Naplóbejegyzés: február a frusztráció hónapja

picture

Alapkezelőt próbáló időket élünk. Több mint nyolc éve, amikor a Concorde csapatához jöttem, tapasztaltabb kollégáim figyelmeztettek, hogy bármennyire sikeres befektető is valaki, a piachoz minden körülmények között szerényen és kellő alázattal kell állni. Nem csupán azért, mert a „tőzsde istene” nem tűri az arcoskodást, és egyből egy „lepratrade bérletet” utal ki a beképzelt befektető számára, hanem azért is, mert

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB BULL PIACÁN PÉNZT CSINÁLNI KÖZEL SEM AKKORA SIKER, MINT EGY VILÁGVÁLSÁGBAN NEM VESZÍTENI.

Az elmúlt három évben olyan tömény kiképzést kapnak az alap- és vagyonkezelők válságkezelésből és mentális állóképességből, amire az előtte való évtizedben nem igazán volt példa. A Covid által okozott tőzsdei összeroskadás, majd gyors kilábalás után hihettük, hogy a nehezén túl vagyunk. A gazdaságok szép V-alakban pattantak, és a Covid PTSD-ken kívül minden kezdett visszaállni a normális kerékvágásba.

A piacon szinte mindenki nagyon optimistán állt 2022-höz, és emlékszem még januárban jót nevettünk azon a mémen, ami úgy szólt: „When you realize 2022 is pronounced 2020 too”. Bíztunk benne, hogy nem lehet olyan kemény évünk, mint 2020-ban.

When you realize 2022 is basically just 2020 too

When you realize 2022 is basically just 2020 too

Igazán elkiabáltuk. Jött az orosz invázió és nem csupán átrendezte az asztalon lévő zsetonokat egyik zsebből a másikba, de fel is borította az asztalt.

picture

Sz. Bíró Zoltán: Súlyosan elhibázott döntés lenne egy orosz-ukrán háború

A józan politikai és stratégiai szempontok alapján nem gondoljuk, hogy háború lesz, de sosem zárható ki teljesen, hogy a racionalitást egy katasztrófa eszkalációjának logikája veszi át. Mai adásunkban Sz. Bíró Zoltán történésszel, Oroszország-kutatóval beszélgettünk.

Nyilván utólag már mindenki úgy gondolja, látta vagy látni vélte a jeleket, hogy miért tört ki a háború. De ez komolytalan, főként akkor, ha semmit sem tett, nem kezelte a kockázatokat és a zsetonokat továbbra is a már billegő asztalon tartotta.

A LEGFŐBB OK, AMIÉRT ÉRDEMES VOLT ÓVATOSSÁGRA TÖREKEDNI, HOGY TÚL NAGY VOLT AZ EGYETÉRTÉS ABBAN, HOGY ELKÉPZELHETETLEN, HOGY EGY ÉVTIZEDE RACIONÁLISAN OPERÁLÓ AUTORITER VEZETŐ MOST IRRACIONÁLISAN FOG DÖNTENI.

Hogy ebben inkább csak reménykedtünk, vagy tényleg hittünk, lényegtelen, a fontos a kockázatkezelés volt.

Nemcsak az orosz eszközök értéktelenedtek el

Visszakanyarodva, a befektetőknek egy este alatt kellett átképezniük magukat virulógusból geopolitikai szakértővé. És ha nem voltak olyan szerencsések, hogy alacsony kockázattal mentek bele a konfliktusba, akkor óriási kármentésbe kezdhettek. A likvidálási hullám nem csupán az orosz eszközöket érintette, melyek definíció szerint elértéktelenedtek. Hanem szinte minden eszközt, akár kapcsolódott az üzletük a két országhoz, akár nem.

DACÁRA ANNAK, HOGY AZ OROSZ ÉS AZ UKRÁN GAZDASÁG A GLOBÁLIS GDP CSUPÁN 1,9 SZÁZALÉKA DOLLÁR ALAPON NÉZVE.

Klasszikus pánikhelyzet állt elő. A befektetőknek nem volt hova menekülniük, csupán az olyan alapok tudtak nagyobb veszteség nélkül átvészelni a konfliktus kirobbanását, amelyek képesek voltak gyorsan zárni, vagy fedezni kitettségüket. (Szerencsére az Accorde csapata tanulva korábbi válsághelyzetekből résen volt, és jó időzítéssel csökkentette kitettségét a háború kirobbanása előtt. De még így se voltunk egyszerű helyzetben.)

Természetesen voltak egyedi menekülőutak is. Ideig-óráig az olaj, illetve a fémek egy csoportja hihetetlen árfolyam-emelkedést mutatott,

DE EZ A KLASSZIKUS PASSZÍV NEMZETKÖZI 60/40 PORTFÓLIÓKON NEM SEGÍTETT ÉRDEMBEN, AMELYEK 2008 ÓTA A LEGROSSZABB TELJESÍTMÉNYÜKET ÉRTÉK EL EGY HÓNAP ALATT.

A pánik elképesztő mértéket öltött, és rendszeres beszélgetések témája lett, mit is kell csinálni, amikor atomháború tör ki. A befektetők pszichológiája hasonlóan a Covid kitörésekor tapasztaltakhoz, átbillent a másik végletbe. Erről árulkodnak az alábbi szélsőséges pozícionáltságok is:

Az arany híd

Nem tudjuk, hogy 2022 hogyan vonul be majd a történelemkönyvekbe (lehet, hogy a legrosszabb még előttünk van). De érdemes felidézni Sun Tzu – A háború művészete című művének egyik fontos megállapítását, miszerint komoly katonai sikereket úgy lehet leginkább elérni, ha az ellenségünk számára építünk egy arany hidat, amelyen arcvesztés nélkül visszavonulhat.

LEHET, HOGY TÉVEDEK, DE JELENLEG A VILÁG ÖSSZES VEZETŐJE EZEN A FRÁNYA HÍD ÉPÍTÉSÉN DOLGOZIK.

Egy ilyen visszavonulás kiegészülve a szélsőségesen pesszimista befektetői hangulattal, komoly befektetési lehetőségeket hozhat idén, hasonlóan a 2020-as évhez. Ugyanakkor senkit se tévesszen meg, ha az oroszok visszavonulnak azon a bizonyos aranyhídon, a boldog békeidőknek vége.

A geopolitikai sakktáblán egyre jobban mozognak a bábuk. A nagyhatalmak egymásnak feszülésének, következménye újabb konfliktusok kirobbanása lesz, ha a mostanit esetleg szerencsésen meg is ússzuk.

AZ EGYETLEN DOLOG, AMIT EBBEN A HELYZETBEN ÉRDEMES CSINÁLNI, HOGY JÓL VÁLASZTJUK MEG A CSATÁINKAT, AMIKBE BELE AKARUNK ÁLLNI.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. március 24-én. Borítókép: alapkezelőt próbáló időket élünk, forrás: The Balance)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A megbánás és feloldozás hetei

Olvasási idő: 2 p
"A csütörtöki kereskedési nap után mindenkiben megvolt a feloldozás érzése, a longokat elvették az embertől, a shortokat lezártuk, az egyik örül, a másik már nem remeg. Nem idézzük Rotschild bárót, megtették már mások."
picture

Kvantitatív pszichológia: a kívánatos aszimmetria és a kötelező trade

Olvasási idő: 4 p
A jó dolgok felnagyítása és a rossz dolgok tompítása az élet sok területén a kívánatos stratégia a sikerességhez vezető úton, nincs ez másképpen a tőzsdei kereskedésben sem. A tőkepiacon is létezik a kívánatos aszimmetria az elégedettségi szintünkben és kockázatvállalásunkban.
picture

Dirk Nowitzki és a „lepratrade” bérlet

Olvasási idő: 7 p
Ahogy egy élsportoló, úgy egy tőzsdei kereskedő is kifoghat rettenetes szériákat. A búcsúzó kosárlegenda, Dirk Nowitzki mélypontját is megidézve nyolc lépés brókereknek a lepratrade bérlet, a minden üzleten bukást hozó szériák megszakításához.