A magyar megtakarító legfontosabb kérdése

Egy vigasztaló gondolattal szeretném kezdeni az Ön előtt álló legfontosabb befektetési döntés körbejárását: utólag nem csak Ön fogja úgy gondolni, hogy ezt bizony elrontotta, hanem sokan mások is így lesznek ezzel. Aztán lesznek olyanok is bőven, akiknek fogalmuk sem lesz róla, hogy elrontották, pedig éppen nagyon elrontják.

picture

Ez utóbbi egy szerencsés állapot, mondhatnánk, de nem egészen így van, a puszta szerencse ehhez nem elég, a boldog tudatlanság eléréséhez és tartós megőrzéséhez igenis tenni kell, például szigorúan tilos az efféle befektetési hírlevelek olvasgatása, legyenek is ezek bármilyen szórakoztatóak.

Hova tegyem a pénzem?

A HVG kéthetente megjelenő prémium hírlevelében a legérdekesebb befektetési trendekről olvashat a Concorde Csoport szakértőitől, akik azt vallják: a megtakarításainkról hozott döntéseink ugyanúgy követhetik a hétköznapi józan ész útjait, mint bármi más az életben.

A hírlevelet a megjelenést követően változatlan formában közöljük a Concordeblogon. Feliratkozás a hírlevélre ITT.

Aki erre az áldozatra nem hajlandó, azt őszinte hálám ellenére nem kímélem tovább, hanem rögvest szembesítem is az alapkérdéssel: mekkora arányban tetszik forintot, forintos eszközöket tartani a megtakarításai között, és mekkora arányban nem tetszik?

Nem véletlenül kérdem, és nem is azért, mert a két évvel ezelőtti energiaár-pánikban 434-ig szaladt EUR/HUF árfolyam vagy mert a horrorkamatokkal kikényszerített visszarendeződés vége után, immár egy és egy negyed éve, lényegében a forint kamatának fokozatos normalizációjával párhuzamosan, trendszerűen gyengül.

Nem is azért kérdem, mert ezekben a hetekben a forinttal kapcsolatban a szokásosnál lényegesen több negatív impulzus úszik be a piaci szereplők által leginkább használt hírügynökségek monitorjaira, és még csak nem is azért, mert ezekre az árfolyam jól láthatóan reagál is. Hanem azért kérdem, mert amikor ezt írom, akkor 396 forintot kell adni egy euróért, tíz évvel ezelőtt ilyenkor pedig még csak 311 forintba került – márpedig

A 27 SZÁZALÉKOS LEÉRTÉKELŐDÉS EGY ÉVTIZED ALATT OLYASMI, AMIRŐL BESZÉLNÜNK KELL.

Az, hogy a forintot leértékelték vagy leértékelődött, hogy a leértékelődés akár az egyik, akár a másik esetben szükségszerű volt-e, vagy akár célszerű és helyes volt-e, nem tárgya ennek a hírlevélnek, amelyben mindösszesen arról van szó, hogy Ön mibe tegye a pénzét. Arról, hogy mibe tegye a pénzét most, mindig éppen most, és nem arról, hogy mi lett volna ekkor meg akkor. Egyszerűbb a dolgunk tehát, mintha el kellene merülnünk a monetáris makrogazdaságtan intellektuálisan amúgy nagyon inspiráló gondolkodási keretében. Itt és most csak arról kellene gondolnunk valamit, hogy a következő tíz évben vajon folytatódik-e az előző évtized trendje, esetleg be is gyorsul, vagy éppen megfordul, vagy elenyészik, megszűnik a trendszerű mozgás, és az EUR/HUF árfolyam stabilabb lesz, mint klímaválság idején az éves középhőmérséklet.

Ezzel el is jutottunk egy újabb vigasztaló gondolathoz, mert az, hogy véleménye erről is lehet bárkinek, így például nekem is van, az teljesen érdektelen, ugyanis tudni senki sem tudja, nem csak Ön és én vagyunk ezzel így. Ha a kedves olvasó olyat lát vagy hall, hogy valaki tudni véli, hol lesz a forint tíz év múlva, akkor legyen biztos benne, hogy ott jó eséllyel a szemfényvesztés, ha ugyan nem egyenesen a hóhányás minősített esete forog fenn. Az ilyesminek a tudása ellenkezik a szakmánk legelemibb szabályaival, tisztességes befektetési szakembernek ezt illik nem tudnia, ehhez ragaszkodunk, ezért nem is tudjuk. Azt viszont tudjuk,

HOGY AZ ÖN FOGYASZTÓI KOSARA MÁR MOST IS HEMZSEG AZ OLYAN TÉTELEKTŐL, AMELYEKET FORINTÉRT NEM LEHET MEGVENNI,

és azt is nagy biztonsággal tudjuk, hogy ez így lesz a jövőben is. Az üzemanyagot Ön amerikai dollárért vásárolja, más energiahordozókat, az autóját, a remélhetőleg csak idősebb korában vagy akkor sem esedékes gyógyszerei jelentős részét, a ruháit, de még az élelmiszer nagyobb részét is euróért veszi, a lakhatási költségei pedig ugyancsak ezer szállal vannak összekötve magától értetődően euróalapú piacokkal. A következő évtized külföldi nyaralásai során Öntől éppúgy nem fognak elfogadni forintot, ahogy az esetleg külföldi egyetemi tanulmányokat tervező gyerekei vagy unokái sem forintban fogják fizetni a tandíjat és a megélhetési költségeket.

Tehát úgy áll a dolog, hogy aki csak forintban takarít meg, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a jövőbeni kiadásainak tetemes része más devizákban fog jelentkezni, az valójában spekulál, méghozzá nem is kicsit, nem is kis tételben. Egy olyan forgatókönyvre fogad, amelyben vagy a forint árfolyamával, vagy a forintban elérhető magasabb kamatokkal, vagy a kettő valamilyen kombinációjával alaposan lepipálja a forint mellett euróban és esetleg dollárban is megtakarító reménytelen lúzereket.

Édes lesz ám az öröme a diadalmas lakossági spekulátornak, nem szégyen már most irigyelni egy kicsit, amint a kockázatnak fittyet hányó bátor befektető tíz év múlva önelégülten néz vissza Deák Ferenc megannyi portréjára, és ropogós húszezreseit számlálva, egyben az imperialisták kárán is örvendve röhög a markába.

Nézzünk is előre, elvégre arra megyünk mindannyian, nem hátra: a tíz év múlva lejáró forintos magyar állampapírok hozama ebben a pillanatban hozzávetőleg 6,2 százalék, a hasonló futamidejű, euróban kibocsátott, de ugyancsak a magyar állam által kibocsátott kötvények hozama körül-belül 3,9 százalék. A kettő különbsége tehát 2,3 százalék.

Kamatos kamattal

A kalkuláció folytatása előtt egy rövid fogalmi kitérő: a hozam mindig éves, évesített hozamot jelent a pénzügyi számtanban, amiben a kamatos kamat hatásával is számolunk, tehát egy 10 százalékos hozamú kötvény 10 százalékot hoz, ha egy év múlva jár le, 21 százalékot, ha két év múlva, és majdnem 160 százalékot, ha tíz év múlva jár le. A lejáratig esedékes esetleges kifizetések újra befektetéséről itt most nem beszélünk, mert már így is remeg a kezünk a billentyűzeten, hogy ennyivel is elriasztottuk a kedves olvasót, és azt nagyon nem szeretnénk.

Térjünk is vissza ahhoz a bizonyos 2,3 százalékos, elegánsan és fair módon kalkulált hozamkülönbözethez. Azért merem állítani, hogy elegáns és fair megoldást választottam, amikor különböző devizájú magyar államkötvényeket hasonlítok össze, mert a kibocsátói kockázat így azonos is lehetne – persze nem az, hiszen a saját devizájában nem tud csődbe menni egy állam, csak ha kifejezetten akar, más devizában ez egy kicsit könnyebben megy. Az elegancia és a fairness ugyan némileg csorbát szenved azzal, hogy a külföldi devizában kibocsátott magyar állampapírok egyre kisebb részben vásárolhatók közvetlenül halandó befektetők által, de azért legalább mégsem az eurós német állampapír almával hasonlítottam össze a forintos magyar államkötvény körtét.

A 2,3 százalékos hozamkülönbözet tíz év alatt összegszerűen mintegy 25 százalékos különbséget fog előidézni az eurós és a forintos kötvény által teljesített kifizetésekben, tehát 25 százalékkal több forintunk lesz tíz év múlva, mint amennyi eurónk lenne. Ez remekül hangzik… csak ne kellene arra gondolnunk, hogy semmiféle katasztrófának nem kell történnie, csak az előző, fentebb megidézett évtized trendjének kell folytatódnia ahhoz, hogy ennyi idő alatt újabb 27 százalékkal értékelődjön le a forint az euróhoz képest.

Vagyis pontosan arról van szó, hogy a piac kollektív intelligenciája azt árazza, hogy folytatódik ez a trend, és a forint kamatelőnye – természetesen ide nem értve az elmúlt években elterjedt, de mostanában változó kamatozású egyes lakossági szuperállampapírokat – hosszú távon kiegyenlítődik a leértékelődéssel. Nem tudhatjuk, hogy az árazásba foglalt várakozás valósul-e meg, vagy egy másik forgatókönyv, és éppen ez a nem tudás, a jövőről való érvényes tudás hiánya az, ami az elsőszámú kiindulópontja minden józan befektetési döntésnek.

NEM AZÉRT DÖNTÜNK ÍGY VAGY ÚGY, MERT MINDEN LÉNYEGES KÖRÜLMÉNYT TUDUNK, HANEM AZÉRT, MERT TUDJUK, HOGY A LÉNYEGES KÖRÜLMÉNYEK JELENTŐS RÉSZÉNEK JÖVŐBENI ALAKULÁSÁRÓL EGYSZERŰEN NEM TUDHATUNK SEMMIT.

Az adott megtakarító, az adott befektető, tehát az Ön portfóliójának helyes devizaarányairól csak az egyedi élethelyzet alapos átgondolása után lehet érvényes állításokat tenni, és ezeknek a logikája éppen az ellenkezője annak, mint amit spekulációnak szoktak nevezni. Nem nyerni akarunk valamin, amit a többség alacsony valószínűségű lehetőségként áraz vagy egyáltalán nem is vesz figyelembe, hanem egészen különböző forgatókönyvek esetén is el akarjuk várni a megtakarításainktól, hogy biztosítsa nekünk, a gyerekeinknek, az unokáinknak azt, amiért felhalmoztuk.

Nem beszéltünk arról, de muszáj legalább felvetni a kérdést, hogy aki a megtakarításait ilyen hosszú távon meg akarja védeni az inflációtól, az miben bízhat, ha csak kötvényekre, csak betétekre, azaz csak ilyen vagy olyan devizában ketyegő kamatozó eszközökre épít…

Kollégáimmal együtt beszélünk erről hamarosan ebben a hírlevélben is, de addig is tisztelettel javaslom, hogy gondolkodjanak és beszélgessenek minderről, leginkább azokkal, akikkel közös felelősséget viselnek a családjukért.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mi mozgatja a forintot és mit mozgathat a forint?

Olvasási idő: 3 p
Az elmúlt bő két hétben az euró/forint árfolyam idei eddigi csúcsát is megközelítette, de járt 384 alatt is, ami az elmúlt három hónap legalacsonyabb szintje. Ekkora lenne a bizonytalanság a magyar gazdaságban vagy inkább külső hatásokat tükröz az árfolyam mozgása?
picture

A forintárfolyam és a félig üres, félig tele makropohár

Olvasási idő: 4 p
A külső és hazai makrokockázatok mellett az eddig elért egyensúlyjavulás arra lehet elegendő, hogy a forint most látható kamatelőnyét meg nem haladó, de fokozatos és a korábbi évtizedes trendhez visszatérő forintgyengülési pálya váljon a legvalószínűbb forgatókönyvvé 2024-re.
picture

Stabilnak látszik a forint, de a dollárral szemben is az maradhat?

Olvasási idő: 2 p
A dollár és a forint oldaláról is számos olyan tényezőt tudunk felsorakoztatni, melyek az árfolyam emelkedése irányába mutatnak.