Egy őrült nap naplója, amikor a piac úgy döntött, hogy vége van a vírusnak

Magyar tőkepiaci szereplőként eléggé „skizofrén” napba szaladtam bele hétfőn. Délelőtt még a személyes életemet kellett áttervezni a vírushelyzet fokozódása miatt foganatosított intézkedésekhez igazítva. Ebédidőben pedig a tőzsdén kellett ezzel totálisan szembemenve átrendezni a kereskedési terveket ahhoz igazítva, hogy a vírusnak itt a vége, fuss el véle. Úgy, hogy a magyarországi karantén még el sem kezdődött. Egy őrült nap naplója.

picture

A járvány végét árazza a piac

Ennek a hétnek a hétfői napja kiemelt helyre fog kerülni a 21. századi tőzsdei történelemben. Az ezredforduló óta eltelt nagyjából 5.000 kereskedési napból egy kézen meg lehet számolni azokat, amelyek versenyre kelhetnek vele, ha azokat a napokat nézzük, amikor hirtelen kellett lereagálni valamilyen teljesen váratlanul érkezett és nagy meglepetést keltő piacbefolyásoló hírt. Talán a 2001. szeptember 11-i nap, a 2015. augusztus 24-i nap és az idei március 16-a említhető a mostani hétfővel egy lapon.

Ezen a hétfőn valamikor dél és egy óra között ültem a számítógépem előtt egyik monitoron a DAX-index napon belüli grafikonja volt, a másikon pedig éppen a hazánkban bevezetésre kerülő szigorító intézkedéseket tanulmányoztam és tervezgettem át egy-két eheti programomat. Ekkor hirtelen elkezdett a DAX chartja egy csíkot húzni felfelé, amivel másodpercek alatt mozgott annyit, mint az aznapi kereskedési sávja. Majd a következő két-három percben két-háromszor annyit töretlenül felfelé.

A vakcinahír felpörgette a tőzsdéket

Lázas izgalommal kezdtem el keresni azt, hogy milyen pozitív hírt kaphatott a részvénypiac. Az előző hét következményeként még nagyon rá voltam fókuszálva az amerikai elnökválasztásra, ami kicsit elfeledtette velem azt, hogy jöhet koronavírus hír is. Emiatt az első gondolatom az volt, hogy biztosan Donald Trump ajánlott döntetlent Joe Bidennek, ami már a második reggel még lehetetlennek tűnő esemény lett volna aznapra azután, hogy zártkapus lett az Izland elleni focimeccs. De nem ez volt a hirtelen piaci emelkedés mögött, hanem a Pfizer-BioNTech vakcinájáról érkező szuperjó hír.

Ezen a hétfő reggelen volt egy személyes tervem a hétre vonatkozólag például egy-két éttermi ebéd programmal a hét második felében, ami 11 óra körül ment a levesbe, nyilván a jelenlegi helyzetben ezzel nincs semmilyen probléma. Piaci szereplőként azonban a heves megelőző szerdai-csütörtöki és pénteki kereskedés után éppen kialakult egy alap kereskedési tervem, taktikám a következő egy-két hétre. Átdolgoztam a hétvégén a chartlistáimat, újraterveztem az egyes papírok közötti hierarchiát és meg is írtam a részvénypiaci véleményemet ebben a posztban.

picture

Az emberi százlábú és a technológiai részvények újabb száguldása

Nem a várt eredményt hozták a november 3-i amerikai választások a technológiai szektor számára, jött is az újabb Nasdaq-száguldás. A sokak számára nehezen érthető emelkedést egy South Parkos hasonlattal mutatja meg ez az írás.

Valamikor hétfőn délután egy óra körül ez a gameplan, kereskedési terv is egy mozdulattal ment a virtuális kukába. Olyan, mint amikor egy az ellenfeléből jól felkészített focicsapat kapusa hibázik egyet a meccs harmadik percében és egy tizenegyes-piros lap kombóval csinál egy teljesen más mérkőzést, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Mi is történt hétfőn a tőzsdén?

A Pfizer vártnál is pozitívabb vakcinatesztjének hatására történelmi mértékű átsúlyozásra került sor a hétfői napon (és sok esetben kedden is) a technológia/karanténpapírok felől a hagyományos ciklikus szektorokba. Az előbbiek esése, zuhanása éles ellentétben állt a bankok, a légitársaságok, az olajvállalatok és számos más járvány által sújtott cég részvényeinek sokszor kétszámjegyű szárnyalásával. Az utóbbiak esetében jelentős short/alulsúlyos pozíciót is zártak a befektetők, illetve számítógépes algoritmusok.

Egyszerű kereskedői nyelvre lefordítva a Pfizer bejelentése a következő: a bejelentés előtt a piaci várakozás az volt, hogy lesz majd vakcina valamikor. Valamikor pár hónap múlva, jövő tavasszal vagy nyáron. A bejelentés után ebből a valamikorból, pár hónap múlvából lett pár hét múlva, akár már az idén. Ez nagyon karakteres különbség. A piaci várakozások teljesen át is íródtak. Eddig azt árazták a tőzsdék, hogy még hosszú hónapokig tart az egészségügyi-gazdasági nyomor. Most, 24-48 órával később már maximum pár hétig tartó koronavírus által uralt világ szerepel az általános befektetői fantáziában.

A jövő ugyanis fantázia. A tőzsdei árfolyamok pedig úgy változnak, ahogyan a befektetői fantáziavilágok eredőjéből fakadó pozícióátrendezések mozgatják az egyes instrumentumokat. „Békeidőben” ez az eredő összbefektetői fantáziavilág kicsit változik az egyik napról a másikra, emiatt az árfolyamok sem mozognak nagyokat rövidtávon. Ám, amikor jön egy hétfőihez hasonló hír, akkor a várakozások drámai átalakulása drámai árfolyammozgással is jár egyben. Az ilyen napokon az addig érvényes fantáziavilág meghal és születik a helyére egy új. Nézzük meg ezt egy konkrét kereskedési pár példán!

A Zoom Video volt az egész idei év egyik legnagyobb nyertese, míg a Carnival hajóstársaság az egyik legkomolyabb vesztese. A következő ábrán a Carnival 2020-as grafikonja látható napi gyertyákkal:

A válság egyik legnagyobb elszenvedője a Carnival hajóstársaság árfolyama a vakcina hírére hirtelen megugrott

A hétfői napon 39 százalékot emelkedett (kedden már komoly józanodás érkezett egy 13 százalékos visszaesés képében) a hajótársaság részvény (kék téglalap). A befektetők egyik kedvenc karanténpapírja a Zoom mindeközben így mutatott a hétfői és keddi kereskedés (kék téglalap) során a 2020-as napi gyertyás charton:

A járványhelyzet egyik legnagyobb nyertese a Zoom, amely a vakcina hírének hatására 2 nap alatt jelentőset esett a Nasdaqon

Hétfőn 17 százalék zuhanás, kedden 9 százalék további esés.

Villámgyorsan átalakultak a piaci várakozások. Eddig azt gondolta a konszenzus, hogy például az amerikai nyugdíjas a következő hónapokban csak Zoom-on videóbeszélget majd az unokáival, most pedig azt gondolja, hogy februárban-márciusban kihajózik majd a szokott karib-tengeri nyaralására.

Tiszta szívből kívánom, hogy hajózzon ki.

Kedd reggel a szűrőm 600+ találatot adott olyan amerikai részvényre, amelynek 35%-kal haladta meg a hétfői forgalma a megelőző 50 nap átlagos forgalmát. Egy normál napon 70-80 ilyen találat akad. Átnézve ezt az áradatot két részvény hétfői árfolyamreakciója egy nagyon erős kérdést vetett fel bennem.

Az egyik részvény a Booking, amelynek a 2016 és 2020 közötti heti gyertyás grafikonja a következő:

A Booking részvények árfolyamának alakulása 2016-2020 között, melyben nagy esést okozott a járvány, de a vakcina híre megugrasztotta árát

A kék téglalappal kiemelt gyertya ez a hét, amellyel a Booking 52 hetes csúcsra ment. Magasabban van a részvényárfolyam, mint a koronavírus előtt!

A másik részvény pedig a Live Nation Entertainment nevű koncert és rendezvényszervező cég, amelynek a 2016 és 2020 közötti grafikonja így mutat:

A Live Nation Entertainment koncert és rendezvényszervező cég 2016 és 2020 közötti grafikonja

Itt is kék téglalap jelöli ezt a hetet, amikor visszaért a koncertszervező részvény árfolyama a vírushelyzet előtti szintekre. Érdemes elolvasni, hogy milyen jó sorsa volt ennek a cégnek a vírus előtti világban.

picture

Koncertjegyinfláció

Az átlagos jegyár 55, a top100 koncertturné bevétele 93 százalékkal emelkedett az elmúlt 10 évben, ennek megfelelően ki is lőttek a Live Nation, a világ vezető koncertszervezőjének részvényei. A legnagyobb pénzt az öregek hozzák a zeneiparban, kell néhány évtized a sok száz dolláros jegyekhez.

Jelenleg az északi félteke nagyrészén az emberek ülnek a karanténban, sokan elveszítették a munkájukat, illetve joggal aggódnak azon, hogy elveszíthetik azt. Eközben a vezető online utazásszervező cég, illetve a 2019 nyarán 226 dolláros átlagáron Rolling Stones koncertjegyeket kínáló rendezvényszervező vállalat részvényárfolyama máris ott van, mint ahol volt az egész válság előtt. Életük csúcsának a közelében. Az egy dolog, hogy a tőzsde a jövőt árazza, ám a legoptimistább szakértők szerint is évekbe fog telni a gazdaság, a turizmus és a szórakoztatóipar helyreállása a hatékony vakcina általános használata után.

Az, hogy a Booking és a Live Nations részvényei hétfőn életük csúcsának közelébe emelkedtek csak két dolgot jelenthet. Vagy a piac bízik ennyire a Pfizer/BioNTech védőoltás és az őt követő oltások gyors megjelenésében és hatékonyságában, vagy pedig a jegybanki lazításnak is köszönhetően ennyire „tocsog” a befektetésre váró pénzben a piac. Vagy mind a kettő egyszerre.

A józan eszem azt mondja, hogy ekkora pénzbőség van a világban (például, ha ránézek a Nikkei, DAX vagy CAC chartjára). A reménykedő énem pedig abban bízik, hogy maximálisan igaza lesz a részvénypiacnak abban, ahogy hétfőn átértékelte az egyes részvényosztályokat, ergo 2021-ben már nem a koronavírus fogja uralni az életünket.

(Címlapkép: részlet az Egy kosaras napja című filmből, forrás: Pinterest.com)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.