2 billió 363 milliárd dollár – Az Apple és a Microsoft elképesztő együttes tőkepiaci értéke

Az Apple és a Microsoft együtt többet ér, mint a 2.000 részvényből álló amerikai small-cap index (Russell 2000). De többet érnek ketten az összes Frankfurtban jegyzett német részvénynél is. Számokkal és grafikonokkal mutatjuk be azt, hogy mekkorára nőtt a világ két ezermilliárdos technológiai cége.

picture

Apple piaci kapitalizáció: 1.208 milliárd dollár, magyarul 1 billió 208 milliárd dollár.

Microsoft piaci kapitalizáció: 1.155 milliárd dollár, magyarul 1 billió 155 milliárd dollár.

A két ezermilliárdos (azaz billiomos, angol-amerikai szóhasználattal trillionaire) cég együttes piaci kapitalizációja jelenleg 2.363 milliárd dollár, azaz 2 billió 363 milliárd dollár. Ezt a felfoghatatlan mennyiségű pénzt érdemes elhelyeznünk néhány összehasonlító táblázatban és grafikonon azért, hogy felfoghassuk a két technológiai vállalat elképesztő piaci súlyát és jelentőségét.

Először nézzük meg a két cég értékének félelmetes növekedését a 2008-as válság előtti csúcsokhoz képest. Összehasonlításképpen az S&P 500 teljes energiaszektorának, illetve a 2.000 darab kiskapitalizációjú részvényt tömörítő Russell 2000 index piaci kapitalizációjának az alakulását vizsgáljuk meg negyedévente 2007 nyarától:

Döbbenetes látni azt, hogy az Apple és a Microsoft már külön-külön is többet érnek, mint a teljes energiaszektor, együttesen pedig nemrég haladták meg a 2.000 (!) darab kiskapitalizációjú részvényt tömörítő Russell 2000 indexet. Ketten kétezer ellenében. A jó öreg sok lúd disznót győz mondás már nem állja itt meg a helyét…

A két cég teljes szektorokat utasít maga mögé

Nézzük még a számokat:

  • Az S&P 500 indexben csak ennek a két cégnek nagyobb az indexsúlya 4%-nál.
  • Jelen pillanatban az Apple és a Microsoft többet ér együtt, mint a vezető amerikai index 197 legkisebb értékű cége összesen.

Van még ennél is döbbenetesebb adat. Összesen 11 szektorba lehet sorolni az S&P 500 indexben helyet kapó társaságokat. Az indexben szereplő 500 cég együttes tőkepiaci értéke 26 ezer milliárd dollár. A 11 szektor és (az IT-szektorból kivéve és így még egyszer ábrázolva) az Apple+Microsoft duó piaci kapitalizációja az alábbi módon festett 2019. november 15-én (ezermilliárd dollárban, forrás: FactSet, WSJ):

(Egyes szektorok suta fordítási lehetőségei miatt hagytam meg a szektorok eredeti angol elnevezését.) Az Apple-Microsoft duó a 11-ből 5 szektort már megelőzött piaci kapitalizációban. Ha így folytatják tovább, akkor felkészülhet az előzésre az Industrials, Consumer discretionary és a Communication services szektor is.

Nem csak komplett indexek és szektorok teljesítménye maradt állva a két száguldó óriás mellett, hanem a tavalyi évben még a tőkepiaci értéket nézve közvetlen vetélytárs vállalatoké is, mint a Google és az Amazon. Illetve a kimagasló négyes mögött álló Facebook is. Az alábbi grafikonon az öt nagy amerikai technológiai vállalat tőzsdei teljesítménye látható a 2019. november 29-i záróárakkal kalkulálva a 2018-as csúcsokhoz képest (zöld oszlopok), illetve 2019-ben (szürke oszlopok). Összehasonlítási alapként az ábrán az S&P 500 és a Nasdaq-100 teljesítménye is szerepel:

A MICROSOFTNAK A TAVALYI CSÚCSHOZ KÉPEST MUTATOTT EMELKEDÉSE, MÍG AZ APPLENEK AZ IDEI TELJESÍTMÉNYE KIMAGASLÓ. MINDEKÖZBEN A TAVALYI CSÚCSOKHOZ KÉPEST AZ AMAZON ÉS A FACEBOOK MASSZÍVAN, MÍG A GOOGLE ENYHÉN ALULTELJESÍTI AZ INDEXEKET IS

nemhogy az Apple-Microsoft dinamikus duóját.

A hihetetlen értéknövekedés egyben óriási „felelősséget” is rak ezen két cég vállára. Az Applenek volt egy-két rosszabb gyorsjelentése az elmúlt években, ám a Microsoft emberemlékezet óta mindig csak jobbat és jobbat jelentett, mint amit a piac vár tőle. Ennek is köszönhető az, hogy a 2016 nyári 45 dollárról immár 150 dollár fölé emelkedett az árfolyam, ahogyan az alábbi heti gyertyás grafikonon látható (2016. január – 2019. november):

A zöld parabola mutatja a három és fél év alatt bekövetkező 237%-os árfolyamemelkedést.

Az Apple és a Microsoft együtt nemcsak a 2000 tagú small-cap indexnél ér többet, hanem a teljes német tőzsdei kapitalizációnál is. Éppen emiatt a globálisan kiemelt súly miatt jövőre a befektetői társadalomnak kiemelt figyelemmel kell kísérnie az Apple és a Microsoft vállalati fundamentumaira. Túlzott ugyanis jelenleg a FED döntéseit és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos híreket maximálisan előtérbe helyező befektetői magatartás.

HA EGY NEGYEDÉVBEN EGYSZERRE LÁTNÁNK KÉT, A VÁRAKOZÁSTÓL ELMARADÓ GYORSJELENTÉST A JELENLEG SÉRTHETETLENNEK TŰNŐ APPLE-MICROSOFT DUÓTÓL, ANNAK ÓRIÁSI JELENTŐSÉGE LENNE. KÖNNYEN LEHET, HOGY AZ ÉVTIZEDES BIKAPIAC VÉGÉT FOGJA JELEZNI ENNEK A KÉT CÉGNEK A LASSULÁSA.

(Posztom megírásához segítségemre volt a Wall Street Journal „How Apple and Microsoft Dwarf the Rest of the Market” című írása. Köszönet érte.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.