A forint a világ ellen

picture

Az év eleje óta valamivel több mint 7 százalékot gyengült a forint, szerdán újabb történelmi mélyponton, 334 felett is járt a forint/euró kurzus. Miután a gyengülés jelentős része az elmúlt bő egy hónaphoz köthető, nem valódi meglepetés, hogy lehet olyan időtávot találni, amelyet vizsgálva a forint egyenesen a legnagyobb gyengülést mutató deviza a Bloomberg által a fontosabbként számon tartott devizák kosarában (expanded majors, dollárhoz viszonyított mozgás).

Kedden, szeptember 17-én így nézett ki a lista:

A helyzet persze folyamatosan változik, a forint tegnapra „dobogós” helyet még őrzött, de az argentin peso átvette a vezetést a 30 napos időtávon:

Ugyanakkor 2019 eddigi részét vizsgálva (szeptember 18-i állás szerint) így alakul gyengülési ranglista:

Éves alapon – 2018 szeptember 18. és 2019. szeptember 18-a között – a forint már csak az ötödik a gyengülők rangsorában 7,75 százalékkal, a svéd és norvég korona egyaránt 8-9 százalékkal, a kolumbiai peso bő 11 százalékkal „előz”, az argentin peso pedig közel 30 százalékos gyengüléssel áll az élen.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.