Kamatemelésbe kezdhet a Fed, de hogyan reagálhatnak erre a tőzsdék?

picture

A pandémia okozta gazdasági összeomlást a jegybankok pénznyomtatással és soha nem látott monetáris lazítással orvosolták. Idő kellett hozzá, de a példátlan méretű költségvetési lazítással és a kínálati oldal koronavírus általi beszűkülésével kombinálva 2021-re egyértelműen és mindenki által érezhetően megérkezett ennek hatása, az infláció. Ez tehát részben poszt-covid hatásként is felfogható, nemcsak a likviditásbőség eredményeként. Ennek és a magas 2021-es bázisnak köszönhetően 2022-ben az ideinél alacsonyabb infláció várható. Éppen ezért a jegybankok is kis mértékben és óvatosan fognak csak szigorítani, azaz akár 2023-ig is elhúzódhat a kamatemelési ciklus.

A reáleszközök ára jelentősen nőtt, és mindez megnövekedett kereslettel is párosult (részben az elhalasztott fogyasztás miatt). A jegybankok kommunikációja év elején még arról szólt, hogy mindez várhatóan csak átmeneti a fogyasztói árakban, azonban mostanra már egyre többen félnek az elszabaduló inflációtól, így a jegybankárok kommunikációja is egyre inkább a lazítások csökkentéséről vagy kivezetéséről szólnak. Véleményem szerint nem kérdés, hogy a pénzbőséget csökkenteni kell a világban. A kérdés, hogy milyen ütemezés várható, és hogy milyen hatása lehet ezeknek a lépéseknek a tőkepiacokra?

Kamatemelés, mikor?

AZ ELEMZŐK IS MEGOSZTOTTAK ABBAN A KÉRDÉSBEN, HOGY MIKOR, DE VÉLEMÉNYEM SZERINT A FED HAMAROSAN KAMATOT EMELHET.

Az elmúlt hetek kommunikációs fordulatai alapján valószínűsítem, hogy 2022-ben elindulhat az Egyesült Államokban egy óvatos kamatemelési ciklus. A 2015 végén indított kamatemelési ciklus alapján pedig elképzelhető, hogy jóval a tényleges kamatemelés előtt már elkezdik majd tesztelni a piacot szóbeli intervenciókkal, hogy lássák a reakciókat és előre felkészítsék a befektetőket.

Éppen ezért véleményem szerint a tényleges kamatemelésre még akár fél évet is várnunk kell. A jelenlegi 0,5 százalékos jegybanki alapkamat első körben 25 bázisponttal nőhet majd. Ez persze önmagában még nem sok mindent jelent számunkra, hiszen sokkal fontosabb a kamatemelés dinamikája/üteme, vagy az a szint, ahol tetőzhet majd az alapkamat.

Több kimenetel is elképzelhető, azonban most javaslom, játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi történne, ha hasonlóan vezényelné le a kamatemelést a Fed, mint 2015-ben. Nézzük meg azt a kimenetelt, ha a jegybank időben lép az inflációs nyomásra, és jó ütemben szigorít.

Ez alapján egy óvatos 25 bázispontos kamatemelés után jöhet egy hevesebb piaci reakció, ahogy azt 2016 első negyedévében is láthattuk. A kezdeti riadalom után azonban a befektetők rájönnének, hogy pont azért kell kamatot emelni, mert a gazdaság dübörög, tehát visszatérnek a tőkepiacokra. Ezek után pedig várhatóan az történne, amire a jelenlegi csúcsokat látva kevesebben számítanak, azaz a következő 1-2 évben további emelkedést láthatnánk a tőzsdéken. Mire a Fed elér a 1,5 százalékos kamatszintre, addig akár évek is eltelhetnek.

A kérdés az, hogy milyen kamatszint mellett kezdenének el a befektetők érdemben pénzt kivonni a részvénypiacokról. Az elmúlt 10 évben a befektetők hozamelvárása és a kockázatvállalási kedve is sokat változott. A tőzsdei szárnyalásnak, és a szinte új eszközosztálynak, a kriptónak köszönhetően azt gondolom,

HOGY AZ 1-2 SZÁZALÉKOS ALTERNATÍV HOZAM NEM TUDJA ALAPJAIBAN BEINDÍTANI A PIACOKRÓL A TŐKEKIÁRAMLÁST.

Amennyiben a fent végigvezetett szcenárió valósulna meg, akkor még 2022 is a tőzsdék emelkedését hozhatja, tovább menetelhetnek a fejlett piacok és ehhez a feltörekvő piacok is csatlakozhatnak, melyek idén alul voltak súlyozva a befektetők portfóliójában.

(Címlapkép: Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, forrás: Andrew Harrer / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A Birodalom visszavág: a populista kormányok miatt csap le újult erővel az infláció

Olvasási idő: 3 p
Az infláció (sötét erők) legyőzésében a stabil jogrendszerrel rendelkező, különösképpen a tulajdonjogot védelmező berendezkedések jeleskednek leginkább, míg a versenyző, demokratikus elveken működő rendszerek az infláció igazi gyilkosai.
picture

Az infláció egy elefánt

Olvasási idő: 3 p
Az ősi indiai tanmese szereplőihez hasonlóan egy kicsit vakok vagyunk az inflációelemző szerepkörében. Elefántunk az idei év második felében példa nélküli időszakot fog átélni.
picture

Észre sem vesszük, pedig az infláció már régen elszabadult

Olvasási idő: 15 p
Minden figyelő tekintet a fogyasztási cikkek piacára ragadt, csak a pénznek nem szólt még senki, hogy neki is ott lenne a helye. A pénz viszont már évekkel ezelőtt úgy döntött, inkább máshol csinál inflációt: a befektetési eszközök piacán.