Gyurcsik Attila: Óvatosan el lehet kezdeni keresgélni

picture

“Tény, hogy az utóbbi hónapokban még duplázódott a gázár, de az emelkedés igen jelentős része már bőven a háború előtt megtörtént. Az az érzésem, hogy könnyű magyarázni a szavazóknak, hogy itt a háború, és emiatt van a probléma, de a probléma gyökerei mélyebben vannak” – mondta Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a Portfolió.hu-nak adott interjújában.

A gazdaságpolitika klasszikusan úgy működik, hogy tövig nyomják a gázpedált, és ha baj van, akkor meg rátaposnak a fékre. Ez nem csak a hazai helyzetre igaz, látszik, hogy az amerikai jegybank is most kőkeményen rátapos a fékre.

Gyurcsik Attila szerint a Covid sok szempontból félre lett kezelve. A koronavírus-járvány azt eredményezte, hogy kínálathiányos lett a gazdaság. A beszállítói láncokkal problémák adódtak, és a gazdasági aktivitás természetes helyreállása is problémákat okozott abból a szempontból, hogy a kínálat elégséges legyen.

Erre az elégtelen kínálatra stimuláltak rá a politikusok, ez pedig azonnal látványosan inflációt okozott. Erre rájött egy energia- és nyersanyagár-szuperciklus, az elmúlt 10 év elmaradt beruházásai és hibás döntései, például a német atomenergia leépítése, ezek a dolgok összeértek egy kifejezetten szűkös munkaerőpiaccal, és ez brutálisan berobbantotta az inflációt.

“Most erre hirtelen rádöbbent a világ. Valószínűleg nem volt értelme annak a brutális mértékű stimulusnak, főleg, hogy most vissza kell venni, alig egy évvel később. Általában akkor stimulálsz, ha baj van, és annak hosszú negyedéveken keresztül kell segíteni a gazdaságot.”

MOST NEMCSAK A FISKÁLIS, HANEM A MONETÁRIS STIMULUST IS VISSZA KELL SZÍVNI, A SZUPERLAZA MONETÁRIS POLITIKÁBÓL EZ EGY ELÉG DURVA VÁLTÁS.

Az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint nagyon csúnyán megbüntette a piac a megtakarítókat az év első hat hónapjában, borzalmas veszteségek vannak. “Csak a kriptopiacon eltűnt 1400 milliárd dollárnyi vagyon. Nagyon passzívvá vált a befektetéskezelési szakma is, ETF-ek, 40-50-es, vagy 50-50-es, vagy 60-40-es klasszikus részvény-kötvény portfóliókból állt a vagyon nagy része, és az év első hat hónapja arról szólt, hogy a részvénypiac átlagosan 20 százalékot esett, és a hosszúkötvény-portfóliókban is nagy veszteségek keletkeztek.”

A szentiment már kellőképpen pesszimista, és vadul zajlik a készpénzbe való menekülés. Ezek jó hírek, szépen feljöttek időközben a hozamok is. Ez egy fiatal medvepiac, elképzelhető, hogy lesz még pár nehéz hónap vagy negyedév, de tény, hogy már sokkal vonzóbbak az árazások akár a kötvények, akár a részvények esetében. “Szerintem óvatosan el lehet kezdeni keresgélni. Azt szoktam mondani, hogy a következő 12 hónap nagyon jó vételi lehetőséget fog teremteni a kockázatos eszközökben.”

Logikailag először a kötvénypiacnak kell stabilizálódni. Ez azt feltételezi, hogy a jövőben valamikor megtaláljuk azt a kamatszintet, amin az inflációt sikerül megfogni. Akkor első körben a hosszú kötvényeket meg lehet venni, utána pedig szét lehet nézni a részvénypiacokon is. Most azt tapogatjuk le, hogy milyen rövidoldali dollárkamat lesz képes megfogni az inflációt. És ehhez recesszió kell-e, vagy elég egy lassulás. A világ most ezt próbálja kitalálni. Szerinte fokozatosnak kell lenni, az az illúzió, hogy a piac alján veszünk, nem létezik.

ÓVATOSAN EL LEHET KEZDENI NÖVELNI A KOCKÁZATI KITETTSÉGET, NYILVÁN ANNAK, AKI NEM NYAKIG ÜL BENNE.

“Amit még hiányolok a piacról, az egy nagy volatilitással bekövetkező kimosás, egy nagy esés. Hogy egy példát mondjak, még nem láttuk 300 dolláron a Teslát. Vagyis még mindig nem vesztette el mindenki a hitét teljesen. Pedig általában akkor szokott a piac alja lenni” – mondta Gyurcsik a Portfoliónak.

(Az interjú a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. július 19-én. Borítókép: Getty)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.