A forint többet gyengült, mint a zloty és a cseh korona

picture

A márciusi 313 alatti erős szintekhez képest a jelenlegi 328-as szintek már gyengének mondhatóak a historikus adatok alapján. A 2018-as 330-as mindenkori csúcs közelében érdemes megvizsgálni, hogy a mostani gyengülés forintspecifikus vagy a régiós devizák is hasonló ütemben gyengültek az euróval szemben?

A cseh koronához és a lengyel zlotyihoz képest is sokat gyengült a forint

Éves szinten az euróval szemben a cseh korona (CZK) 0,2 százalékot, a lengyel zlotyi (PLN) 0,5 százalékot, míg a forint (HUF) 1,9 százalékot gyengült.

Ebből adódóan a forint árfolyama a CZK-val szemben 1,7 százalékos gyengülést mutat, míg a PLN-hez képest 1,4 százalékos a romlás. Ezt részben magyarázhatja az is, hogy mindkét ország esetében az irányadó ráta magasabb, a magyar 0,9 százalékkal szemben a lengyel kamat 1,5, a cseh – több emelés után már – 2 százalék.

A FED kamatdöntése is negatívan hathat a forint árfolyamára

A trend alapján a szerdai FED kamatdöntés előtt még van tere a forint gyengülésnek, így megközelítheti a 330-as szintet is az euróval szemben, azonban egy markánsabb FED nyilatkozat, további kamatvágások belengetése, a feltörekvő piaci devizák átmeneti erősödését hozhatja. Ebben az esetben visszatérhetne az árfolyam a 324,50-325-ös szinthez.

Technikai képet nézve az RSI (az árfolyamemelkedést az eséssel összevető indikátor) is a túladottság jelét mutatja, mely lassan eladási jelet adhat az EUR/HUF devizapárban. A korrekció a trendvonalakig tarthat, mely támaszok 324-325 között találhatóak.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Bármit megteszünk, hogy megmentsük az eurót

Olvasási idő: 4 p
A mondat, ami megmentette az eurót pont hét éve hangzott el Mario Draghi, az Európai Központi Bank leköszönő elnökének szájából. Tényleg mindent megtettek, de Draghi elnöksége alatt már biztosan nem tér vissza a “normális” monetáris politika. Kérdés, hogy a válságkezelésnek szánt mondat az EKB állandó mottója lesz-e a jövőben az új elnök, Christine Lagarde vezetése alatt is?
picture

Bérolló: így húzott el a versenyszféra a pedagógusbérektől

Olvasási idő: 3 p
Öt év alatt közel a másfélszererésre emelkedett a bruttó bér a versenyszférában, a pedagógusbérek ezzel szemben 10 százalék körül emelkedtek. Látványosan nyílt ki a bérolló, bármekkora legyen is a tanárhiány, az egyik ok biztosan ebben keresendő.
picture

Csak Bulgáriát és Horvátországot előzzük, nincs érdemi felzárkózás

Olvasási idő: < 1 p
A vásárlóerőparitáson mért tényleges fogyasztás Magyarországon az uniós átlag 64 százaléka – a jólét mérésére haszált egyik mutatóban így Bulgáriát (56 százalék) és Horvátországot (63 százalék) előzzük. Luxemburg továbbra is az élen 132 százalékos értékkel.