Fény az alagút végén

picture

Pozitív hírekre a piac már a jövőt árazza

November számos rendkívül jó hírt hozott. Rögtön a hónap elején jött az amerikai elnökválasztás, amit bár nehézkesen, de megnyert Joe Biden. Győzelme az utóbbi évtizedben a világpolitikában rohamosan terjedő populizmus visszaszorulásának a jeleként is értelmezhető.

Az emberiség számára még ennél is fontosabb hír, hogy pár nappal később, először a Pfizer, majd a Moderna is előállt egy olyan hatékonyságú oltóanyaggal, aminek segítségével nem csupán visszaszorítható, de jó esetben teljesen legyőzhető a koronavírus.

Ugyan az oltóanyagok népszerűsége általában közel se olyan magas, mint gondolnánk, és természetesen nem tudjuk, hogy lesz-e a hihetetlen tempóban előállított vakcinának később mellékhatása, de optimizmusra ad okot, ha megnézzük az alábbi ábrát, ami bemutatja az emberiség oltóanyag által visszaszorított betegségeknek hosszú listáját.

BÁR ARRA SZÁMÍTANI LEHETETT, HOGY A VILÁG LEGJOBB TUDÓSAI ELŐÁLLNAK VALAMILYEN MEGOLDÁSSAL, ARRA KEVESEN GONDOLTAK, HOGY AZ ÁLTALÁNOS INFLUENZÁNÁL ENNYIVEL JOBB HATÉKONYSÁGÚ MEGOLDÁS KÉSZÜL.

Fény gyúlt az alagút végén, a tőkepiacok a pozitív hírre pedig heves emelkedésbe kezdtek, ami bár visszafogottabban, de még jelenleg is tart. Hirtelen jelentős pénz áramlott be a korábban már temetett energia- és bankszektorba, és minden ciklikus iparágba, amelyek így szépíteni tudtak idei esésükön.

Várhatóan további rotáció lehet ezek felé az iparágak felé, viszont érdemes résen lenni. A Merrill Lynch napokban publikált elemzése szerint a portfóliómenedzserek között jelentősen megugrott az optimisták aránya, és a partvonalon lévő pénzmennyiség is alacsony szintre csökkent. A lakossági befektetők körében is hurráoptimizmus tört ki, így számos kontraindikátor inkább az óvatosságra figyelmeztet, mint például a CNN Fear & Greed indexe, ami már közepes kapzsiságot mutat, szemben az elnökválasztást megelőző félelemmel.

Egy másik figyelmeztető jel lehet, hogy a novemberi emelkedés során megnövekedett az amerikai vállalatok körében a bennfentes eladások aránya, vagyis a vállalatok vezetői megkönnyebbülve tesznek el nyereséget a saját cégük részvényeinek eladásával.

Bár a tőkepiac mindig a jövőt árazza, és a jelennel kevésbé foglalkozik, az látványos, hogy az európai újabb lezárások a gazdasági aktivitást hogyan vetették vissza, és addig, amíg a lakosság jelentős részét nem oltják be, a betegség további károkat fog okozni.

Bár lehet, hogy a szezonálisan amúgy is erős november és december során kitart a piaci optimizmus, nem lenne meglepő, ha az idei év adna még kedvező beszállási lehetőséget a hosszú távú befektetők számára.

(Címlapkép: New York-i kereskedők örülnek a pozitív híreknek, forrás: Xinhua / Wang Ying / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.