Ikertornyok: Tesla és Broadcom

Ami 2020-ban az elektromos autógyártó sztori volt a nagy technológiai emelkedésben, az idén a chipgyártók rallyja a mesterséges intelligencia történet kapcsán. A két tőzsdei esemény meglepően hasonló lenyomatot hagyott a 2020-as Tesla és a 2023-as Broadcom grafikonján.

picture

Amikor a részvénypiacok felfokozott állapotba kerülnek, akkor a piaci szereplők érdeklődésének az epicentrumában lévő részvények viselkedése nagyon sokszor követ szinte teljesen azonos mintát. Abban a szerencsés (?) helyzetben vagyunk, hogy a 2020-as években eddig már két olyan emelkedő hullámot is láthattunk, amire minimum igaz a felfokozott állapot jelzős szerkezet. De lehet, hogy később egyszerűen a mánia szóval írják majd le ezeket a mozgásokat.

picture

Teljesen felforgatja a tőzsdéket a mesterséges intelligencia

Könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy a masszív 2022-es esések után július közepére az S&P 500 index megközelítse 2022 eleji élete csúcsát. Ha ennél is tovább emelkedik a piac, akkor könnyen lehet, hogy az idei év a mesterséges intelligencia mániájának az éveként vonul majd be a tőzsdetörténelembe.

A 2020-as évben a koronavírus világjárvány által okozott turbulenciából egy óriási dózisban beadott monetáris lazítással és egy digitális szuperciklussal jött ki a részvénypiac. Az egész 2020-as és 2021-es emelkedés első számú vezető részvénye volt a Tesla. A one man show-ként induló emelkedéséből aztán egy egész elektromos autógyártó szektort érintő részvénypiaci buborék keletkezett.

A 2023-as évben már a csapból is a mesterséges intelligencia folyik. Az idei évnek ezen a sztorin belül is a vezető erejét a chipgyártó szektor részvényei adják. Miközben ugyanis a Nasdaq-100 index 31 százalékos pluszban van eddig az idén, addig az Nvidia 157 százalékot, az AMD 82 százalékot, míg a Broadcom 43 százalékot száguldott bő öt hónap alatt.

Az ilyen berobbanó történetek esetében gyakran alakul ki vételi pánik az egyes részvényekben. Amikor az addigi emelkedésről lemaradók kvázi bármilyen áron hajlandóak az adott részvényt megvásárolni. A mai írás a Tesla részvényeket érintő 2020 júliusi és a Broadcom részvényeket érintő 2023 május végi vételi pánik kísérteties hasonlóságait kívánja bemutatni.

Kezdjük a 2020-as Teslával a grafikonok alakulásának a vizsgálatát. Az elektromos autógyártó részvényeinek napi gyertyás grafikonja így mutat 2019. október 1. és 2020. július 31. között:

Tesla részvényárfolyam grafikon

Az ábrán zöld nyíl jelöli a még a Covid-19 előtti önálló árfolyamrobbanást. Melynek következtében két és félszeresére emelkedett az árfolyam két hónap alatt. Utána piros nyíl jelöli a koronavírus által okozott tőzsdekrachban bekövetkezett összeomlást. Innen a Tesla a piacnál gyorsabb felállással már júniusban új csúcsra ment. Majd heteken át sávozott (kék ellipszis), mielőtt megjött volna a kitörés, ami kilenc nap alatt 80 százalék feletti emelkedést hozott (szürke nyíl).

A Broadcom grafikonja napi gyertyákkal így néz ki 2022. október 3. és 2023. június 2. között:

Broadcom részvényárfolam grafikon

Itt a teljes eseménysor nem fér rá igényes napi bontásban a grafikonra. A Broadcom a piaccal együtt esett 2022-ben. De már idén márciusban visszapattant a 652 dolláros 2021 decemberi élete csúcsának a közelébe (halvány zöld vonal). Itt aztán két és fél hónapot oldalazott, amikor új erőre kapott a mesterséges intelligencia sztori és az Nvidia kiváló gyorsjelentése három nap alatt az égbe küldte az árfolyamot.

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

A Broadcom a nyolcadik legnagyobb amerikai technológiai vállalatként volt képes két nap és húsz perc alatt 35 százalékot emelkedni a szektortárs kiváló riportjára.

Miként a Tesla esetében a 2020. július 13-i hétfőn, úgy a Broadcom esetében a 2023. május 30-i kedden érkezett el a szárnyaló árfolyamnak egy lokális teteje. (A hétfői Memorial Day megünneplése miatt ez is a hét első kereskedési napja volt.) A Tesla az ominózus napon 16,2 százalékkal emelkedett a kereskedés legelején bekövetkező árrobbanásban. A Broadcom a múlt kedden 13,4 százalékkal lőtt ki húsz perc alatt. Innen mindkét részvény egész napos esésbe kezdett kimagasló forgalom mellett. Végül a Tesla 3,1 százalékos, a Broadcom pedig 1,2 százalékos mínuszban zárta a maga őrült napját.

Nagyon sok esetben egy ilyen napon belüli fordulat egyben az emelkedő trend végét is jelenti. Ám ez messze nem következett be a Tesla esetében. Végül a 2020-as év egésze a következő módon nézett ki napi gyertyákkal:

Tesla részvényárfolyam grafikon 2020

Zöld karika jelöli az imént vizsgált őrült napot. (És a Tesla esetében a 2021-es év még további masszív emelkedést hozott…)

A Broadcom esetében én nem számítok hasonlóan erős és tartós folytatásra a most íródó történetben. Ám az nagy kérdés, hogy tudja-e majd úgy konszolidálni magát a mostani árfolyamrobbanás utáni korrekcióban a Broadcom, ahogyan azt a Tesla tette 2020 júliusának második felében és augusztus elején. Ha ez így történik, akkor lehet még egy felfelé hullám a történetben. Ehhez persze összpiaci erőre is szükség lenne.

(Megjegyzés: Az írás grafikonja és egyes kalkulációi a 2023. június 7-i záróárak alapján készültek. Borítókép: Broadcom iroda Irvine, Kalifornia, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az ajtónkon dörömbölő robotok

Olvasási idő: < 1 p
Az Nvidia piacvezető adatközpont megoldásaira végtelen kereslet van napjainkban. Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal, az Nvidia vállalati történetén és aktuális stratégiáján keresztül mutatja be azt az új technológiai forradalmat, ami éppen a szemünk előtt zajlik.
picture

A 2020-2021-es lakossági részvénymánia újjászületése

Olvasási idő: 5 p
A Lucid-részvények mozgása már csak egy sokadik hulláma volt annak az újjászülető lakossági részvénykereskedési zsibongásnak, amit az idei január folyamán tapasztalhatunk eddig.
picture

Sztárpapírok tündöklése és bukása: vége a Tesla-mániának?

Olvasási idő: 6 p
Az elmúlt 35-40 év technológiai forradalmát két gigantikus tőzsdei szárnyalás kísérte az Egyesült Államok részvénypiacán. Mindkét bikapiac végén volt egy-egy vezető részvény, amelyek 21-22 évnyi különbséggel szinte ugyanazt a tőkepiaci filmet „vetítették le” a befektetők számára.