenc hónap, és a vezető amerikai index még mindig nem tudott új rekordértéket produkálni. Az S&P 500 index úgy zárta 2023 első felét, hogy kilenc hónap alatt a megelőző kilenc hónap esésének a 72 százalékát tudta visszadolgozni (úgy, hogy ehhez is kellett egy nagyon erős 2023 június). Tetézi az aktuális gyengeséget a 2010 és 2020 közötti visszapattanásokhoz képest az is, hogy 2022 januárja és 2023 májusa között 8 százalékos kumulált infláció sújtotta az Egyesült Államokat, ami 2022 eleji reálértéken még többszáz ponttal értékelné le az aktuális 4450 pontos S&P 500-at.

Ezek a nyers számok, a 2010 és 2020 közötti és a 2022-23-as monetáris kondíciók között meglévő égbekiáltó különbségek nélkül. Mert abban az esetben, ha figyelembe vesszük a 2010-es évek, illetve 2020 és 2021 ultralaza monetáris környezetét, illetve az innen az elmúlt bő egy évben bekövetkező, szinte soha nem látott monetáris szigorításokat, akkor máris egy bivalyerős amerikai részvénypiacot láthatunk magunk előtt.

Egyrészt mindeddig – sok makroközgazdász számára megdöbbentő módon – még nyoma sincs a recessziónak az amerikai gazdaságban, annak ellenére sem, hogy történelmi gyorsasággal emelkedett a nulláról 5 százalék fölé a Fed irányadó rátája. Másrészt a több negyedév óta tartó S&P 500 eredmény és margin csökkenések ellenére sem látható semmilyen a 2001-2002-es vagy pláne a 2008-2009-es vállalati eredményrecesszióhoz hasonlítható folyamat.

Úgy nem érkezett meg eddig a recesszió, hogy közben részben a monetáris szigorítások hatására a 2022 szeptemberi 8,2 százalékos év/év értékről 2023 májusára 4,0 százalékra csökkent az amerikai év/év headline infláció. És a jövő héten köszönhetően a tavalyi magas bázisoknak egészen a 3 százalékos érték közelébe eshet ez az adat. Persze közben a maginflációs számokban jobban „benne maradtak” a magasabb 2022-es értékek.

picture

Komoly esély van az inflációs meglepődésre

A jelenlegi banki turbulenciák mellett ha 4,5 százalék alá esik az amerikai infláció értéke, akkor a Fed döbbenetes nyomás alá fog kerülni, hogy csökkentse a kamatokat. Ezt kezdi egyre jobban kiszagolni a befektetői társadalom.

Az infláció szignifikáns csökkenése és a recesszió eddigi elmaradása még kevés lett volna önmagában ahhoz, hogy szemben a Fed kitartó szigorával az S&P 500 index visszaemelkedje a tavalyi kilenchónapos esésének a 72 százalékát. Ehhez kellett egy speciális történet is, ami olyannyira uralta eddig a 2023-as részvénypiaci narratívát, hogy a Nasdaq-100 index 38 éves élettörténetének legjobb első félévét eredményezte. Ez a katalizátor a mesterséges intelligencia sztori volt, ami által a 2023-as részvénypiac az 1972-es törhetetlen ötvenek által vezetett emelkedés szinte tökéletes másolatát produkálta eddig.

picture

Nifty Fifty – egy 1972-es sláger 2023-as újrafeldolgozása

Napjaink részvénypiaci helyzete sok mindenben hasonlít az 1970-es évek elejéhez. Akkor érdemi inflációcsökkenés mellett 77 százalékos részvénypiaci rally zajlott le az S&P 500 indexben. Közgazdász generációk sora hallott, olvasott vagy tanult a törhetetlen ötvenekről, a Nifty Fifty szárnyalásáról és bukásáról.

Szignifikáns (headline) inflációcsökkenés, (eddig) elmaradó recesszió és vállalati eredményrecesszió, illetve egy átütő erejű mesterséges intelligencia sztori: ezek voltak a 2023-as emelkedés katalizátorai. Egyfajta lefojtó erőként pedig ott volt és van a piaci várakozásokkal szemben szigorúságban és néha már túlzónak tűnő verbális szigorúságban maradó Fed. Ez a képlet eredményezte azt, hogy az S&P 500 index 15,9 százalékkal, míg a Nasdaq-100 index 38,8 százalékkal tudott emelkedni 2023 első félévében.

Az emelkedéshez persze kellett az is, hogy a tavalyi év végén a befektetői társadalomnak teljesen más és sokkal pesszimistább világképe volt 2023 első felére vonatkozóan, mint amilyen az lett végül. Ez a korábbi pesszimizmus érdemi alulsúlyokhoz és a beinduló emelkedésről való fájdalmas lemaradáshoz vezetett. Ez a lemaradás is komoly katalizátora volt főleg az elmúlt hetek emelkedésének.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a rendelkezésre álló szentiment indikátorok, az opciós piaci aktivitás és a nagy házak elemzései alapján a részvénypiaci pozícionáltság esetében az inga kezd átlendülni a másik oldalra, és kezd a piac talán túl optimistává válni. Még garantáltan jön egy jó inflációs adat, utána azonban alacsony bázisok jönnek egy fél évig, ami szinte lehetetlenné teszi a további inflációcsökkenést. A Fed egyre nyilvánvalóbbá teszi azt a szándékát, hogy lehűtött gazdaság nélkül nem szeretne monetáris lazítást. A mesterséges intelligencia sztori pedig az egekbe emelte a vezető technológiai vállalatok értékeltségét. Az előttünk álló hónapokban ezáltal nagyon kevés lesz a pozitív meglepetések lehetősége az elmúlt hónapokhoz képest.

Zárásként ideje feltenni az írás elejének a kérdését, nevezetesen azt, hogy egy igen erős medvepiaci rallyt vagy egy új bikapiac születését láttuk-e eddig 2023-ban? Véleményem szerint egyiket sem.

Amit idén eddig láttunk, az medvepiaci rallynak túlzottan erős volt, elég itt az Apple, a Microsoft és az Nvidia új élete csúcsára gondolnunk. Új bikapiac születésének pedig túl gyenge, hiszen például az egyenlő súlyozású S&P 500 index 6,0 százalékkal tudott emelkedni 2023 első félévében. Azaz az átlagos S&P 500 vállalat részvénye ekkora emelkedésre volt képes.

Ha se nem medvepiaci rally, se nem új bikapiac, akkor mégis mi lehet ez? Véleményem szerint egy duplatető kialakulásához vezető folyamat olyan részvénypiaci „lába”, amikor a bika még elementáris erővel visszarúg egyet. Ne felejtsük el azt, hogy az aktuális bika 2009 óta tart, ha a grafikonon a 200 hetes mozgóátlagot nézzük. Ha a technológiai kibontakozás folyamatát vesszük alapvető sztorinak, akkor pedig az 1980-as évek elejétől, közepétől. Ez a bő évtizedes vagy több évtizedes szárnyalás pedig otthagyja a nyomát a befektetői magatartáson, aminek a következtében soha nem látottan erős „buy the dip” generáció jött létre. Amely mellett a bika szarva nem törhető le egy lépésben.

Az S&P 500 index 2022 januári élete csúcsa 4819 pont volt. Ezt mostanra már 370 pontra megközelítette a piac a tavalyi 1300 pont feletti zuhanás után. Könnyen jöhet még innen 100-200 pontnyi emelkedés, akár gyorsan is.

Ekkor viszont előjöhet egy olyan alakzat, nevezetesen a duplatető, amit egyszer láttunk az elmúlt negyven évben az S&P 500 index grafikonján. Mély nyomot hagyott maga után.

Nézzük is meg egy negyedéves gyertyákból álló 1980 első negyedéve és 2023 második negyedéve közötti grafikonon ezt (logaritmusos skála):

Az ábrán zöld téglalap jelöli a 2000 márciusi és 2007 októberi duplatetőt magában foglaló időszakot. Ugyan jóval hosszabb idő telt el akkoriban a két szint között, mint most (kék téglalap), de az alakzat veszélye ugyanannyira létező manapság is.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2023. július 5-én. Borítókép: medvepiaci rally, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Fejnehézség

Olvasási idő: 2 p
Sokszor és sokan elmondták már az amerikai részvénypiaci idei eddigi mozgása kapcsán azt, hogy nagyon kevés, de komoly indexsúlyú részvény viszi a hátán az amerikai részvénypiacot. A hét behemót részvénypiaci kapitalizációja az amerikai GDP 16 százalékával egyenértékű összeggel nőtt a 2023-as első félév során.
picture

Az intenzíven trendelő és a tehetetlen tőkepiaci mozgás

Olvasási idő: 3 p
Innentől kezdve úgy látom, hogy nagy eséllyel a nyári hónapokban a tehetetlen szakaszba értünk. Egy olyan piaci szakaszba, ahol már minden egyes pontnyi emelkedésért meg kell majd dolgozniuk a bikáknak. Érdemes felkészülni arra, hogy 2023 második fele teljesen más karakterű lesz az amerikai részvénypiacon.
picture

A körzővel és vonalzóval megrajzolt medvepiaci rally vagy egy új bikapiac születése?

Olvasási idő: 4 p
Amikor múltbeli analógiákat keresünk az elmúlt nyolc-kilenc hónap amerikai részvénypiaci mozgásaira, akkor kiválóan adja magát a 2001-es és az 1970-es év. Csakhogy a folytatásban óriási a két évjárat közötti különbség.