A CETOP 25 árnyalata – a lengyel piac regionális ereje

picture

Túlsúlyban a lengyel piac

A CETOP index, a közép-európai régió legnagyobb vállalatait tartalmazó tőzsdeindex, amely jelenleg 25 tagot számlál. 2000 január elsején indult, tehát már több mint 20 éves, felnőttkorba ért.

Az elmúlt több mint 20 évben a régió országai, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia hatalmas gazdasági fejlődésen mentek keresztül. A fent említett országok bekerültek az Európai Unióba. A magyar egy főre jutó GDP közel a hatszorosára emelkedett. Ennek alapján azok akik a régió tőkepiacain kockáztatták a befektetésüket, elvben nagyon jól kellett, hogy járjanak. A valóság azonban nem ennyire rózsás.

A CETOP INDEX INDULÁSA ÓTA OSZTALÉKOKKAL EGYÜTT 6.6 SZÁZALÉKOT HOZOTT. EZ EURÓBAN SZÁMOLVA ALIG 1 SZÁZALÉKKAL TÖBB ANNÁL, MINTHA VALAKI FOLYAMATOSAN HOSSZÚ MAGYAR ÁLLAMPAPÍRBA TETTE VOLNA A PÉNZÉT UGYANEZEN IDŐSZAK ALATT.

Így összességében a kockázattal súlyozva a CETOP valójában nem volt annyira kiemelkedően jó befektetés. Még a koronavírus válság előtti, év eleji visszatekintő hozam is csak 7,8 százalék évente. Fontos kiemelni, hogy ez nem rossz teljesítmény, sőt ezen a távon a globális részvényindexeknél a CETOP többet hozott, de ahhoz a fejlődéshez képest, ami a régiónkban az elmúlt 20 évben történt szerintem kevés.

Ráadásul az elmúlt 20 évet két részre bontva világosan látszik, hogy a régiós részvényindexek a globális piacokat a 2000-es években felül, a 2010 években pedig alulteljesítették. Nem véletlen egybeesés egyébként az sem, hogy 2007 óta a növekedési részvények felülteljesítik az értékalapú (value) befektetéseket. Ez a trend láthatóan a régiónk teljesítményén is nyomot hagyott, hiszen a CETOP-ban még, ma is nagyobb súllyal szerepelnek value papírok, mint technológiai részvények.

Már CETOP-ban sem a növekedési részvények teljesítenek jól

A CETOP teljesítménye beleillik abba a globális trendbe, amelyet a fenti táblázat mutat. Lényege, hogy a value részvények 1926 óta következetesen felülteljesítik a növekedési részvényeket, ugyanakkor 2007 óta ez az állítás nem igaz. Azt is hozzá kell tenni ugyanakkor azoknak, akik igazán hosszú távon gondolkodnak, hogy még az elmúlt 14 év alulteljesítése, sem tüntette el az értékalapú befektetések évtizedek alatt felhalmozott hozamelőnyét. Igaz ez a CETOP25-re is.

A CETOP ALULTELJESÍTÉSÉT MÉG EGY NAGYON FONTOS FAKTOR MAGYARÁZZA. EZ PEDIG NEM MÁS, MINT A LENGYEL ÁRAZÁSI LUFI LASSÚ LEERESZTÉSE.

A CETOP-on belül legnagyobb súllyal lengyel részvények találhatók, tekintve, hogy a lengyel a régió legnagyobb részvénypiaca. A lengyelek nagyon sokat tettek azért, hogy felépítsék a tőkepiacukat, ennek az építkezésnek azonban voltak mellékhatásai. Olyanok, amelyek rövid távon segítettek, hosszú távon viszont ártalmasnak bizonyultak.

Röviden: a lengyelek, hazánkhoz hasonlóan kiépítették a második pilléres magánnyugdíj-pénztári rendszert. Azonban arra kötelezték a saját pénztáraikat, hogy a megtakarításokat szinte kizárólag (90 százalékban) lengyel részvényekbe, kötvényekbe fektessék. Ennek hatására a lengyel részvénypiacon, nagyon megnőtt a kereslet, a kínálat pedig ehhez csak lassan alkalmazkodott. Így a lengyel piac óriási árazási prémiumon forgott a régió többi piacaihoz képest a 2000-es években.

A lengyel részvények értékének változása

A 2010-es években aztán a lengyel vezetés, ha nem is szüntette meg a helyi nyugdíjpénztárakat, de jelentősen megnyirbálta a vagyont és a befizetéseket is. Így a kereslet lecsökkent a helyi részvények iránt, miközben a drága piacért a külföldiek sem tolongtak. Így a lengyel részvényindex az elmúlt 11 évben, alulteljesítette az összes régiós piacot, a globális és a fejlődő piaci részvényindexeket is. Évi átlag mínusz 1,4 százalékot lehetett keresni vele.

ÖSSZEFOGLALVA A CETOP RELATÍV GYENGE 10-13 ÉVE EGYBEESIK A VALUE RÉSZVÉNYEK ALULTELJESÍTÉSÉVEL, ÉS A LENGYEL ÁRAZÁSI LUFI LEERESZTÉSÉVEL.

Ami az utóbbit illeti, a lengyel papírok mára már kifejezetten olcsóvá váltak, árazásuk ugyanolyan vagy inkább olcsóbb, mint a régió hasonló piacainak árazása. Szemléletes példa, hogy 2007-ben a lengyel papírok átlagosan a könyv szerinti értékük 2,5-szeresén szeresén forogtak, ma pedig pont a könyv szerinti értéken kereskednek velük.

Azt, hogy a value részvények felülteljesítését hozó, elmúlt hónapban látott rally csak egy rövid fellángolás volt-e, vagy egy trend kezdete, ma még nehéz megmondani. Mindenesetre jelen sorok szerzője továbbra is szívesebben tart és vásárol kétszámjegyű osztalékhozamot ígérő, vagy biztosítani képes részvényeket, mint olyanokat, amelyek esetén 10 év távlatában sem látszik a hasonló hozamnak a halvány lehetősége sem.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Fény az alagút végén

Olvasási idő: 2 p
Bár arra lehetett számítani, hogy a világ legjobb tudósai előállnak valamilyen megoldással, arra kevesen gondoltak, hogy az általános influenzánál ennyivel jobb hatékonyságú megoldás készül. A hurráoptimizmus a tőkepiacokra is gyorsan átragadt, azonban nem árt résen lenni, ugyanis számos indikátor óvatosságra figyelmeztet.
picture

Egy őrült nap naplója, amikor a piac úgy döntött, hogy vége van a vírusnak

Olvasási idő: 5 p
Magyar tőkepiaci szereplőként eléggé „skizofrén” napba szaladtam bele hétfőn. Egy nap alatt kellett áttervezni a személyes életemet és portfóliókezelőként újragondolni a kereskedési terveimet. Egy őrült nap naplója.
picture

Úton a segítség

Olvasási idő: 2 p
Jelenlegi tudásunk szerint 2-3 vakcina befuthat az év végéig és ha tényleg úton van a segítség, akkor az elkövetkező hetek, hónapok volatilitása jó beszállási pontot jelenthet a piacokon a hosszú távon gondolkodók számára.