Fejnehézség

Történelmi első félévet produkáltak a vezető technológiai részvények. A mesterséges intelligencia sztorinak köszönhetően a Nasdaq-100 index idei eddigi menetelése igencsak fejnehéznek bizonyult.

picture

A június 30-i pénteken még volt egy piciny bizonytalanság, de végül nagyon simán meglett a mindenkori legjobb teljesítményű első félév a Nasdaq-100 indexben.

picture

Minden idők legjobb technológiai első féléve

A Nasdaq-100 index 1985 őszi megszületése szinte teljesen egybeesett az immár lassan négy évtizede tartó technológiai kibontakozásnak a kezdetével. A mai félévzáró kereskedési nappal minden bizonnyal élete legjobb első félévét fogja produkálni az amerikai részvényindex.

A 38,75 SZÁZALÉKOS ELSŐ FÉLÉVES TELJESÍTMÉNY MAJDNEM NÉGY SZÁZALÉKPONTTAL VERI AZ EDDIGI REKORDER 1998-AS ÉVET.

Túl az index 1985 októbere óta íródó élettörténetének legkiválóbb első félévén van az egész idei mozgásnak egy nagyon komoly szerkezeti érdekessége.

Sokszor és sokan elmondták már az amerikai részvénypiaci idei eddigi mozgása kapcsán azt, hogy nagyon kevés, de komoly indexsúlyú részvény viszi a hátán az amerikai részvénypiacot. Az első félév végén ezt muszáj egy ábrán megmutatni. Ezen az ábrán a hét 500 milliárd dollárnál többet érő technológiai vállalat idei eddigi teljesítménye látható néhány fontosabb amerikai részvényindexszel összevetve:

Érdekes látni, hogy az amúgy is élete első féléves szárnyalását bemutató Nasdaq-100 indexet a hét behemótból hat érdemben felülteljesítette, egyedül a Google anyavállalata, az Alphabet maradt el egy picit az index szuperszonikus teljesítményétől. Ezen az ábrán látható csak igazán az, hogy az együttesen 55,12 százalékos súllyal bíró megakapitalizációjú hetesfogat milyen hihetetlen mértékben húzta fel magát a vezető technológiai indexet is.

Álljon itt néhány érdekesség erről a Nasdaq-100 index idei első féléves teljesítményéről:

  • A hét behemót részvény piaci kapitalizációja 3993 milliárd dollárral nőtt az első félév során, ami a 2022-es amerikai GDP 16 százalékával egyenértékű összeg.
  • A Nasdaq-100 indexen belül magát az indexet 24 részvény teljesítette felül és 76 részvény nyújtott gyengébb teljesítményt, mint maga az index az idei év első félévében. Nagyon ritka és szinte teljesen szokatlan egy száztagú részvényindex esetében az 50-50 százalékos alul és felülteljesítő aránytól való ilyetén eltérés. Ez maga az index fejnehézsége.
  • Annak ellenére, hogy a Nasdaq-100 index majdnem 39 százalékot szárnyalt, 22 indextag részvénynek volt mínuszos első féléve és további 13 részvény emelkedett 10 százaléknál kisebb mértékben.
  • A Stockcharts oldala minden nap kalkulál egy relatív erő rangsort szinte az összes legalább fél éve a tőzsdén lévő részvényre és ETF-re hat paraméter alapján. A többezer instrumentum közül a legjobbak 99,9-es, a legrosszabbak pedig 0,1-es mutatót kapnak. A Nasdaq-100 indexet reprezentáló QQQ ETF jelenleg 97,5-ös relatív erő mutatóval bír, azaz a felső 3 százalékban van, ami hihetetlen erő egy száztagú indextől.

Végül zárásként helyezzünk egymás alá két indexet azonos időhorizonton. Az első a Nasdaq-100, mint nagykapitalizációjú technológiai részvényeket tömörítő index napi gyertyákkal 2022. december 1. és 2023. június 30. között:

A második pedig a ritkán látható Nasdaq Small Cap Index, a kiskapitalizációjú technológiai részvények indexe:

A két ábra jól mutatja azt, hogy a mesterséges intelligencia sztori mennyire a „nagyfiúk” játszóterepe…

(Borító: történelmi első félév, forrás: Bloomberg News)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az ajtónkon dörömbölő robotok

Olvasási idő: < 1 p
Az Nvidia piacvezető adatközpont megoldásaira végtelen kereslet van napjainkban. Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal, az Nvidia vállalati történetén és aktuális stratégiáján keresztül mutatja be azt az új technológiai forradalmat, ami éppen a szemünk előtt zajlik.
picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Olvasási idő: 3 p
Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.
picture

Óriások feszülnek össze: eljön az árháború éve?

Olvasási idő: 5 p
Elképzelhető, hogy a 2023-as évben a vezető technológiai vállalatok közötti verseny nem a növekedési potenciálokról, hanem a fájdalomtűrő képességről fog szólni. Ez nem lenne jó hír a vállalati eredmények szempontjából.