Gyilkos bodicsek – mi lesz a 2020-as év kulcspillanata?

Nagyon könnyen elképzelhetőnek tartom azt, hogy az amerikai részvénypiaci hangulat egy ponton az egyik pillanatról a másikra átfordul és a totális eladóhiányból totális vevőhiány lesz. Véleményem szerint így 2020 elején elérkeztek a lassan tizenegy éve tartó amerikai részvénypiaci bika utolsó hetei-hónapjai. Az Apple és Tesla részvények kereskedése 2019 végén pontosan ezt a trendlezáró, begyorsuló és érdemi korrekció nélküli emelkedést mutatta. A korrekció nélküliség a lemaradó és shortban lévő befektetők fájdalmas reakciója a kialakult helyzetre.

picture

Karácsony másnapjának estéjén jégkorongmeccsen voltam családi társaságban Miskolcon. A szlovák liga keretein belül a DVTK Jegesmedvék és a Poprad mérte össze erejét. Telt ház mellett kiváló hangulatban és a sportágat jellemző félelmetes sebességű korcsolyázással kezdődött a mérkőzés, ahol az első percekben a poprádiak nagy nyomás alá helyezték a miskolci kaput. Egy eladott korong után azonban a DVTK szerzett vezetést, majd a tizedik perc környékén egy szerencsés találattal már 2-0 volt ide. A mérkőzés addigi képével szöges ellentétben álló eredményen kezdtek felbőszülni a poprádiak és úgy a meccs ötödénél az addig sportszerű keretek között zajló mérkőzés képe az egyik pillanatról a másikra drasztikusan megváltozott. Ekkor az egyik tagbaszakadt szlovák hátvéd egy bodicsekkel úgy kente fel pont tőlünk 3-4 méterre a plexire a miskolciak kanadai játékosát, hogy attól egy magamfajta átlagembert koporsóban vittek volna le a jégről. A bírók sípja néma maradt, a légiós fél perc alatt összekapta magát és vérben forgó szemein látszott, hogy a karácsonyi hangulat abban a pillanatban ért véget a miskolci jégcsarnokban. Mindkét csapat kapott innentől kezdve 30-30 perc kiállítást, ami az átlagos mennyiség 3-4-szerese. Folyamatosan összeakaszkodtak a jégkorongozók, az egész meccs kábé 40 perccel volt hosszabb a szokottnál. (A végén a DVTK nyert 3-2-re, a meccs utáni pacsinál már béke volt a pályán.)

Mielőtt azt gondolná a kedves olvasó, hogy túltoltam a mákosbejglit karácsonykor, szeretném hangsúlyozni, hogy a jégkorongos életképnek egyfajta hasonlatként komoly jelentősége van az írás végén. A véleményem a 2020-as évről ugyanis az, hogy hasonló hangulatban fog telni, mint a karácsonyi miskolci hokimeccs. Ezen a mérkőzésen volt egy kulcsmomentum, a gyilkos bodicsek, ami a hangulat tekintetében élesen szakította két részre a találkozót. Azt gondolom, hogy a 2020-as évben a kiváló és optimista hangulatban záródó 2019-es év után (is) lesz egy éles váltás a tőkepiacokon az amerikai részvénypiac vezetésével. Komoly esélyét látom annak, hogy az elkövetkező hónapokban valamilyen tényező „egy brutális bodicsekkel felkeni a plexire” az immár tizenegy éve tartó amerikai részvénypiaci bikát.

Hogy miért? Röviden azért, mert

AZ ELMÚLT HÁROM HÓNAPBAN NEM FOLYT MÁS, MINT AZ UTOLSÓ RÉSZVÉNYPIACI MEDVÉK MÓDSZERES KIIRTÁSA. AMIKOR PEDIG AZ UTOLSÓT IS LEVADÁSSZÁK, ÉS MINDENKI BIKA LESZ, AKKOR A TŐKEPIACOK NYERS TÖRVÉNYSZERŰSÉGEI LÉPNEK MAJD ÉLETBE.

Amikor vetünk egy pillantás az S&P 500 index 2007 és 2019 közötti 13 évére, akkor havi gyertyákkal rajzolva az alábbi kép bontakozik ki:

Az S&P 500 index 13 éve szinte folyamatosan emelkedik, senki sem tudja hol a vége

Az emelkedés eddigi 130 hónapjában mindössze kétszer volt olyan, hogy egymást követő három hónapban esett volna az index: 2011-ben (öt hónap, narancssárga téglalap) és 2016 elején (három hónap, kék téglalap). Az utolsó hét hónapból hat emelkedő volt (zöld parabola), aminek a végén tavaly novemberben és decemberben szinte naponta törtek életük csúcsára az amerikai indexek. Ezt megelőzően 2018 januárja és 2019 májusa között (piros téglalap) olyan másfél év zajlott az amerikai részvénypiacon, amikor nagy esésekkel és nagy emelkedésekkel tarkított sávos kereskedésben körülbelül azonos módon tudott pénzt keresni a medve és a bika befektető is. Ebből az instabil egyensúlyból térült ki a piac valamikor októberben és azóta nem szólnak másról a tőzsdei híradások, mint a bikák kiütéses győzelméről.

A shortosok fejfájása – mit mutat az Apple és a Tesla teljesítménye?

Mint oly sokszor a részvénypiacokon, az indexek mozgása nem fejezi ki eléggé azt a feszültséget, amit az alulsúlyozott és shortban lévő befektetők élnek át az elmúlt hónapokban. Ahhoz, hogy ezt a feszültséget átérezzük egy pillanatra érdemes két domináns „divatdiktátor” technológiai cég árfolyamának alakulását megvizsgálni különös tekintettel az elmúlt 3-5 hónapra. Elsőként jöjjön az amerikai piac legértékesebb cége, a sajátrészvény visszavásárlás koronázatlan királya: az Apple. A legnagyobb súlyú indexkomponens árfolyama heti gyertyákkal így alakult 2016 és 2019 között:

Az Apple részvények árfolyam a június óta óriási mértékben emelkedett

A kék téglalappal jelölt 2017 áprilisa és 2019 októbere közötti időszak árfolyamsávja 92 dollár volt, 137 dolláros minimummal és 229 dolláros maximummal. Ezzel szemben az elmúlt öt hónapban az iPhone gyártója 191 dolláros minimumár és 294 dolláros maximum mellett 103 dolláros hegyet mászott meg. Az igazi különbség azonban nem ez, hanem az árfolyamemelkedés karakterisztikája. A kék téglalappal jelölt időszakban rengeteg kisebb-nagyobb és egy megaméretű korrekció is lezajlott a részvény kereskedésében. Ezzel szemben a zöld téglalap által mutatott utolsó öt hónapban és kifejezetten a negyedik negyedévben már nem volt semmilyen korrekció. Az árfolyam vágtatva emelkedik. Nincs lehetőség a korrekciókban történő vásárlásra, a lemaradó befektetőknek „tépniük” kell a részvényeket, ami szinte mindig a piaci emelkedés utolsó heteit és hónapjait jellemző begyorsulás velejárója. Az Apple a negyedik negyedév során 31%-kal emelkedett, amellett, hogy a mostani piaci kapitalizációja 1.304 milliárd dollár.

Ennél is sokkalta keményebb az a történet, ami a Tesla részvényeiben zajlott le az elmúlt hónapokban. A jelenleg 75 milliárd dollárra értékelt elektromos autógyártó részvényeinek kereskedését már-már eposzi birkózás jellemezte az Elon Musk által vezetett hívők és a meglehetősen népes csapatot alkotó David Einhorn hedge-fund menedzser csapatkapitánysága mellett éldegélő tagadók között. Heti gyertyákkal ábrázolva ezt 2016 és 2019 között az alábbi a kép:

A Tesla árfolyama idei éviben októbertől hihetetlen mértékben növekedett

Ez a birkózás a 2016 márciusa és 2019 novembere közötti 15 negyedévben 213 dolláros ársávban zajlott 177 dollár és 390 dollár között. Ehhez képest az utolsó negyedévben 228 és 435 dollár közötti árak voltak, ami 207 dolláros sávot jelent. A tavalyi negyedik negyedévben 74%-kal került feljebb az árfolyam. Ez a népes shortos csapatnak nagyjából 6 milliárd dolláros veszteséget okozott. Nincs fájdalomcsillapító, nincs érdemi korrekció, a mémesedő Cybertruck incidens is csak rövid esést okozott, amit sokkal hevesebb emelkedés követett.

Az Apple és a Tesla részvények negyedik negyedéves árfolyamalakulása kiválóan mutatja azt a helyzetet és technikai képet, ami az elmúlt hetekben-hónapokban az amerikai részvénypiacon kialakult. Ez pedig nem más, mint az eladók totális eltűnése a piacról.

picture

Kész: nincsenek eladók az amerikai tőzsdén

No news = good news. Ha nincs hír, akkor alacsony forgalommal emelkednek szépen lassan az amerikai börzék köszönhetően az alulsúlyozott intézményi befektetőknek. Jó hírekre pedig igazi vihar tombol „Shortosfalván”, ahogy azt a Tesla részvényekben láthattuk csütörtökön és pénteken.

Miért fogytak el az eladók teljesen a piacról? Egyrészt azért, mert kiszívták őket már 2018 végén és szinte egész 2019 folyamán a vállalati sajátrészvényvásárlások (eklatáns példa erre az Apple). Másrészt a FED nagyon látványos fordulatot mutatott be 2019 folyamán. Először verbálisan enyhült meg a 2018-as szigorítások után, majd háromszor kamatot vágtak, majd villámgyorsan visszacsinálták korábbi mennyiségi lazításuk felét. Ezzel gyakorlatilag buborékfújásra szólították fel az amerikai tőzsdei szereplőket. Mindezek mellett semmilyen geopolitikai feszültségforrás nem materializálódott (egyelőre), így az emelkedés korábbi szakaszáról lemaradó befektetőknek nem maradt más választásuk novemberre és decemberre, mint az árak felfelé kergetése.

A sokezer milliárd dolláros kérdés már csak az, hogy meddig maradhat fenn a jelenlegi állapot az amerikai indexek töretlen emelkedésével kapcsolatban? Személyes véleményem szerint időben már nem sokáig, ám térben még van helye a hegymenetnek és az optimista szcenárióm továbbra is az, hogy akár már márciusban is 3.600-3.800 pont közé emelkedhet az S&P 500.

picture

Elmegy-e 3800 pontig a következő hónapokban az S&P 500 index?

Az ideit leszámítva mindössze 7 olyan év volt 1945 óta, amikor tíz hónap alatt több mint 20 százalékot emelkedett az S&P 500. Egy lassan tizenegy éve tartó bikapiac a végéhez közeleg az amerikai tőzsdéken. A sokezer milliárd dolláros kérdés csak az, hogy látjuk-e a ciklus végén az oly gyakran bekövetkező begyorsuló emelkedést vagy sem.

Időben előre tekintve a következő hónapokra azt gondolom, hogy a jelenlegi emelkedés valamikor január közepe és május közepe között kifullad és jó eséllyel látni fogjuk a 2009 óta tartó bikapiac érdemi tetejét. Minél később fullad ki a mostani emelkedés, annál drámaibb lehet a hangulatváltás.

KOMOLY ESÉLYÉT LÁTOM ANNAK, HOGY AZ ELKÖVETKEZŐ HETEKBEN-HÓNAPOKBAN SZINTE VARÁZSÜTÉSRE ELFOGYNAK MAJD A LEMARADÓ ÉS NAGYON ROSSZ ÁRAKRÓL SHORTOLÓ BEFEKTETŐK,

ami az egyik pillanatról a másikra teszi majd törékennyé a jelenleg érinthetetlennek tűnő amerikai részvénypiacot. Ebben az esetben pedig valami olyan következhet be, ami a WeWork szeptember eleji tőzsdén kívüli összeomlása kapcsán érte az extrém értékelésen forgó szoftverrészvények többségét. A leginkább karakteres grafikon a most 7 milliárdot érő 350 millió dollárnyi éves árbevétellel bíró Alteryx-é (AYX, napi gyertyák, 2019):

Alteryx cég 2019-es árfolyamát mutató diagramm, amin egy óriási zuhanás volt tapasztalható szeptembertől

A zöld nyíl a tavalyi év első nyolc hónapjának 150%-os árfolyamemelkedését mutatja. Ebből a derült égből egy pillanat alatt jött a WeWork-bodicsek (szürke téglalap), mint egy villámcsapás. Ennek hatására egy nap alatt változott meg drámaian a technikai kép és ahogy felfelé korrekció nélkül zajlott az emelkedés, úgy lefelé sem jött érdemi felfelé korrekció hetekig (barna téglalap).

Pontosan ez az Alteryx séma vagy mintázat szerintem a legnagyobb veszély a 2020-as amerikai részvénypiacon. Ez nem más, mint a teljes egyensúlytalanság hirtelen megváltozása, amikor a mindenki vesz helyzet átalakul mindenki elad helyzetté.

MINDEN EGYES NAPPAL, AMIVEL FOLYTATÓDIK A HÓNAPOK ÓTA ZAJLÓ TELJES ELADÓHIÁNNYAL JÁRÓ RÉSZVÉNYPIACI HELYZET ÉS MINDEN EGYES SZÁZALÉKKAL, AMIVEL FELJEBB KERÜLNEK AZ INDEXEK EGYRE NAGYOBB A VESZÉLYE EGY HIRTELEN BODICSEKNEK,

ami egy villanás alatt változtatná meg a tőkepiaci helyzetképet. Sok dolog kapcsán jöhet ez a bodicsek és véleményem szerint nem is az a lényeges, hogy miért jön.

Úgy érzem, hogy a bikapiaci ciklus imént vázolt hirtelen megtörésére valamikor a következő hónapokban komoly esély mutatkozik. Ha ez bekövetkezik, akkor a 2020-as évben lesz előtte és utána, amit markáns töréspontként fog elválasztani valamilyen „bodicsek”, mint pár napja a miskolci hokimeccsen. Az idei év legfontosabb feladata az a részvénypiaci befektetők számára, hogy teljes jelenléttel és maximális körültekintéssel „korcsolyázzanak” a piac jegén. Nem szabad csodálkoznunk azon, ha jön majd egy szekrényajtó nagyságú paprikás hangulatban lévő hátvéd.

Ha így lesz, akkor ne mi legyünk azok, akiket felkennek a plexire!

(Címlapkép: Ken Lund, Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Közeleg az ítélet napja - veszteséges techcégek a tőzsdén

Olvasási idő: 2 p
Az őrület tetején, amihez most közeledünk, megkérdőjelezik a hagyományos értékelési módszerek helyességét. Jönnek az elméletek, hogyan lehet veszteséges, valódi üzleti modellel nem rendelkező cégeket milliárd dollárokra értékelni. A veszteségeket előbb-utóbb valakinek finanszíroznia kell.
picture

Nem mindenkinek fenékig tejföl 2019: az Amazon és a Cisco tőzsdei gyengélkedése

Olvasási idő: 6 p
Több jel is arra utal, hogy az Amazon túl van a csúcsán, korábban a lemaradástól félő befektetők kergették egekbe a most már alulteljesítő árfolyamot. A Cisco-nál hasonló jelenséget az ezredfordulón láttunk, most viszont a Kína elleni háború sújtja a céget.
picture

2 billió 363 milliárd dollár – Az Apple és a Microsoft elképesztő együttes tőkepiaci értéke

Olvasási idő: 3 p
A két cég együtt többet ér, mint a teljes német tőzsde. Többet ér, mint teljes szektorok az amerikai tőzsdén – és olyan szektorokról beszélünk, mint az energetika vagy az ingatlan. A döbbenetes értéket mutatjuk néhány összevetésben.