Továbbra is az EU a csúcstartó a nemzetközi gázárakban

picture

A nemzetközi gázárak a javuló kereslet-kínlati helyzet miatt jelentősen csökkentek szeptemberben. Ezen belül azonban az európai átlagár még mindig az idei év legmagasabbja volt a hónap folyamán. A brit MMBTU egyenértékesre számított európai gázár a TTF gáztőzsdén 58 dollárnak felel meg, amely több, mint nyolcszorosa az amerikai Henry Hub gázárnak. De még a 41 dolláros JKM (Japán-Korea, amely a kelet-ázsiai benchmark ) árnál is 40 százalékkal magasabb.

Azon túl, hogy ez az európai ár abszolút mértékét tekintve is extrém, sajnos felveti az európai ipari termelés, ezen belül a nehézipar hosszú távú versenyképességének kérdését. Szeptemberi hír volt például, hogy a német BASF vegyipari konszern jelentősen csökkenti a műtrágya és más termékek alapanyagául szolgáló ammónia gyártását Németországban a magas gázár és az esetleges ellátási problémák miatt. Helyette Abu-Dhabiból, illetve saját amerikai gyárából szerzi ezt be.

Amennyiben tartósan fennmarad ez az állapot, beindul Európa „iparmentesítése” ennek minden negatív gazdasági és társadalmi hatásával együtt. Így kiemelten fontos az energiaárak leszorítása Európában.

Érdekesség még, hogy energiatartalom alapján a fűtőolaj ára is rendkívül versenyképes (ez az ábrán a Brent 13%). Erőműben elégetve ugyanakkora hőenergia előállítása mindössze ötödébe kerül a gázhoz képest. Kár, hogy annál sokkal környezetszennyezőbb.

(Borítókép: az energiaárak leszorítása kiemelten fontos Európában, forrás: Michael Probst/AP)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Lesz-e román gáz Magyarországon?

Olvasási idő: 3 p
Sajnos az energetikai projektek lassan valósulnak meg, még ha szorít az idő, akkor is. Ugyanakkor a román Neptun gázmező kiaknázása még így is hazánk talán legjobb esélye az orosz importfüggés jelentős csökkentésére.
picture

Rezsicsökkentés európai módra

Olvasási idő: 4 p
Az elmúlt hetekben az árampiac elérte azt a pontot, ahol a gazdaság alkalmazkodóképessége a jelenlegi szabályozási környezetben véget ért, a probléma kezelése ebben a pillanatban a politikai innováció terepe.
picture

Német atomerőmű-undor

Olvasási idő: 3 p
Nincs jobb szó rá, undor. Több cikket írtunk és podcast adásokban is beszélgettünk a német atomerőművek körüli témákról, ám a mostani iromány apropója a közelgő utolsó német atomerőművek leállítása egy igen kiélezett geopolitikai- és energiakrízis közepette.