Helló tél, helló recesszió

Úsztak a pénzben az amerikai reálgazdaság szereplői, emiatt a visszatekintő adatokban még alig van látszata a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesésének. Azonban figyelemreméltó, hogy egyre több cég kezdi visszavágni az értékesítésre vonatkozó várakozásait. Nagyon úgy fest, hogy a tél és a recesszió egyszerre rúgja ránk az ajtót.

picture

Hónapok óta szolgáltat vitatémát az amerikai fogyasztók pénzügyi állapota, de a megélhetési válság még inkább csak a hírek szintjén jelent meg. A  makrogazdasági adatok alapján egyelőre kevésbé látszik. Ennek egyik oka, hogy a fogyasztók az elmúlt években jelentős megtakarításokat halmoztak fel, ezeket pedig elkezdték felélni.

A jelenség globális: az olcsó hitelek, a vissza nem térítendő állami támogatások, a helikopterpénz – elég csak a Covid kitörését követő másfél éves időszakra gondolni – nem csak az Egyesült Államokat jellemezték. A gazdasági szereplők és a háztartások pedig hozzászoktak a jóhoz, nehezen adnak lejjebb, még ha a helyzetük nem is fenntartható.

Bár Milton Friedman híres mondását, miszerint “az infláció mindig és mindenhol monetáris jelenség”, amit csak a pénzmennyiség túlzott növekedése hozhat létre, sokan vitatják, és a helyzet természetesen most is összetettebb, ugyanakkor az kétségtelen, hogy az ultra laza monetáris politika teljes mellszélességgel kivette a részét abból, hogy a jelenlegi környezet kialakult.

Az USA-ban a Covidra adott monetáris és fiskális politikai reakciók (kamatvágás, rekord tempójú pénznyomtatás, „ingyenpénz”) viszonylag hamar elérték a hatásukat, és túl is lőttek a célon. Elképesztő keresletet generáltak, miközben a lezárások miatt az elérhető javak és szolgáltatások köre lekorlátozódott, a kínálat nem tudott lépést tartani.

TEHÁT MÁR A HÁBORÚKTÓL MENTES GAZDASÁGI KÖRNYEZETBEN IS ÉPP ELÉG FELTÉTEL ADOTT LETT VOLNA AHHOZ, HOGY ELSZABADULJANAK AZ ÁRAK. A HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA EZ VISZONT MÉG TOVÁBB FOKOZÓDOTT.

A 2008-as válság réme fenyeget

A 2008-as válság előtt is tapasztalt amerikai fogyasztói magatartás nem sok jót vetít előre. Akkor a háztartások egyre durvább méretű adósságot halmoztak fel, a jelzáloghitelek, autóhitelek és hitelkártya-tartozások állománya egyszerre szállt el az égbe. Mikor beütött a krach, amerikaiak milliói voltak képtelenek a törlesztésre.

Persze bízhatunk abban, hogy ez többet nem fordul elő, hogy tanultunk már eleget a hibáinkból, de ez önbecsapás lenne. Az ember mindig hajlamos tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér, ha pedig a baj pedig már rendszerszinten kezelhetetlenné válik, akkor a politikának kell beavatkoznia.

Kísértetiesen hasonló folyamatok zajlanak jelenleg. A New York Fed tanulmánya szerint rekord sebességgel nőtt az amerikai háztartások adósságállománya idén a harmadik negyedévben. 351 milliárd dollár addicionális adósságot halmoztak fel, ezzel 16 500 milliárd dollárra növelve a teljes adósságállományt. Ez éves összevetésben 8,3 százalék növekedést jelentett, a legmagasabb változást a 2008-ban megfigyelt 9,1 százalék év/év hitelbővülés óta. (Bár elsőre rémisztő lehet a párhuzam, érdemes ugyanakkor megjegyeznünk, hogy a 8 százalék feletti inflációval korrigálva talán kevésbé aggasztó egyelőre a helyzet.)

Az idei évben látott hitelbővülés kéz a kézben jár a megtakarítások zsugorodásával. Ráadásul a húsz éve nem látott mélypontokról a nemfizetési ráták is megfordultak. Így a romló gazdasági környezet miatt ezek aránya rohamtempóban emelkedhet az előttünk álló időszakban.

A megtakarítások felélésével és hitelfelvétellel tehát idén még részben elkerülhető volt a fájdalmas szembesülés. A Fed likviditásszűkítő lépésének, a kamatemeléseknek, és az apadó megtakarításoknak köszönhetően 2023-ban a kereslet már egyre inkább visszaeshet. Ez elsősorban a tartós fogyasztási termékek iránti keresletet csökkentheti. (És egyúttal csökkenti az inflációt is, mivel pl. a használtautó árak masszívan hozzájárultak az elmúlt negyedévekben az infláció elszabadulásához.)

A növekvő lakhatási költségek és az élelmiszerárak emelkedése miatt kevesebb maradhat ház, autó, TV, vagy mobiltelefon vásárlásra. Idővel a szórakozásra és utazásra szánt költések is racionalizálásra szorulhatnak. (Ez némileg már meg is mutatkozik például a korábban emelkedő repülőjegy árak megtorpanásában is.)

A feszültség egyre tapinthatóbb. Erre utal a Philadelphia Fed legutóbbi felmérése is, mely szerint a válaszadók több mint 47 százaléka recessziót vár a következő negyedévre. Ilyen magas értéket legutóbb 2008-ban, a nagy zuhanást megelőzően mértek a Fed illetékesei.

A piac már megint nem tévedett

A diszkrecionális részvényeket tömörítő amerikai ETF (XLY: Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund) 2008 óta jelentősen felülteljesítette az S&P 500 indexet (SPY ETF). Az ETF olyan részvényeket foglal magába, mint az Amazon, a Tesla, a Home Depot és a Nike, melyeken busás hasznot lehetett elérni a 2008/2009-es válságot követő 13 évben. Ugyanakkor, amióta a Fed a szigorítás mezejére merészkedett, az XLY ETF mélyrepülésbe kezdett. Ez azért nagyon fontos, mert általában nagyon erős prediktív jellege van a várható recesszióra vonatkozóan.

Nézzük például a Consumer Discretionary ETF (XLY) és az S&P 500 (SPY) arányát. A fogyasztói költések erős időszakaiban ez a vonal emelkedik. Amikor viszont a fogyasztói kiadások várhatóan gyengülni fognak, abban az időszakban ez a ráta esik. A következő charton az elmúlt közel 20 év arányának diagramja látható. Amint látni lehet, ez az arány jelenleg úgy hullik, mint a kő, és nagyon fontos szinteket tesztel. Ha hiszünk abban, hogy a piac jól árazza a jövőt, akkor ez azt sugallja, hogy mind a fogyasztók, mind a cégek egyre nehezebb helyzetben lesznek.

Kérdés, hogy enyhe lesz-e a visszaesés, vagy egy újabb horrorisztikus recesszió előtt áll az amerikai és vele együtt a világgazdaság. A hosszabb távú trendet vizsgálva bőven lenne tere annak, hogy tovább szakadjanak a részvényárfolyamok, ahol a diszkrecionális papírok zuhanása magával ránthatja a teljes piacot. Veszélyes terepre léptünk, és nincs arra utaló jel, hogy a szigorú monetáris politika enyhülne. Ennek fényében az elmúlt két hónapban látott maciralit követően markáns fordulatot véve hamarosan ismét délnek vehetik az irányt a vezető részvényindexek.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. december 8-án.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Részvénypiaci kegyelem-kényszerképzet

Olvasási idő: 4 p
Mostanában az infláció ellen vívott harca közepette a Fed egyre nyíltabban fordul a részvénypiacok ellen. Eközben a régi beidegződéseire hallgatva sok befektető él a monetáris politikával kapcsolatban a kegyelem-kényszerképzet állapotában.
picture

Gyurcsik Attila: Óvatosan el lehet kezdeni keresgélni

Olvasási idő: 2 p
Először a kötvénypiacnak kell stabilizálódni, ez azt feltételezi, hogy a jövőben valamikor megtaláljuk azt a kamatszintet, amin az inflációt sikerül megfogni. Akkor első körben a hosszú kötvényeket meg lehet venni, utána pedig szét lehet nézni a részvénypiacokon is.
picture

25 év: A passzív befektetések régen és ma – az ETF-ek hódítása

Olvasási idő: 3 p
Az ETF-eket kezelő algoritmusok nem gyakorolnak befektetői kontrollt, így rossz menedzsmentdöntések, túlzott eladósodottság felett hunyhatnak szemet, ezzel felerősítik a tőkepiacok és a gazdaság ciklikusságát is. A piac addig racionális, amíg a szereplők is azok.