Rekordgyenge forintot hozhat 2020!

picture

A 2018 nyarán elért 330-as, soha nem látott EUR/HUF árfolyam után a szinte már megnyugtató 320-as szinten kezdtük a tavalyi, 2019-es évet. Sőt, 2019 első negyedéve további forinterősödést hozott, és ez a befektetők gondolatait is teljesen megfordította: a 330-as emlékeket törölve 313-as EUR/HUF árfolyamnál további jelentős forinterősödést vizionáltak. Tették mindezt annak ellenére, hogy a technikai indikátorok és a fundamentumok is inkább a gyengülés irányába mutattak. És forintgyengülés is következett: a 313-as szintről először 320, majd 326 magasságába ugrott vissza az árfolyam, így 2019 nyarán a már megszokott 320-326-os sávban lehetett megvenni a nyaraláshoz szükséges eurót. Szeptembertől aztán hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy 330 alatt már csak napokra láthattuk az árfolyamot, miközben pár rosszabb nap alatt a 336-os szintet is bármikor megnézhettük. Az elmúlt hónapok trendjét látva így az sem okozott meglepetést, hogy a 2020-as évet 330 felett indítottuk.

Lesz-e idén 340 forint egy euró, azaz újabb forintgyengülés?

Globálisan nézve, a jegybankoktól érdemi szigorítás nem várható. Inflációs nyomásra nem számítunk a világban, így kamatemelési kényszer sincs a jegybankárokon. Az EKB laza monetáris politikáját látva az MNB-től sem várható, hogy szigorítson monetáris politikáján vagy akár kamatot emeljen idén.

Így 2020-ban is tovább gyengülhet a forint az euróval szemben, hosszabb távon pedig konszolidált leértékelődés várható.

AZ ELMÚLT ÉVEK TRENDJÉT TEKINTVE A FORINT ÉVENTE KONSZOLIDÁLTAN GYENGÜLT 2-3%-OT, EZZEL SZÁMOLVA IDÉN AKÁR A 340-ES SZINTET IS MEGJÁRHATJA AZ EUR/HUF.

Technikailag a 200 napos mozgóátlag lehet az erősödés gátja, mely 327,50-nél húzódik. Ha érdemben ez alá tudna menni a jegyzés, akkor beszélhetnénk a hosszútávú gyengülő trend letöréséről. Ezen a szinten azonban már erős euró vételek jöhetnek a piacon.

Nem ezt a szcenáriót erősíti azonban, hogy eddig – mint a fenti ábrán is látható – a régiós devizákhoz képest is gyenge volt a hazai fizetőeszközünk. A lengyel zloty a 2019 január eleji árfolyamhoz képest 0,75%-ot, a cseh korona 1,2%-ot erősödött az euróhoz képest, míg a forint 3%-ot gyengült. Az is feltűnő volt, hogy a régiós társak esetében a volatilitás is kisebb volt, szűkebb sávban mozgott az árfolyam. A forint alulteljesítése ősszel még szembetűnőbb volt, mert míg a forint gyengülő trendben újabb történelmi mélypontra esett, addig a zloty erősödni tudott, a cseh korona pedig stabil volt.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Trumpnak a gazdaság, és nem az impeachment miatt kell aggódnia

Olvasási idő: 5 p
A megosztott amerikai társadalomban úgy tűnik, ha Trumpot bosszantja is, de komolyan nem kell tartania az impeachment eljárás sikerétől. A kereskedelmi háború amerikai gazdaságot lassító hatása viszont kulcsfontosságú lehet, és nem csak a tőzsdét érdemes nézni.
picture

Gyilkos bodicsek – mi lesz a 2020-as év kulcspillanata?

Olvasási idő: 6 p
Minden egyes nappal, amivel folytatódik a hónapok óta zajló teljes eladóhiánnyal járó részvénypiaci helyzet és minden egyes százalékkal, amivel feljebb kerülnek az indexek egyre nagyobb a veszélye egy hirtelen bodicseknek, ami egy villanás alatt változtatná meg a tőkepiaci helyzetképet.
picture

A forint a világ ellen

Olvasási idő: < 1 p
Történelmi mélypontokon jár az euró/forint kurzus, de mit jelent a forint a gyengülés nemzetközi összevetésben? Van olyan időtáv, amin elsők vagyunk a világon, de az argentin peso azért idén messze megközelíthetetlen.