Úton a segítség

picture

A vakcina segíthet a regionális piacon

Ritkán látható dilemmával szembesülnek a tőkepiaci befektetők Közép-Európában. Azért érdekes ez a régió, mert a világ tőkepiacaival összehasonlítva alulteljesítő volt már a nyáron is, és most a Covid-19 második hulláma miatt pedig még tovább romlott a helyzet. Az okok viszonylag egyértelműek, a járvány első hullámát jól megúszó térséget most elképesztő dinamikával kapta el a vírus második hulláma. Annyira, hogy Csehországban már kénytelenek voltak bevezetni a márciusihoz hasonló szigorú intézkedéseket, lényegében az ország újabb teljes lezárását.

A vírus nemcsak a cseheknél, hanem az egész régióban, sőt egész Európában tombol. Ha nem sikerül érdemben lassítani a terjedését, akkor jó eséllyel az intézkedések valamilyen módon szigorodni fognak, és bár a lakosság többnyire ellenzi a lezárásokat, alapvetően régiónként az egészségügyi ellátórendszer kapacitása lesz az a korlát, ami meghatározza, meddig képes egy város, megye vagy egy ország elkerülni a teljes lezárást.

A FENTI HELYZET KAPCSÁN FELMERÜL A KÉRDÉS: HA A TAVASZIHOZ HASONLÓ LEZÁRÁSOK VÁRHATÓAK, AKKOR A TAVASZIHOZ HASONLÓ RÉSZVÉNYPIACI ESÉSRE KELL-E FELKÉSZÜLNI?

Ahhoz, hogy a fenti helyzetre választ adjunk, nézzük meg, hogy egyébként mit áraznak, áraztak a régiós részvénypiacok idén. Ehhez a régiós tőzsdék legfontosabb papírjait tömörítő CETOP indexet fogjuk használni. A vírus tavaszi megjelenése váratlanul érte a tőkepiaci szereplőket, politikusokat és döntéshozókat. A lezárások teljes meglepetésként érték a befektetőket is, így néhány hét leforgása alatt a CETOP index 39 százalékot esett. Ezt követte a nyári optimistább időszaknak a mélypontról számított 36 százalékos emelkedése, amivel az index az év elejéhez képest „csak” 17 százalékos esést mutatott. A nyár közepétől tartó lassú lecsorgás azonban az év elejétől számított hozamot 28 százalékos mínusz tartományba lökte vissza.

A régiós részvénypiacok várható teljesítménye

Bár a márciusi mélypontokat még nem érték el a régiós részvénypiacok, de tekintve, hogy akkor azért jelentős, pánikjellegű esés volt, azt azért nagyjából kijelenthetjük, hogy túlságosan nagy optimizmust nem áraznak a szereplők. Különösen igaz ez a térség ciklikus bank- és olajszektorára, ahol többségében lefelező részvényárfolyamokról tudunk számot adni.

Tehát egyfajta válaszként e fenti kérdésre, hogy vajon vissza kell-e esnie a régiós részvénypiacoknak a márciusi szintekre a következőt gondolom:

  • Sokkal többet tudunk a vírusról, a kezeléséről, a halálosságáról, ez értelemszerűen kevesebb bizonytalanságot szül.
  • A régiós részvénypiacok nem áraznak érdemben V-alakú kilábalást, a ciklikus részvények árfolyama lefelezett és ott ragadt az elmúlt hónapokban. Az év eleji optimizmusnak nyoma sincs.
  • A régió kifejezetten sok pénzt kap az EU-tól, ha sikerül azt megszavazni.

A fentieken túl, a gazdaságpolitikusok – látva a vírus gazdaságra gyakorolt hatását – példátlan mértékű költségvetési segítségnyújtásba és költekezésbe kezdtek. Az előbb említett cseheknél a lezárásokkal sújtott szektorok esetén az állam részben, vagy egészben átvállalja a bérköltségeket, a bérleti díjak felét, és még az előadóművészeknek is jár egyszeri jelentős összegű (2.200€) segítségnyújtás. Így a vírus gazdaságra gyakorolt hatása tompítható, ezáltal a tőzsdei cégekre gyakorolt hatásnak is enyhébbnek kellene lennie, mint ahogy márciusban gondolta, árazta a piac.

A vakcina lenne az igazi segítség

Nem utolsósorban pedig úton van a segítség, magyarul a jelenlegi tudásunk szerint 2-3 vakcina befuthat az év végéig, azaz engedélyt kaphat. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki kap oltást jövőre, de az reális cél lehet, hogy a leginkább veszélyeztetett korcsoportot (idősek, kórházi dolgozók), szerte Európában beoltsák a jövő év első felében.

Ez azért fontos, mert ez érdemben tehermentesítheti az egészségügyi ellátórendszert, és kevésbé teszi szükségessé a lezárásokat. Így ha és amennyiben tényleg úton van a segítség, akkor bár a piac rövid távon bármennyit eshet – és nyilván, nekünk sincs varázsgömbünk – de az elkövetkező hetek, hónapok volatilitása jó beszállási pontot jelenthet a hosszú távon gondolkodók számára.

(Címlapkép: üvegfiolák a vakcina csomagolásához, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.